Witajcie,
zastanawiam się nad osiedlowym rozprowadzaniem internetu. Na chwilę obecną są to jedynie plany ale chciałbym się zorientować w kosztach jakie będę musiał ponieść na początku (poza samym łączem oczywiście).
Jaki sprzęt do takiej działalności jest potrzebny?
witaj
Z pewnością trzeba zwrócić uwagę:
Czy to ma być mała sieć osiedlowa oraz jaka ilość użytkowników wchodzi w grę ? (lokalizacja inne sieci osiedlowe w pobliżu).
Jeśli będzie to sieć 20-30 osób to z powodzeniem możesz zbudować ją w oparciu o router bądź kilka routerów (ap i client) linksys np model wrt54gl v 1.1 no i nie sposób nie dorzucić do niego alternatywnego softu jakim jest tomato/ddwrt/openwrt. Jeśli w oparciu o openwrt musisz znać linux'a lub czytać forum i śledzić wypowiedzi innych użytkowników. Skonfigurowanie urządzenia pod tomato/ddwrt jak i podział łącza nie będzie raczej trudne. A z pewnością wielu użytkowników Ci pomoże jeśli będziesz miał jakieś wątpliwości. Jeśli ma być bardziej profesjonalna sieć to z pewnością MT (microtik).
Koszt wrt54gl v.1 - zobacz na allegro, tam dostaniesz najtaniej.
Do tego będziesz potrzebował anteny zewnętrznej - tu niech się wypowiedzą koledzy z forum (jaką wybrać i jaka będzie cena).
To do rozsyłania internetu wystarczy, klienci poniosą własne koszty w zależności w jaki sprzęt się zaopatrzą router czy bezprzewodowa karta sieciowa itp.
Proponuje serwer linuxowy na poczatek moze byc debian lub slackware w tym squida i LMS tutaj masz linka do lms http://www.lms.org.pl/ i forum o sieciach majacych spora ilosc klientów http://forum.inet.ll.pl/index.php na tym stworzysz mocna siec
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?
servee
25-07-2024 09:22
W routerze RT-N18u siadły mi wszystkie porty LAN oraz WAN. Działa tylko radio. To jest naprawialne?