26 Listopada 2024 18:39:01
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.227.0.57
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
QoS w sieci osiedlowej, pomocy!
lpm11
Ustawienia wyglądają tak:
http://img156.imageshack.us/img156/4427/beztytuua.gif
Po prawej jest screen z putty.

Internet jest rozdzielany na kilka osób, które lubią bardzo ściągać.
Łącze: TP DSL 1024/512. Jeżeli włączę utorrenta to po 30 sekundach internet przestaje płynnie chodzić. pingi na windowsie rosną do 1,5 sekundy. Problemu nie ma przy maksymalnym wykorzystaniu uploadu, tylko download robi problemySad(

zmniejszenie downloadu na 800kbit/s niewiele pomaga.
priorytetyzowanie ACK próbowałem wyłaczyć, FIN i RST też.
Nic nie pomagaSad W statystykach pakiety są poprawnie klasyfikowane.

Błagam, zwłaszcza ci, którym łącznie świetnie działa.. pomóżcie!
cokolwiek co może pomóc.. i nie wiąże się ze zmniejszeniem downloadu do połowy.
Co jest przyczyną takich lagów?

SlyT
Ilosc polaczen na sekunde ?
Linksys E2000 Tomato 1.28 shibby's compilation
Linksys EA6700 FreshTomato

Yaco
Temat był wałkowany z tysiąc razy nawet na pierwszej stronie są sprawdzone konfiguracji qos wysil troche mózgownicę i poszukaj to nie boli. Powiem tobie tylko wywal wszystkie L7 i ustaw po portach reszte poszukaj
WRT54GL v 1.1
DI-707P, DES-1005D, DES-1008D
Tomato v1.23.8515 RAF ND
http://prawdaxlxpl.wordpress.com/

lpm11
slyt: dziękuję za wskazówkę
yaco: łatwo ci się mówi. teraz ty pomyśl:
mógłbyś zauważyć że cały ruch TCP z P2P wpada do kojejki o najniższym priorytecie. poza tym napisałem że jestem w sieci osiedlowej. Tu każdy sobie ustawia port jaki chce.
czytałem te sprawdzone konfiguracje.

ok, o normalnej godzinie wezmę się za to. napiszę skrypt do klasyfikacji tylko po portach i zobaczę co wyjdzie.
dziękuję wam za odpowiedzi..

shibby
wylacz QOS

masz do dzialu download -> przydatne programy -> generator skryptow by robson i jedziesz z koksem.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

lpm11
no to przetestowałem 2 rzeczy:
Generator skryptów ogólnie nic nie poprawia.

Więc wprowadziłem filtry oparte tylko na dst port.
http, https - High, UDP - Highest. prioritize: icmp, SYN. Default- low.
Problem jest dalej.. gdy wchodzę na stronę, z wieloma obrazkami to pingi rosną do 1 sekundy.
Innymi słowy wiele połączeń naraz powoduje lagi.
Obcinanie ilości połączeń nie wchodzi w grę, bo wtedy się nie ładują poprawnie strony.
czy ma ktoś jeszcze jakiś inny pomysł? powiedzcie co może być źle? Da się to jakoś poprawić?
Czy ktoś próbował hfsc?

shibby

Cytat

lpm11 napisał/a:
Generator skryptów ogólnie nic nie poprawia.

wniosek... zle skonfigurowales

lpm11
shibby-> łatwo powiedzieć. to może mi pomożesz?

potrzebuję JAKIEJKOLWIEK konfiguracji która spełnia 2 warunki:
1. małe pingi, do gdzieś 200 ms.
2. http-download osiąga min. 85% możliwości łącza.
tylko tyle chcę. Czy moje wymagania są aż tak duże?
Bardzo was proszę o pomoc!

