Co zamiast AP Edimax’a ?
|
idepopizze |
Dodano 24-04-2009 00:08
|
User
|
Witam
Chciałbym prosić o radę w sprawie AP. Obecnie mam Edimax EW-7206Apg i nie jestem z niego zadowolony, wiesza się i to za często, czasami zwyczajnie zamiera i tylko pomaga twardy reset. Przez kilka miesięcy chodził na oprogramowaniu Edimaxa V1.26 później V1.30 ale że chodził kiepsko zamieniłem to oprogramowanie na Planet FW-WAP4033 V1.22. Jednak te zmiany oprogramowania w niczym nie pomogły i jak się wieszał tak się mu to zdarza dalej. Prosiłbym więc o polecenie jakiegoś sprawdzonego stabilnego AP.Teraz AP jest podłączony do anteny na dachu i pracuje z routerem Linksys WRT54gl v1.1 - to jest sprzęt nie do zajechania z Tomato 1.23 na pokładzie. Zależałoby mi żeby ten AP miał wejście RP-SMA i możliwość wgrywania alternatywnego oprogramowania. AP pracuje jako Station-Infrastructure w standardzie B. Tym razem pytam o radę praktyków, nie zaufam kolejny raz gościowi w sklepie. |
|
|
|
Shanti77 |
Dodano 24-04-2009 09:21
|
User
|
Polecam Ovislinka 5460 mam takie trzy pracujące w bridg, pół roku pracują bez zarzutu. |
|
|
|
arteq |
Dodano 24-04-2009 09:27
|
VIP
|
a ja polece tego edimaxa :-) na strychu pracował u mnie ponad rok czasu, tylko 2 restarty przy zmianie fw.
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l
|
|
|
|
idepopizze |
Dodano 24-04-2009 17:29
|
User
|
Dziękuje za odpowiedzi
@ArteQ
Co do tego Edimaxa to mam go już serdecznie dość. Gdybym nie zgubił paragonu ze sklepu to wymaniałbym go albo oddawał do serwisu za każdym razem gdy padł R11; trochę by się tych wizyt uzbierało. Może to mój pech i trafiłem na kiepską sztukę ale powiem szczerze że właśnie dlatego zniechęciłem się do tej firmy. Rozkręciłem naturalnie ten AP i sądzę że problem może być dość duża temperatura do jakiej nagrzewa się chipset. Naturalnie AP chodzi 24/7 no bo komu by się go chciało wyłączać. Z drugiej strony jak obserwuje Linksysa to nie ma porównania, chodzi ZAWSZE. Nie wiem jak jest z nim tam w środku bo jeszcze go nie rozbierałem ale sądząc z temperatury obudowy to się nie grzeje. Jeżeli czasami znika mi połączenie miedzy laptopem a Roterem po WiFi to winie za to kartę w laptopie. Ten AP jest w domu, więc ma dobre warunki do pracy. Jak już wspomniałem, wielokrotnie robiłem mu twardy reset do ustawień fabryczny i denerwuje mnie to ciągłe wypinanie go żeby wgrać znowu konfiguracje. Skończyły mi się pomysły już na ten AP
@ Shanti77
Czy masz na myśli model WL-5460AP v2 ?
Poczytam opinie użytkowników o tym urządzeniu.
|
|
|
|
shibby |
Dodano 24-04-2009 22:10
|
SysOp
|
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
|
|
|
|
arteq |
Dodano 25-04-2009 10:24
|
VIP
|
WL-5460AP to ten sam chip co to w edimaxie :-) rtl8186, lepiej kup linksysa :-)
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l
|
|
|
|
idepopizze |
Dodano 27-04-2009 00:06
|
User
|
Szczerze powiedziawszy to wolałbym Linksysa bo ten model sprawuje się bardzo dobrze. Zastanawiałem się nad wypróbowaniem takiego rozwiązania - odbieranie sygnału Linksys a nadawanie w domu Edimax (tak na próbę). Potrzebował będę przejściówki żeby podłączyć antenę z wtyczką RP-SMA do Linksysa. Ale czy to będzie miało sens ? Do tej pory gdy padał Edimax podłączałem antene pod stacjonarny z kartą i jakoś to chodziło, ale to tylko w sytuacji gdy potrzebuje neta a Edimax nie żyje.
