Witam
Chciałbym zwiększyć zasięg routera w tym celu mam zamiar kupić 2 anteny z aukcji
http://allegro.pl/item535308288_oryginalna_12dbi_omni_12_dbi_super_dzialanie.html
Proszę o info czy ktoś używa tych antenek i jak się spisują. Jakie złącze ma WRT54GL RP-SMA czy RP-TNC.
pozdrawiam
falcon
Edytowany przez falcon31 dnia 02-02-2009 14:22
WRT54GL ma złącze RP-TNC. Używam tych antenek i zwiększają zasięg, ale nie jet to jakieś zatrważające zwiększenie. Przynajmniej ja się spodziewałem czegoś lepszego.
Pewnie zaraz odezwą się głosy, że to tandeta. Otóż osobiście rozebrałem na czynniki pierwsze tą antenkę i oryginalną antenkę Linksysa i stwierdzam, że obie antenki są tak samo wykonane...
No nie, nie wstrzymałem, nie przeczę, że "ktoś" mówi nieprawdę, ale moje własne doświadczenia są katastrofalne właśnie z tymi antenkami.
1. Kupiłem 4szt takich antenek
2. Podłączałem do testów na WRT54GL i Dlinku (miałem po 2 szt z różnymi końcówkami)
3. Jakość sygnału (subiektywnie, na oko) bez zmian na plus.
4. Postanowiłem sprawdzić Netwok Stumbler'em i wynik był GORSZY średnio o 5-20% niż uzyskany na oryginalnych antenkach dlinka i linksysa!!!
5. Sprawdzałem wiele różnych ustawień anten oraz ich pracę w różnych warunkach: bez przeszkód, przez jedną ścianę i przez 2 ściany.
6. W żadnym wypadku Net Stumbler nie pokazał lepszego wykresu niż oryginalne malutkie antenki.
7. Sfrustrowany rozebrałem 4 antenki.
8. Moje sfrustrowanie zwiększyło się na maxa kiedy okazało się, że:
a - wykonanie antenek nie ma nic, ABSOLUTNIE NIC wspólnego z zasadami konstruowania anten.
b - nieprawdą jest (w moim przypadku, sprawdzone na 4 antenach), że anteny wykonane są tak jak oryginalne antenki linksysa lub dlinka, które również rozebrałem
c - są takie same jedynie biorąc pod uwagę pierwszy element - czyli pierwsze powiedzmy 3 cm od początku anteny
d - kolejne elementy są montowane z całkowitą przypadkowością a różnice w odległościach pomiędzy ich zlutowaniami sięgają nawet 1,5 cm !!!! w porównaniu do kolejnych elementów.
e - każda antena pod względem rozmieszczenia elementów różni się BARDZO, nawet o 1 i więcej cm od pozostałych - całkowita przypadkowość i brak powtarzalności montażu - ślepa małpa zlutowałaby poprawniej bez wiedzy o budowie anten
f - ślepa małpa posiadająca minimalną wiedzę o budowie anten W OGÓLE NIE NAZWAŁABY tych anten antenami!!! Wystarczy poczytać trochę na necie by się przekonać że taka antena wprowadza więcej zniekształceń sygnału a szansa wyselekcjonowania 2,4ghz dzięki jej konstrukcji jest prawie zerowa.
g - wspomniane antenki, te do których autor posta dał linka, te z allegro - konkretnie te właśnie - działają tylko dlatego że względnie poprawnie zlutowany jest pierwszy element anteny i jest on identycznie wykonany jak ten w oryginalnych antenkach. Natomiast drugi element przytwierdzony jest wbrew wszystkim zasadom konstruowania anten do ok 20to centymetrowej "konstrukcjiR1; która TYLKO wprowadza zakłócenia!!!
h - w celu sprawdzenia powyższego założenia odciąłem "konstrukcję" powyżej drugiego elementu i wykres anteny nieznacznie się poprawił, ale nie dorównał oryginalnej antenie 2 db.
