Ostatnio wpadła mi w ręce fonerka i zacząłem się bawić. Zdowngradowałem image do niższego, uzyskałem dostęp do SSH, TEORETYCZNIE odblokowałem RedBoota, ale tu pojawia się problem. Nie mogłem połączyć się przez telnet z fonerka na porcie 9000. W międzyczasie wpadł mi w ręce program "fon-flash-windows" i gdzieś znalazłem dwa pliki "openwrt-atheros-root.squashfs" oraz "openwrt-atheros-vmlinux.lzma". No i w tym programie wybrałem sobie, jakim oprogramowaniem chce flashować fonerkę, wskazałem mu te dwa pliki od OpenWRT i ładnie się wgrało i wszystko chodzi. Ale z ciekawości chciałem zobaczyć jak wygląda i sprawuje się DDWRT, wybrałem odpowiednią opcję w programie, wskazałem mu wymagany plik *.bin z obrazem DDWRT i niby rozpoczyna się flashowanie. Tylko, gdy wyskoczy komunikat, że zakończono pomyślnie, fonerka się resetuje i juz potem nie mogę się do niej podłączyć ani po lanie ani nie działa radio. Wyjściem z tej sytuacji jest ponowne wgranie OpenWRT i wtedy wszystko chodzi.
Teraz pytanie: Co robię źle że nie mogę ręcznie uzyskać połączenia z telnetem(skoro program flashuje to RedBoot musi być aktywny)?
Może jest jakieś inny sposób na wgranie DDWRT? Chyba, że ktoś ma dwa wspomniane wyżej pliki, ale od DDWRT i mógłby je podesłać?
Wgrywałeś ten plik:
http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/v24-sp1/Consumer/Fon/Fonera/linux.bin
po wgraniu DD-Wrt zresetuj ustawienia do ustawień fabrycznych.
WRT54GL-EU 1.1 mmc mod + Tomato Firmware v1.23.8515 .5 RAF ND Thor MOD .7 + Script Generator
Kiedyś bawiłem się w tym temacie. Jeżeli chodzi o DD-WRT to nie wiem czy czasem on nie ma innego adresowania niż OpenWRT. Poszukaj jakiegoś poradnika i zwróć uwagę na adresy pod które wgrywasz pliki - wiem, że gdzieś to miało kluczowe znaczenie.
ADSL 8Mbps@TP-Link TD-8816 -> TP-Link 1043ND (OpenWRT 10.3 Backfire by shibby) -> 4 urz?dzenia na kablach + WiFi
Linksys WRT54-GL v1.1 (Tomato 1.21)
La Fonera FON2100 - wci?? czeka na kart? pami?ci i GPS mo?e kiedy?...
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?