Poczytałem o Ovislink 5460. Oprócz fabrycznego FW można w niego wgrać jeszcze APPro i Tornado Xtreme, a może jeszcze jakieś ? Tornado ma kiepską opinie. Wydanie 30zł na licencje Appro54g jest do przeżycia. Mam co do niego takie pytanie. Na forach poczytałem że ten AP wysyła jakoś dziwnie MAC do ISP to znaczy nie taki jak powinien być. Doczytałem też że jakoś to ludzie omijają. Czy to prawda ? U mnie to kluczowa sprawa bo tylko tak wpuszczają mnie do swojej sieci.
|
|
|
|
idepopizze |
Dodano 28-04-2009 14:37
|
User
|
Nie chce robić nowego tematu więc podepnę pod ten. Zauważyłem, że twarde resety i wgrywanie konfiguracji od nowa robię zawsze gdy ISP wyłączy nadajnik na trochę dłużej (kilka godzin). Krótkie przerwy rozchodzą się po kościach. Po wgraniu konfiguracji i włączeniu AP, nie ma sieci ISP R11; tzn. jest wyłączona i AP tylko skanuje w poszukiwaniu jakiejś. Czy jest na to jakieś wyjaśnienie ? Może jednak coś poprzestawiać w zaawansowanych ustawieniach w tym AP ?? Gdzie indziej nawet nie ma czego przestawiać (FW Planet-WAP4033 v1.27). To są ustawienia fabryczne i tych do tej pory nie zmieniałem.
ADVANCED SETTINGS:
Authentication Type : Open System
Fragment Threshold : 2346
RTS Threshold : 2347
Beacon Interval : 100
Data Rate :Auto
Preamble Type : Long Preamble
Broadcast ESSID : Enabled
IAPP : Enabled
802.11g Protection : Disabled
Tx Power : 100%
WMM : Disabled |
|
|
|
idepopizze |
Dodano 24-06-2009 02:22
|
User
|
No cóż nikt nie miał pomysłu co z tym zrobić więc moze zapytam troche inaczej. Przeglądałem sieć i znalazłem Tutarial opisujący jak podłączyć pod Linkysa WRT54GL kablem antente zewnętrzną i równocześnie korzystać z drugiej antenki routera do nadawania tego sygnału do lokalnych komputerów.
http://www.wi-fiplanet.com/tutorials/...hp/3655041
Działa to pod DD-WRT. Ja przyzwyczaiłem sie już do pomidora i chciałbym zapytać czy coś takiego można zrobić na pomidorze ? |
|
|
|
iroc |
Dodano 24-06-2009 06:18
|
OL Maniac
|
Na pomidorze repeatera nie zrobisz, a co do urządzenia możesz kupić WL1600-GL który również jest wspierany przez tomato lub ddwrt.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle
|
|
|
|
obsy |
Dodano 24-06-2009 07:13
|
VIP
|
@idepopizze: zrobiłeś nadinterpretacje tego tekstu. Ruter z chipem broadcoma może pracować jako repeatera ale nie tak ze jedna antena służy jako nadawczo odbiorcza i druga tak samo przekazując sygnał dalej. Nie jest to możliwe (fizycznie). Obie na raz tak działają, ale nie każda osobno. Nie w wrt54gl.
|
|
|
|
idepopizze |
Dodano 24-06-2009 21:49
|
User
|
Dziękuje za odpowiedz. Chciałem kupić drugiego WRTka żeby pracował jako AP, ale wcześniej zrobiłem próby z tym który posiadam. Wydaje mi się, że ustawiłem wszystko poprawnie. Router znalazł sieć mojego ISP ale z routera nie dostałem żadnego sygnału, może coś zrobiłem źle, mam zamiar zrobić jeszcze jedno podejście. Na wykresie który pokazuje bieżący ruch w sieci tez nic się nie pokazało. Sygnał był na poziomie jakichś 69dB. Na forum dowiedziałem się że WRTek nie za bardzo radzi sobie jako APek. Testowałem go naturalnie pod Tomato. W między czasie wyczytałem też że pod DDW-RT można próbować opcji repetera, ale że router mam na gwarancji więc nie zajrzałem do środka żeby się przekonać czy jest tam fizycznie osobny tor w.cz. dla każdej anteny. Dziękuje za informacje oszczędziliście mi czasu na zmianę fw testy i ponowny powrót na pomidora.
Chyba będę musiał kupić coś zamiast tego nieszczęśliwego Edimaxa. O tym że będzie burza dowiaduje się dzięki niemu nawet bez wyglądania za okno bo przed burzą notorycznie odmawia współpracy, bez innych wyraźnych powodów też się mu to zdarza. Miałem nadzieje że zatrzymam się na duecie WRTków ale coś mi się wydaje że jednak tak nie będzie.
|
|
|