PODSUMOWANIE: te antenki to wielkie oszustwo, OSZUSTWO z dużych liter bo Chińczyk co je montował miał pełną świadomość absolutnego braku powtarzalności i zerową wiedzę z zakresu konstrukcji anten. Po prostu rozebrał małe antenki oryginalne i pomyślał sobie że jak powtórzy PODOBNE elementy i wydłuży antenę to będzie miał więcej dB. Nie pofatygował się przy tym by przyglądnąć się dobrze z bliska oryginalnym antenom i zauważyć, że kabelek ma masę a element "typu rurka" konkretną, powtarzalną długość i sposób "zintegrowania" z kabelkiem składającym się z 2 przewodów (głównego i masy) i gdyby poczytał trochę na www to zorientowałby się, że lutowanie w przypadkowych odległościach od siebie równie przypadkowo dobranych "beczułek z rurki" i przeplatanie ich "sprężynką" tylko zakłuci sygnał i wprowadzi zniekształcenia.
Dla przypomnienia: powyższe sprawdziłem subiektywnie "na oko" i Network Stumblerem, którego wykres bez cienia wątpliwości rozwiewa nadzieję na uzasadnienie wydatku choćby 1 złotówki na te "antenki".
Na zakończenie dodam, że podawana długość antenki to długość plastiku, elementy "aktywne" mierzą o 5-8 cm mniej.
Po zakupie tych antenek nosiłem się nawet z zamiarem napisania na ten temat artykułu, ale moja frustracja była tak wielka, że uniemożliwiła mi tę czynność. Teraz, po 2 tygodniach, gdy emocje ostygły i zobaczyłem to zapytanie na forum, postanowiłem, co nieco napisać by ostrzec innych przed wyrzucaniem pieniędzy w błoto.
Również podstawowa wiedza nt skali wyrażonej w decybelach powinna zdeklasować opisy mocy tych antenek podawanych na allegro jako 9 lub 12dB.
Dodam jeszcze od siebie, nie wiem czy ktoś się ze mną zgodzi, że mimo oczywistości zawartej w tym wątku treści, warto może przypiąć go na stałe bo jednak zapytań o jakość tych antenek jest dużo a na allegro ciągle sprzedają się tysiącami.
Na poparcie tego co piszę dołączę zdjęcia tych czterech antenek po rozebraniu. Niestety porzyczyłem aparat a komórką nie chce robić zdjęcia bo takie cudo trzeba oglądać w wyższej rozdzielczości by zdać sobię sprawę z "jakości". Ale pognam jutro do znajomego i dokleję zdjęcia.
Nie jestem anonimowy, jak by ktoś chciał się jeszcze czegoś dowiedzieć to podaję mój nr tel: 603-503-903
Krzysztof Milner
EDIT:
Zgodnie z obietnicą załączam kilka zdjęć by można było sobie samemu odpowiedzieć na pytanie czy warto inwestować w to "coś".
Jeśli będzie zapotrzebowanie to mogę jeszcze dać zrzuty z Network Stumblera, choć nie chce mi się ich na nowo robić a jednej antenki już się pozbyłem i mam do "testów" juz tylko 3 szt.
Podaje też linki do aukcji na których kupiłem ww anteny by nie być gołosłownym. Noszę się też z konkretnym komentarzem, oczywiście nie za obsługę przez sprzedającego ale za oferowanie towaru całkowicie niezgodnego z opisem.
No i na koniec małe wyjaśnienie:
Jeżeli ktoś jest ciekawy, dlaczego mając choćby minimalną wiedzę z zakresu konstrukcji anten (sam zrobiłem kilka anten, dookólnych i biquadów), zdecydowałem się zakupić na allegro taki złom to już śpieszę z wyjaśnieniem:
Po prostu miałem klienta, który mając duży dom chciał połączyć bezprzewodowo 2 accespointy. Na oryginalnych antenach APki widziały się jednak sygnał był za słaby by stabilnie utrzymać połączenie z zadowalającą jakością i przepustowością sieci. Pomyślałem sobie, że jeżeli ww anteny dadzą chociaż 3 dodatkowe decybele to będzie to już wystarczająco dużo. Nie byłem naiwny i nie liczyłem na podawane na aukcjach 12 lub chociażby 9dB. Jednak po podłączeniu ww anten rozczarowałem się całkowicie odkrywając że te "anteny" to po prostu próba wyłudzenia pieniędzy nie dając w zamian zupełnie NIC a nawet "oferując" pogorszenie sygnału.
eVerest załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
warto też zwrócić uwagę (widać to również na pierwszym zdjęciu) że poza totalnie różnymi odległościami elementów typu drucik ze sprężynką od pozostałych elementów typu rurka, różnież rurka nie koniecznie musi być rurką o nie koniecznie takich samych wymiarach: zastosowano w dowolnych konfiguracjach rurki (puste w środku i lutowane) oraz "baryłki" zaciskane zmieniając parametry fizyczne elementu.
