23 Listopada 2024 06:17:59
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.14.143.149
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Jaka moc bezpiecznie na wrt54gl?
joseph23
Witam
Mam takie pytanie jaką moc mozna bezpiecznie ustawić na routerze wrt54gl? Ja mam ustawione 160 mw, bo tylko przy takiej mocy mam zasięg. Mam zamiar lepiej umiejscowić antenę dla poprawy zasięgu ale to dopiero za tydzień. Stąd pytanie czy router moze byc ustawiony na 160 mw przez tydzień. Soft to Thibor 14

robsonn
Zasadniczo moze choc uklad radiowy na pewno lekko nie ma Wink. Ale kwestia jakiego typu polaczenia uzywasz. Przy niektorych moc powyzej 84 mW nie powoduje zwiekszenia zasiegu, a wrecz przeciwnie radio generuje "smieci" czyli zaklocenia, gdyz nie jest przystoswane do tak duzej mocy (mozna porownac to z trzeszczeniem glosnikow w zestawie audio gdy ustawimy wzmacniacz na zbyt duza moc). A i tak jak dobrze zauwazyles 80% czynnikow odpowiedzialnych za dobry i stabilny odbior to prawidlowo umiejcowiona antena (polecam poszukac programiki lub skrypty na stronach do przeliczania kata ustawienia anteny) oraz odpowiedni zysk tej anteny.

Najlepiej aby podczas "kombinowania" ktos podawal ci wartosci jakosci sygnalu jakie sa na routerze podane - bedziesz wiedzial w prosty sposob czy idziesz w dobrym, kierunku.
Jeszcze jedno - zaleznie od dlugosci linku jaki masz czasami przestawienie anteny to kwestia milimetrow Wink
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

joseph23
nie jest duża, myślę że jakieś 200 m. Problem w tym że sygnał idzie przez 2 domy. Na routerze jest antena szczelinowa 19 dbi, a u siebie mam yagi też 19 dbi. Aby anteny sie zobaczyły to muszę wykonać około 6 m maszt (i takie mam plany). A do tej pory nie miałem wogóle zasięgu. Po zmianie na 160 mw, zasięg jest. Słaby bo słaby ale interenet chodzi dobrze, więc mam z tego wymierne korzyści Smile Tylko trochę boję się o router. Ale jak piszesz, że wydoli to tydzień go pomeczę.

Dzięki za szybka i rzetelną odpowiedź

robsonn
Mowisz, ze przez dwa domy Wink
A czy slyszales o fali odbitej?
Jesli masz mozliwosc tzn. w poblizu jest mur, inny dom, budynek, lub po prostu cos co przypomina sciane to wtedy skieruj antene na ten obiekt, podobna rzecz musi wykonac twoj kolega z jego antena nadajaca. Wtedy moze sie okazac, ze przy duzo nizszej mocy sygnal bedzie o wiele elpszy Grin
Taka mala sztuczka, ale mimo straty czesci sygnalu w takich warunkach i tak moze sie okazac silniejszy niz po przejsciu przez 2 domy.

Edit:
Polecam poczytac
http://www.dipol.com.pl/bib86.htm

Edytowany przez robsonn dnia 16-09-2006 17:31
Tomato ... since 0.01

nezpers
ja ustawilem na swoim 180mw ale zaraz zmienie na 100mW,a powiem czemu podkrecilem na 180 bo to inny problem, moi kumple mieszkaja sporo nizej ale blisko ok 300m widocznosc jest, i sygnal maja dobry ale net rwie jak cholera i wolno biega, soft mam stary bo tofu10c ale zmieniam jutro na tomato.antene na bazie mam 19 a oni maja yagi 13 z dipola i nie wiemy co jest. Wczesniej bylo OK.Od okolo 2 tyg. ktos odpalil w poblizu siec z ktorej sygnal jest 2x mocniejszy od naszego i nie ma widocznosci optycznej z tamta antena, co prawda my na 6 oni na 9 kanale i wtedy cos sie zaczelo nie tak.przeciez to niemozliwe ze chlopaki mieszkaja tak blisko i sa klopoty z netem tymbardziej ze sila sygnalu byla ok ale od momentu kjedy tamci uruchomili swoj nadajnik nasze sygnaly zaczely glupiec raz b.mocne raz slabe, na bazie mamy WRT54G a klienci to edimaxy w trybie APC.sam juz nie wiem co myslec:(

nezpers
i czy podkrecona moc na 180 mW moze miec zly wplyw na szybkosc netu u klientow?

robsonn

Cytat

nezpers napisał/a:
i czy podkrecona moc na 180 mW moze miec zly wplyw na szybkosc netu u klientow?

Oczywiscie ze moeze miec wplyw. jak juz pisalem duzo ludzi mysli ze im mocniej tym lepiej a tu jest na odwrot. Poza tym AP Edimaxy jak i inne nie odpoiwadaja z wieksza moca niz 84mW czyli tyle nalezy na maksa ustawic.