Yaco
Większość doszła metodą prób i błędów, nie ma gotowca każda sieć jest inna i trzeba dopasować do swoich potrzeb, więc wytęż mózgownice i skonfiguruj dobrze tak jak napisał shibby. Usunąłeś L7?
WRT54GL v 1.1
Tomato v1.23.8515 RAF ND

shibby
zeby ping byl dobry wystarczy dac najwyzszy priorytet i osobna klase dla icmp Pfft ale chyba nie o to ci chodzi.

co do sciagania min 85% to troche sie mija z celem. powiedzmy masz lacze 1mb i chcesz sciagac min 110kB i miec pingi niskie? to chyba cos nie tak!!

wiec albo przedstaw proponowany przez ciebie skrypt albo napisz dokladne szczegoly. jakie lacze, ile kompow i jak ty to bys niby chcial a my ci powiemy czy tak sie da czy nie i wspolnymi silami cos zdzialamy.

tak jak napisal yaco to metoda prob i bledow, nie ma gotowca. moj skrypt byl wielorotnie wklejany na to forum wiec jak chcesz to poszukaj Smile

ponadto masz tez temat QoS - sprawdzone konfiguacje. moze tam znajdziesz to co szukasz.

lpm11
dzięki za odpowiedzi.
jak już wcześniej pisałem wyłączyłem L7, ustawiłem priorytet icmp na najwyższy.
Nawet spróbowałem załadować wszystko do najniższej klasy, a samo icmp do najwyższej.
dalej jest źle!! Pingi mniej więcej są takie same. Co ciekawe przeniesienie do innej klasy prawie nic nie pogarsza. Czy potrafi ktoś to wytłumaczyć? A może to jest wina TP? Jak sprawdzić w którym miejscu pakiety się korkują?

podaję szczegóły:
łącze: 1024/512 (speedtest pokazuje nieco więcej) DSL od TP.
jest rodzielane na 8 osób, ale nawet jak sam jestem w sieci, pingi rosną w cholerę.
Przez pingi oczywiście rozumiem całokształt.. zarówno pingi jak i to jak chodzą strony internetowe i skype. Problem jest przy dużej ilości połączeń TCP. np. podczas przeglądania google maps.
nawet obniżenie szybkości dla Downloadu do 600 kbit uniemożliwia korzystanie ze skype.
wydaje mi się że mam gdzieś jakiś fatalny błąd we wszystkich moich testach, których wykonałem już i tak bardzo dużo. na początku się opierałem na panelu http. Ale to i tak powinno dawać w miarę dobre wyniki, prawda? a u mnie lipa..
Pytanie do wszystkich szczęśliwych posiadaczy routerów z linuxem na pokładzie:
proszę bardzo o przysłanie na PM waszych dobrych konfiguracji.
Może powinienem zmienić algorytm kolejkowania?
110 Kbit/s to za dużo? ile w takim razie? niech i 85 będzie..

lpm11
Problem jasno wytłumaczyła mi pierwsza lepsza osoba na angielskim forum. Wszystkie moje ustawienia działały prawidłowo i wina jest dostawcy. Zanim pakiety dojdą do mnie, to na lini TPSA<->modem ADSL tworzą się kolejki. Dziękuję tym którzy podsuwali wskazówki, jednak generalnie się zawiodłem. I tak:
kolega Yaco chyba nie rozumie różnicy między uploadem i downloadem pod względem algorytmów kolejkowania.
Generator skryptów to fajna sprawa(zwłaszcza dla kogoś kto nie zna programu tc w linuxie, żal).. tak naprawdę to wolę wszystko napisać ręcznie mając nad tym pełną kontrolę.
Nie znalazł się nikt, kto chciałby mi wytłumaczyć jak to działa.
Szkoda..

Linia z TPSA miała bardzo słabą jakość.
Na łaczu chello działa jak trzeba. I nie trzeba ucinać downloadu, co sugerował shibby. Na TPSA mogłem uciąć 60% a i tak było źle.
Pozdrawiam

Yaco
Dobrze że ty wszystko rozumiesz tylko jakos nie możesz sobie poradzić, ale jak widać myślenie nie boli trzeba tylko poszukać, dobrze że w koncu to zrozumiałeś
WRT54GL v 1.1
Tomato v1.23.8515 RAF ND

Dziadek

Cytat

lpm11 napisał/a:
Problem jasno wytłumaczyła mi pierwsza lepsza osoba na angielskim forum. Wszystkie moje ustawienia działały prawidłowo i wina jest dostawcy.
[...]
Linia z TPSA miała bardzo słabą jakość.