Dla niezorientowanych: każdy wymiar i kształt elementów oraz jego rozmieszczenie w konstrukcji anten, szczególnie przy tych częstotliwościach, ma ogromne znaczenie i wpływ na jakość odebranego/transmitowanego sygnału w tym na jego zaszumienie częstotliwościami nieporządanymi których w eterze jest zatrzęsienie.
Napisałem, że używałem podobnych, lecz zrobionych własnoręcznie, więc kolega @eVerest pewnie ma rację co do zakupionych np. na allegro.
Proponowałbym jednak zrobienie jeśli ktoś ma takie możliwości. Jest sporo opisów w sieci więc każdy chyba miał w szkole zpt . Osobiście mam gdzieś instrukcję jak zrobić panel lub yagi, więc jak ktoś będzie chciał niech pisze.
iroc napisał/a:
Napisałem, że używałem podobnych, lecz zrobionych własnoręcznie, więc kolega @eVerest pewnie ma rację co do zakupionych np. na allegro.
Proponowałbym jednak zrobienie jeśli ktoś ma takie możliwości. Jest sporo opisów w sieci więc każdy chyba miał w szkole zpt . Osobiście mam gdzieś instrukcję jak zrobić panel lub yagi, więc jak ktoś będzie chciał niech pisze.
heh, przyznam, że w twórczym zwidzie nie zwróciłem uwagi na słówko "podobne". Nie miałem oczywiście na myśli zdeklasowania wypowiedzi kolegi iroc'a a jedynie odniesienie się do niej ze swoimi doświadczeniami.
Faktycznie, potwierdzam i przyłączam się do propozycji jaką dał iroc: lepiej samemu zrobić antenkę jeśli się chodziło w szkole na zpt i ma się trochę czasu. Ja się wkopałem i wywaliłem w błoto 100zł na zakup i przesyłkę 4 drutów bo nie miałem czasu a zależało mi na podbiciu sygnału chociaż o cirka 3 dB.
I jeszcze jedna uwaga: jeśli ktoś chce poprawić sobie sygnał np w WRT54GL (mój ulubiony) to kupowanie 2 anten, nawet dobrych najczęściej całkowicie mija się z celem ze względu na to że ten model ma jeden układ radiowy więc w jednym czasie działa praktycznie i tak tylko jedna antena. Ja w takich wypadkach całkowicie wykręcam jedną i zostawiam tylko drugą "lepszą" antenę i z moich doświadczeń wynika że w ten sposób osiągam lepszy efekt przy mniejszym nakładzie finansowym, szczególnie w konfiguracjach kilku połączonych ze sobą APków w trybie AP+WDS gdzie czas na przełączanie między antenami zaczyna mieć znaczenie (negatywne).
Edytowany przez eVerest dnia 09-02-2009 11:17
Żeby porównać antenki należałoby wrzucić zdjęcia rozebranych antenek Linksysa albo D-Linka o porównywalnych parametrach, a Ty porównujesz tylko te same modele antenek, czyli nic nie porównujesz.
Rzecz jasna za te pieniądze nie kupuje się antenek z górnej półki. Nie mniej jednak w moim przypadku jakość połączenia polepszyła się, choć spodziewałem się czegoś więcej.
Ja dla porównania rozebrałem jedną antenkę Linksysa, jedną OvisLinka, jedną z Allegro i jakość wykonania wszystkich antenek była porównywalna. Jedyną różnicą było to, że antenki OvisLinka i Linksysa były antenkami 2dBi i nie posiadały elementów aktywnych tylko zwykły kawałek drucika.
