problem to polacznie do rutera z linksys ( upc - chello ) Wszystko sie schrz.. po sformatowaniu windowsa. Internet jest zalozony na 1 pc-et. mamy w mieszkaniu ruter, dwie inne osoby sa palaczone do rutera i wszystko im dziala bez problemu. Ja po podlaczeniu widze polacznie lokalne i bezprzewodowe ( to tajemnica sciagam internet narazie nie legalnie ) polacznie lokalne isnieje na moim pc-cie wraz z wykryta karta sieciowa Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NICm wysyla mi z mala przepustowoscia pakiety ale nie moge nic odebrac, IP mam zaznaczone jako automatyczne, po ipconfig/all otrzymuje wiadomosc na temat roznych ip i ze wszystko jest enable. probowalam juz restartowac rute itp nic nie pomaga. moge sie podlaczyc pod kabel internetowy bez rutera, ale z ruterem ani rusz... Wiecie o co kaman i co z tym zrobic bo juz mnie szlak bierzem ze nie moge sie podlaczyc pod internet normalnie. Dzieki za jakie kolwiek info jak to zrobic? moze to chodzi o ip defultowe - ale jak je zrobic? albo sklonowac mac-a z tym ze tez nie mam pojecia jak sie za to zabrac? Prosze o pomoc i rady dzieki
Ja z tego opisu nie za bardzo kumam o co chodzi, a nawet jak bym wiedział to bym nie powiedział, bo...."sciagam internet narazie nie legalnie". Chociaż nie zabezpieczone Wifi trzeba tępić. Mógł chociaż włączyć WEP (co innego jak złamałeś WEP to bym Ciebie ustrzelił ) Może kolo się pokapował, że ciągniesz od niego
nie no wlasnie chce podlaczyc sie legalnie przez kabelek, ale nie moge... wykrywa mi siec przez kabelek ale nie sciaga internetu... po za tym to jest kryzysowa sytuacja wiec sciagam od sasiada bezprzewodowo... ale koles sie chyba nie zorietowal bo juz tak robie od 2 tyg. Wiem ze to nie ok ale co mam zrobic jak nie moge sie podlaczyc pod lokalny? wiec dla tego tu pisze i prosze o pomoc, co mam zrobic aby mi zaczol dzialac lokalny internet pzez moj ruter?
Chello podpinasz następująco:
modem Chello<--->LINKSYS<----->Komputery.
DO WAN linksysa podpinasz modem UPC, do LAN w LINKSYSIE klientów. Ustawiasz rodzaj połączenia WAN na DHCP, włanczasz DHCP (domyślnie włączony) w Linksysie, klonujesz MAC karty sieciowej tego kompa który jest podany w UPC (do którego podpięty jest net) i powinno działać.
Mam jeszcze pytanie. Te 2 osoby o których pisałeś, że są podpięte do "rutera" (router). Czy ten "ruter"=Linksys czy to inne urządzenie. Bo jeśli inne to nie zdziw się ze nie działa. Musisz wtedy zrobić inny konfig.
Edytowany przez dazzler dnia 07-05-2009 07:28
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?