Aco do waszych problemow z zaklocaneiem sie sieci to faktycznie - moze ono nastepowac gdyz nie zachowaliscie odpowiednich zasad.
Pierwsza i najwazniejsza.
Aby sieci sie nei zaklocaly musza byc w odstepie 5 kanalow od siebie - inaczej dzieja sie cuda i dziwy. A wy macie odsteo 3 kanalow takze robcie SireSurvey jesli oni nadaja na 6 to wy ustawcie sie na 1 lub 11 (polecam 11 Wink ) i wszystkie zaklocenia powinny zniknac.

Edit
Zauwazylem, ze jest odwrotnie. To zmiencie wy na 4, ale najlepiej pojdzcie pogadac bo wychodzi na to, ze to jakies glaby ustawiajac sobie 9 kanal co mysleli !!! Przeciez zeby wydajnie wykorzystac ten zakres i wcisnac w sumie 3 pasma nalezy ustawiac wlasnie 1,6,11 i tak sie przyjelo !!
Edytowany przez robsonn dnia 17-09-2006 18:17
Tomato ... since 0.01

nezpers
Bardzo dziekuje za porade. Pozdrawiam.

nezpers
@robson - a jesli oni stosuja jakies dopaly to czy jest to legalne? bo sygnal maja nieziemski (i to przez drzewa ) co wydaje mi sie niemozliwe bo ja nie mam takiego przy podkreconym WRT na 180mW i widocznosci optycznej.
Jutro wysle im maila.

stegano
W Polsce na wyjściu możesz mieć nax 100mW
Edytowany przez stegano dnia 18-09-2006 00:10
Asus WL-500gP Tomato 1.06 (RouterQoS_only)
5xLa Fonera DD-WRT v24 (Bridge)
1xLa Fonera DD-WRT v24 (AP-baza)
VoIP - Actio + PAP2T - firmware 3.1.16
Buffalo HS-DHGLBB0 500GB firmware 2.06 beta
Pomocy udzielam jedynie na forach

robsonn
nezpers moga miec dopaly. Niestety "widzialem" w boju co potrafia zrobic np 300mW albo 500mW :/ A wiem, ze w tej chwili mozna dostac nawet 1,6 W !!! czy blizej 2W (1600-2000 mW). W poblizu zamiera wszystko - to sa juz sprzety dla samobójców.
Jesli masz z nimi kontakt to powinienes im wytlumaczyc, ze uzywaja nielwasciwegi kanalu zaklocajac okolice. Mozesz tez jak mowilem sprobowac ustawic 4 kanal by zachowac odstep 5 moze cos da.

A w jakiej odleglosci sa od ciebie tzn. ten nadajnik ?
Tomato ... since 0.01

nezpers
Panowie dziekuje za odpowiedzi, nadajnik maja bardzo blisko ok. 200m ode mnie , anteny patrza na siebie. Jutro zmienie soft na tomato, dzis zmniejszylem ze 180mW na 100mW i napisze im maila , na razie z prosbaSmile Pozdrawiam

nezpers
Mam taki maly problem czemu na komputerach klienckich w dzien net smiga barrrdzo wolno, a rano i wieczorem jest. OK?lacze mamy 1MB DSL, tylko ze jeszcze nie wgralem tomato i nie dziele lacza.

robsonn
Na 99,5% twoje ludziska zapychaja neta. Wiesz jesli ktos generuje np. 2000 polaczen na 1 kompie to niewazne co bys wgral w WRT ale i tak nie pociagnie lub z problemami. Wgraj tomato - masz tam jak na dloni statystyki lacza bedziesz wiedzial co sie dzieje i kiedy ma mula najwiekszego.
Ustawiasz sobie zeby wykres byl mierzony co np. 5 minut i wtedy bedziesz mial na jednym ekranie wykres z calego dnia.
Na bank upload zapychaja jakimis syfnymi emulami i innymi tego typu.
Wgrywasz Tomato, tworzysz specjalna klase i pakujesz wszystkich userow do klasy w ktorej ograniczyles upload do maks 70% lacza. Tym sposobem nigdy cie nie zapchaja Grin i net bedzie smigal.
Tomato ... since 0.01

nezpers
Dzieki, wlasnie zaczynam wgrywanie tomato, mam nadzieje ze bedzie ok. jak bede mial klopoty z ustawieniem klas. to bede pytal.

nezpers
@robsonn- zainstalowalem tomato chodzi super, ustawilem QoS, poradz mi tylko w jaki sposob moge wyszukac kogos kto podlacza sie na "lewo" do naszej sieci? Mamy tylko uwierzytelnianie po mac adresie, nie mamy wlaczonego zadnego WEP, WPA PSK itp. Powiedz czy takie szyfrowanie jakos znaczaco obciaza siec radiowa i wplywa na zasieg?Pozdrawiam

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 97

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,349,596 unikalnych wizyt