Podsumowując, jeśli mnie antenki te sprawowały się dobrze, to znaczy lepiej od oryginalnych antenek, to chyba coś znaczy. Poza tym do innego komputera kupiłem później antenkę Pentagrama 9dBi i lepsza się ona okazała, ale tylko w cenie.
foooox napisał/a:
Żeby porównać antenki należałoby wrzucić zdjęcia rozebranych antenek Linksysa albo D-Linka o porównywalnych parametrach, a Ty porównujesz tylko te same modele antenek, czyli nic nie porównujesz.
No cóż, możliwe że nie zrozumiałem, ale kupującego raczej nie interesuje budowa wewnętrzna antenek a różnica w JAKOŚCI DZIAŁANIA antenki standardowej 2dB do tej omawaianej 12dB która to wynika właśnie z porównania ich między sobą (np Network Stumblerem) co uczyniłem. Ponadto porównuję powtarzalność wykonania co ma wpływ na funkcjonowanie anten co równiez opisałem. Dopiero wykresy skłoniły mnie do rozebrania kupionych antenek i przeanalizowania dlaczego są tak słabe w działaniu co umożliwoło mi właśnie ich rozebranie. Oczywiście w treści posta napisałem że oryginalne też rozebrałem (i z Linksysa i z Dlinka) i były "takie same" w porównaniu do omawianych tylko w pierwszych 3cm. Porównywałem w moim opisie JAKOŚĆ DZIAŁANIA a nie KONSTRUKCJĘ anten. Zdjęcia nie miały nic porównywać a jedynie ujawnić przyczynę słabości konstrukcji przekładającej się na oferowaną jakość a raczej jej brak w porównaniu do ofery opisanej na allegro. No ale może czegoś nie zrozumiałem ...
Pozdrawiam.
PS
Pozostaje kwestia sprawowania się anten "dobrze, to znaczy lepiej od oryginalnych". Nie neguję że twoje się tak sprawowały, tylko czy to sprawdziłeś czymś miarodajnym co daje np wynik w postaci wykresu który można porównać, czy tylko "na oko"? Wczoraj czytałem jak to pokazano ludziom Linuxa i powiedziano im że to nowy Windows7. Wszyscy którzy nie zorientowali się że to podpucha, chwalili nowego "Windowsa"
Tak więc "na oko" można różne rzeczy wywnioskować. Starałem się nie poprzestać jedynie na subiektywnej opini choć musicie uwierzyć na słowo że zrobiłem testy w Network Stumblerze Ale jak nie wstrzymam to je jeszcze powtórze i dołączę oraz zdjęcia rozebranych oryginalnych antenek. Pierwotnie nie planowałem z tego wątku robić "encylkopedii" ale coś czuję że skończy się na dogłębniejszym zbadaniu tematu co, jak sądzę wyjdzie nam wszystkim na dobre. Potrzebuję tylko nieco się zmobilizować bo nie chce mi się biegać po mieszkaniu pół dnia (tyle zajęło mi dokładne analizowanie zakupionych antenek, łącznie z eksperymentowaniem z jedną z nich jaki wpływ ma przesuwanie każdego elementu w krokach o 1mm co łączyło się z wielokrotnym lutowaniem i rozlutowywaniem elementów). Chciałem sprawdzić nie tylko teorię, której pełno w internecie, ale i jak ma się ona do praktycznych wskazań na wykresie Network Stumblera oraz jak zmienia się w zależności od ustawienia anteny (horyzontalnie, wertykalnie, pośrednie ustawienia) oraz ilości przeszkód (brak, jedna ściana, 2 ściany). Teoraia teorią ale praktyka i wykres to, jak rzeczywistość pokazała, inna bajka
Podsumowując: nie neguję wyników uzyskanych przez kolegę foooox jednak pozwalam sobię na "nieco" dogłębniejszą analizę przeprowadzoną na 4 antenach i 2 AccessPointach za pomocą miarodajnych wykresów i "analizy" budowy oraz jakości i powtarzalności wykonania. Zdaję sobię sprawę, że wciąż nie wyczerpaliśmy tematu, mam nadzieję jednak, że nieco go rozświetliliśmy ... taki był mój zamiar i przepraszam jeśli ktoś oczekiwał szerszego podejścia do tematu.