Nie sądzę i jestem skłonny podzielić opinię Shibby'ego, że jednak winna jest zła konfiguracja. TP ma różne grzeszki na sumieniu, ale akurat DSL w tej firmie jest bardzo dobrej jakości. Gdyby linia tel była złą, to dostałbyś odmowę instalacji DSL-a.
To, co w konfiguracji widzę niewłaściwego już na pierwszy rzut oka:
- ustawione zbyt wysokie wartości UL i DL w QoS (powinno być 90% faktycznej prędkości, czyli: 512x0.9=460 oraz 1024x0,9=960 kbps)
- niepotrzebnie ograniczony DL w QoS (to może być przyczyna Twoich kłopotów, DL ogranicza się skryptami Robsona, a nie QoS-em)

A resztę ustawień musisz sobie znaleźć sam, metodą prób i błędów.

lpm11
w pierwszym poście już pisałem:

Próbowałem wiele razy (i teraz jeszcze raz) skryptów robsona. Dzielenie po usługach(VoIP,P2P,HTTP,i poczta SSL). Oczywiście skutek jest ten sam..
z winą tpsa miałem na myśli, że po ich stronie uploadu(mój download) mają kolejkę fifo, która się momentalnie zapycha. Tak to wygląda; jeżeli jest inaczej, niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu.
przydałby mi się myślę RED, ale nie ma go w tomato.
Na razie pozostaje mi się poddać.

Dziadek

Cytat

lpm11 napisał/a:
w pierwszym poście już pisałem:

A ja pisałem, że downloadu nie należy ograniczać za pomocą QoS, bo to jest musztarda po obiedzie, gdyż odbywa się to przez upuszczanie pakietów już ściągniętych przez wąskie gardło, jakim jest modem i linia telefoniczna.

Cytat

Próbowałem wiele razy (i teraz jeszcze raz) skryptów robsona. Dzielenie po usługach(VoIP,P2P,HTTP,i poczta SSL). Oczywiście skutek jest ten sam..

Nie dziel pasma po usługach, lecz pomiędzy użytkowników.
Jaką przepustowość przyjmujesz do podziału?

Cytat

z winą tpsa miałem na myśli, że po ich stronie uploadu(mój download) mają kolejkę fifo, która się momentalnie zapycha.

Masz możliwość ograniczania użytkownikom ilości połączeń. Korzystasz z tego?

Cytat

przydałby mi się myślę RED, ale nie ma go w tomato.

Możesz wyjaśnić, co masz na myśli?

Cytat

Na razie pozostaje mi się poddać.

Nikt nie twierdził, że administrowanie siecią komputerową jest dziecinnie łatwym zajęciem Wink

lpm11
dziadek dzięki za odpowiedźSmile

nie słyszałeś o RED? też się trochę znam na sieciach tylko bardziej teoretycznieSmile
to taki algorytm kolejkowania, który w razie przeciążenia wyrzuca losowe pakiety.
Podobno bardzo dobrze sprawdza się na dużych przepustowościach(u dostawców), ale z uwagi na charakter działania może i by u mnie zadziałało. Niestety nie jest sprawiedliwe(to się montuje w ten sposób jak SFQ). Oczywiste jest że może działać tylko na protokole TCP.

Podział na użytkowników miałem na komputerze(jakiś compaq z trustixem) zanim kupiłem cudeńko na którym śmiga pomidor. działało źle. patrzyłem dokładnie na reguły i skrypt dzielenia łącza. Opierało się na HTB+SFQ (albo HFSC+SFQ, tu też nie było lepiej).

Limit połaczen na użytkownika: nie korzystam, nie wiem jak to zrobić jak mam podział bazowy na usługi.

Cytat

upuszczanie pakietów już ściągniętych przez wąskie gardło

tak, korzystam ze stron www i P2P naraz i odrzuca mi dzięki temu dokładnie kontrolowaną ilość ruchu.

Znalazłem jeszcze inne rozwiązanie: obniżyć MTU, czyli max rozmiar pakietu.
Dzięki temu mamy minimalne obniżenie przepustowości(rzecz jasna nagłówki), za to mniejsze kolejki(szybciej zachodzi ograniczanie szybkości dla poł. TCP).
Zmieniłem z 1500 na 576. I jestem zadowolony z tej metody, na obecną chwilę starcza :-)

Dziękuję za odpowiedzi.
Może komuś się ten wątek przyda.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 88

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,884,493 unikalnych wizyt