laik jestem i niezbyt rozumiem systematyke wykresow, ktore wygladaja mniej wiecej tak:
eth1 to dokladnie traffic wirelessa, zas br0 i vlan1 to to samo, tyle ze wartosci sa odwrocone i download jest na vl1 lekko podniesione (w stanie spoczynku jest ruch DL ok 1,5 kBs)
Nie ma w ogole danych dotyczacych mojego kompa (podlaczony kablem do routera), co najwyzej moge sobie to wyliczyc odejmujac br0 od eth1.
Nie rozumiem tez czemu dane br0 i eth1 sa odwrocone, to znaczy ze UL=DL a DL=UL.
vlan1 rozumiem to "fizyczny ruch" z gatewaya providera?
co to jest bridge, i czemu ruch na ethernecie jest tylko sciagany z wirelessa?
Jak dla mnie powinien byc podzial na IP i total, ten podzial jest dla mnie malo logiczny.
powiedzcie mi dlaczego wszyscy widzą te wykresy a ja mam w tym miejscu białą plamę?? www.macias.com.pl/tomato.JPGEdytowany przez maciuso dnia 14-09-2006 02:06
the_foe Zeby nie bylo wiecej watpliwosci. Wykresy interfejsow beda sie roznic (tak samo jak np. w Thiborze ilosc danych w statch od strony LAN, WAN itp)
I teraz:
Vlan1 to interfejs WAN od strony internetu - na nim sa prwdziwe wykresy tego c orouter sciaga i wysyla do/z internetu
br0 - to most pomiedzy LAN (vlan0) a Wifi(eth1) - liczy transmitoane dane miedzy lanem a netem, wifi a natem i wewnatrz. Wykresy sa odwrocobe bo to interfejs wewnetrzny. Dane trafiaja z WANU do br0 i sa "wypychane" do klientow stad download wyglada jako upload. W druga strone dane trafiaja od klientow do br0 (jest to na prawde upload - tak bedzie widziany ostatecznie na vlan1) ale interfejs br0 przyjmuje dane stad dla niego to "download". Wszystko jasne i proste
ppp0 - pojawia sie gdy router uzywa typu polaczenia PPPoE czyli na laczach typu ADSx.
eth0 - to LAN
eth1 - to WLAN
Dodam, ze roznice na interfejsach beda wystepowac jescze wieksze gdy:
a) mamy duzo regul access restriction - blokujacych przeciez pakiety. Mimo iz one sa upuszczane i tak sa liczone
maciuso jakbys przeczytal readme dolaczone do softu to bys wiedzial co zrobic.
Edytowany przez robsonn dnia 14-09-2006 10:15
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?