Wszyscy tylko zyskamy jeśli ktoś dorzuci coś konkretnego do tematu, wykres lub zdjęcia, bo subiektywne wrażenia nie pomagają za dobrze w podjęciu decyzji o zakupie tych anten.
Żeby nie było tylko na słowo. Pierwszy wykres sporządzony na D-Linku DWL-G700 z oryginalną antenką - lewa strona wykresu.
Potem przerwa na zamianę antenek i wykres pracy antenki "12dB" z Allegro.
Warunki pracy:
1. Odległość od AP ok 2m
2. Przeszkody: 1 ściana betonowa w bloku.
3. Pomiar przeprowadzony na laptopie HP Compaq nx9420 z kartą sieciową Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Net
4. Pod koniec wykresu przesunąłem laptopa o pół metra dalej od APka.
5. Widoczne wahania wykresu wynikają z mojego "poruszania" się przy laptopie podczas pisania oraz poruszania się żony w kuchni
6. Gdy nikt się nie porusza wykres się stabilizuje.
Jak widać przy małej odległości i nikłych przeszkodach typu 1 ściana jakość antenki nie robi wielkiej różnicy. W takich warunkach AP łączył się z zadowalającymi parametrami nawet całkowicie BEZ antenki.
Ciekawie robi się dopiero gdy warunki robią się trudniejsze ...
I jeszcze jeden wykres.
Analogicznie jak w pierwszym przypadku z lewej strony antena oryginalna, malutka 2dB a z prawej strony, po przerwie na wymianę anteny i spadku wykresu, antena z Allegro "12dB".
Warunki pracy:
1. Odległość od AP ok 6m
2. Przeszkody: 2 ściany betonowe w bloku.
3. Pomiar przeprowadzony na laptopie HP Compaq nx9420 z kartą sieciową Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Net
Warto zwrócić uwagę na siłę sygnału antenki oryginalnej która utrzymuje się wraz ze wzrostem odległości i ilości przeszkód. Wynika to moim zdaniem z faktu iż posiada ona praktycznie jeden element typu "rurka" a tym samym brak jej pozostałych elementów wykonanych niechlujnie i bez związku z zasadami konstrukcji anten, które to elementy w przypadku anteny "12dB" wprowadzają jedynie dodatkowe częstotliwości łapane w eterze powodując wzrost zaszumienia sygnału, który ma coraz większy wpływ na jakość pracy anteny wraz ze wzrostem odległości i przeszkód!!!
UWAGA: ten pomiar wykonałem wykorzystując tę "LEPSZĄ" antenę "12dB" która w części środkowej NIE POSIADA PROTEZY widocznej na zdjęciu pierwszym przy porównaniu "TAKICH SAMYCH" anten z Allegro !!!
Antenka z protezą, czyli brakiem elementu aktywnego i wprowadzonym zamiast niego kolejnym "zakłucaczem" sprawuje się zauważalnie gorzej osiągając spadek jakości sygnału o kolejne ok 20% w stosunku do anteny z tego wykresu, która i tak działa znacznie słabiej od oryginalnego maleństwa. Nie mogę niestety w tej chwili przedstawić wykresu potwierdzającego ten wynik bo akurat nie mam przy sobie Linksysa (inna końcówka anteny).
1. Komputer nr 1 około 5m od AP po drodze ścianka działowa z cegły - sygnał na poziomie -75 do -80dBi na oryginalnych antenkach Linksysa i oryginalnej antence w karcie OvisLink. Połączenia się "rwało" i ciągłe odnawianie dzierżawy IP. Po zmianie antenek na te z Allegro jakość sygnału na poziomie -60 do -65dBi. Antenki wymienione w AP i karcie Wi-Fi.
2. Komputer nr 2 około 7m od AP po drodze brak przeszkód - sygnał na poziomie -45 do -50dBi. Przy AP antenki z Allegro, przy karcie antenka Pentagram 9dBi. Po zmianie antenki przy karcie na tą z Allegro sygnał -40 do -45dBi.
Jakość sygnału odczytywana w Tomato w Device List.
Dodam tylko, że antenka z Allegro którą rozebrałem nie posiadała wlutowanych "rureczek", czy też "beczułek". To był prosty miedziany drut z trzema spiralami jak na zdjęciach wyżej. A rozebrałem ją tylko dlatego, że była strasznie krzywa. Oryginalne antenki Linksysa i OvisLinka posiadały natomiast zaizolowaną miedzianą skrętkę.
foooox napisał/a:
Nie będę koledze dłużny:
....
Dodam tylko, że antenka z Allegro którą rozebrałem nie posiadała wlutowanych "rureczek", czy też "beczułek". To był prosty miedziany drut z trzema spiralami jak na zdjęciach wyżej. A rozebrałem ją tylko dlatego, że była strasznie krzywa. Oryginalne antenki Linksysa i OvisLinka posiadały natomiast zaizolowaną miedzianą skrętkę.
Dziękuję za uzupełnienie wątku, z pewnością będzie to z pożytkiem dla wszystkich zainteresowanych. Jak widać porównywanie antenek "cud" made in Allegro daje różne efekty, co było do przewidzenia i nikt chyba nie jest zaskoczony.
Fakty podane przez kolegę foooox'a ewidentnie wnoszą, że na Allegro są różne antenki różnie się "zachowujące".
To oczywiste, ale godne odnotowania by być obiektywnym, jeśli już tak "poważnie" zajęliśmy się tak niepoważnymi ofertami z Allegro
Warty jest też odnotowania fakt, iż foooox mówi o INNYCH antenkach niż te do których link podał kolega zakładający wątek.
To, iż kolega foooox opisuje inne anteny wynika z całkowicie odmiennej ich budowy podanej w powyższym cytacie.
Anteny podane w wiodącym wątku (made in falcon31) są optycznie identyczne oraz zgodne wymiarowo z tymi czterema jakie ja zakupiłema na 2 aukcjach na Allegro.
Dlatego odpowiedziałem na prośbę falcona31 i opisałem moje doświadczenia. Jeśli floooox opisuje inne anteny to wnosi to niewątpliwie coś do zapytania falcona31, np to, że anteny kupione przez niego są lepsze od anten, o które pyta falcon31, i które kupiłem ja. Wynika to jak widać z odmienności ich konstrukcji oraz pewnie i jakości i powtarzalności ich wykonania, co ma wpływ na wynik pracy tych anten.
Przepraszam że tak łopatologicznie, ale staram się być konkretny.
Co do stwierdzenia: "Oryginalne antenki Linksysa i OvisLinka posiadały natomiast zaizolowaną miedzianą skrętkę."
to moje doświadczenia są inne.
Rozebrałem ok 10 antenek od Linksysa WRT54GL v 1.1 zakupionych w ostatnich 6 miesiącach celem delikatnej ich modyfikacji (czyli takiego linksysa o jakiego zwiększenie zasięgu pytał założyciel wątku). W środku mają odmienną konstrukcję niż ta opisana przez floooox'a. Poza skrętką, na końcu mają przylutowaną mosiężną rurkę (do ekranu) a na końcu wewnętrzna żyła w izolacji wystaje na długość równą długości baryłki. Czasami trafiają się rurki z białego metalu.
By nie być gołosłownym załączam zdjęcie.
PS
Zrobiła nam się "RECENZJA NA ŻYWO", mam nadzięję że PCLab nie będzie nam miał tego za złe
Moje antenki też kupiłem na Allegro, ale już dość dawno i kosztowały 35zł/sztukę. Co do antenek Linksysa, posiadam WRT54GS v1.1 i jak wiadomo ten model produkowany był dawno temu, więc może wtedy antenki były robione z samej skrętki.
Podsumowując powiedz jakie antenki Ty byś polecił. Tylko proszę o propozycje takich, które są pewne i nie trzeba będzie rozbierać jednej sztuki aby się o tym przekonać. Chętnie zwiększyłbym zasięg swojej sieci...
foooox napisał/a:
Podsumowując powiedz jakie antenki Ty byś polecił. Tylko proszę o propozycje takich, które są pewne i nie trzeba będzie rozbierać jednej sztuki aby się o tym przekonać. Chętnie zwiększyłbym zasięg swojej sieci...
Nie produkuję antenek na sprzedaż więc nie polecę niczego czego sam nie zrobiłem lub nie przetestowałem.
Jeśli mam czas to robię antenki sam, najlepiej wychodzą mi biquady. Yagi nie robię bo wg mnie by je dobrze wykonać trzeba naprawdę się napracować.
Z tanich anten (gotowych) raczej nie kupuję nic poza 5dB, również na allegro. Zazwyczaj mam na nich zysk ale nie większy jak 20 - 30% i uważam że to dużo. Kupuję je tylko wtedy gdy na oryginalnych osiągam połączenie lecz jego jakość jest nie satysfakcjonująca. Po raz pierwszy kupiłem jednorazowo większą ilość antenek o "mega mocy" i po raz pierwszy wszystkie pogorszyły uzyskiwane parametry połączenia a jedna wyjątkowo (ta z protezą). Stąd moja odpowiedź na głównego posta, bo zauważyłem że sprzedaje się je na allegro dosłownie tysiącami na różnych aukcjach.
Ciekawe jest też to że raczej jako jedyne, te właśnie antenki, zastraszająco tanieją (od 60 do 15zł) co potwierdzają załączone do aukcji zrzuty wcześniej sprzedanych antenek.
Przy dużym zainteresowaniu danym towarem cena raczej rośnie a przynajmniej utrzymuje się a te antenki jak żadne inne tanieją w zastraszającym tempie co nie dziwi - ich jakość jest zaskakująco niska. Staje się to dopiero oczywiste gdy taką antenkę się sprawdzi i rozbierze.
Osobiście raczej zajmuję się połączeniami 1-2 km i zestawiam linki zewnętrzne i sprawdziłem już kilkakrotnie, że antenki 9dB (typu senao, dookólne) po 90-120zł dają lepszy sygnał niż 15-19dB z allegro po 50zł.
Tak więc nie polecę żadnych antenek wewnętrznych bo wolę sam przerobić w 5 minut 2 antenki z linksysa robiąc z nich jedną i wkręcając (tylko jedną) do linksysa uzyskuję lepszy efekt niż praca z 2szt.
Raz tylko kupiłem na Allegro kilka anten 19dB kierunkowych Yagi które działają od roku poprawnie na linkach 1,2km i porównywalnie (o dziwo) z firmową anteną sektorową 22dB. kosztującą ponad 300zł. Ale nie łudzę się, raczej trafiłem na wyjątkowo dobre sztuki.
Po prostu by zrobić dobrą antenę, poza wiedzą trzeba się trochę napracować. Jeśli robię 2 antenki miesięcznie i mam na to czas to prawie za darmo, często nie przekraczając 5-10zł robię zadowalające mnie anteny. Sporadycznie eksperymentuję kupując tanie antenki z Allegro ale te 12dB były nad wyraz "wyjątkowe" i tym sprowokowały mnie do napisania tego "testu".
foooox napisał/a:
Żeby nie być gołosłownym zamieszczam zdjęcie moich antenek z Allegro. Jak widać żadnych protez tam nie ma...
A możesz zrobić eksperyment polegający na wylutowaniu w 2 minuty tego druta i sprawdzenie antenek tylko bez niego?
Z moich doświadczeń (i info na temat bud. anten) wynika, że 90% pracy "robią" te 2 rurki, jeśli mają odpowiednią długość i sa własciwie połączone, a "wynalazki" poza nimi to już tylko zakłócacze. Ja odpowiednio dolutowuję np 3 rureczki i osiągam poprawę sygnału, na długości np 9cm tak zrobionej anteny.
Rozlutowanie druta i ponowne zalutowanie nie zmieni parametrów pracy anteny a da konkretne pojęcie jak sprawuje sie te dolutowane 30cm "cud anteny" w stosunku do 2 dwucentymetrowych rureczek.
I ważna uwaga: pomiar zrób na odległości kilku metrów, najlepiej przez 2 ściany bo jeśli AP stoi blisko notebooka to więcej czystego sygnału zbiera sama karta niż antena. Jakość anteny ujawnia się gdy sygnał jest słabszy (więcej przeszkód) i zbierane z eteru śmieci (dzięki niewłaściwej konstrukcji anteny) zaczynają odgrywać coraz większą rolę. Będę wdzięczny za porównanie wyników z "drutem" i bez niego.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?