Jak całkowicie usunąć interfejs graficzny przez www LuCI z OpenWRT Kamikaze 8.09 RC2? Wiem, że mogę wpisać opkg remove luci-costam, itd dla każdego pakietu z LuCI, ale chyba to nic nie da, bo wszystko jest zapisane we wbudowanej pamięci flash routera? Będę dopiero niedługo instalować OpenWRT na Asus WL-500gP v1 jak go dostanę (kupiłem nowy za 220zł :-) ). Czy może lepiej całe Kamikaze zainstalować na stary PenDrive 512MB, który i tak będzie podłączony na stałe do routera (co jakiś czas będę podłączać jeszcze dysk zewnętrzny), a flash zostawić w spokoju? Tyle, że jak czytam opisy to Kamikaze jest "przystosowane" do instalacji na wbudowanej pamięci flash routera. Więc co będzie lepszym rozwiązaniem dla systemu?
BTW. Może jest gdzieś obraz 8.09 RC2 dla WL-500gP, ale bez LuCI? na http://downloads.openwrt.org/ nie ma, albo jestem ślepy, bo przejrzałem wszystko i nie widzę takiego.
I teraz kwestia jajka: 2.4 czy 2.6? Wi-Fi niestety potrzebuje (z WPA2 oczywiście) ale jak czytam http://forum.openwrt.org/ to wszyscy piszą, żeby na tym Asusie instalować 2.4 Jednak tutaj przeczytałem, że ktoś testował 2.6 i Wi-Fi działa stabilnie? Kartę na Atherosa będę mógł wymienić dopiero za miesiąc, jeżeli w ogóle będę mieć kasę, a router ze sprawnym radiem i OpenWRT potrzebuję od razu jak go dostane.
Proszę o pomoc i wskazówki. Z góry dzięki.
Pozdrawiam,
Kefas.
Edytowany przez kefas01 dnia 02-02-2009 06:00
Aha, czyli nie ma obrazu bez LuCI? :) Próbowałem już z svn ale jakoś mi to nie wychodzi. Cóż, będę jeszcze próbować, jak mi się uda to wrzucę gdzieś obraz, jakby ktoś potrzebował.
A może da się po prostu jakoś wyłączyć LuCI i serwer http? Żeby mi nie zużywał RAM-u, jeżeli i tak nie będę z tego korzystać tylko z ssh.
rTorrenta na 8MB (a w sumie nie całe 6MB czy nawet mniej, bo reszta pójdzie na system i sterowniki do USB, itp) nie zmieszczę. Ale dlatego podłącze starego pena i na nim też swapa zrobię.
Co do jajka to wiem jakie są różnice :) Po prostu potrzebuje stabilnego Wi-Fi, a naczytałem się, że na 2.6 średnio to działa z kartą Broadcom'a. To fajnie, że działa na 2.6. Czyli instalować ten obraz
Serwer możesz wyłączyć (jednym poleceniem) więc z tym nie ma problemu. Chodzi o to że bez luci obraz jest mniejszy, więc więcej da się zmieścić innych rzeczy.
Jeżeli ktoś jest chętny to mogę przygotować obraz 8.09rc2 bez luci za to z usb i sterownikami, dzięki czemu pół niezbędnych rzeczy będzie już w image.
Jeżeli chcesz stabilne radio to tylko 2.4. Jak chcesz 2.6 to nie 8.09rc2 tylko trunk i najlepiej od razu ręcznie kernel zmieniony na 2.6.28, bo chodzi o wiele lepiej.
Możesz całość systemu przenieść na pendrive, wtedy masz w sumie nieograniczoną przestrzeń. Możesz tez instalować tylko pakiety na zewnątrz.
Asus nie potrafi sie bootować z USB. System normalnie uruchamia się z flasha a później następuje przełączenie na system z USB.
WPA2 - to aes i potrzebujesz hasło. Jak masz gdzieś serwer radiusa to możesz jego wykorzystać do autoryzacji userów. Ale zapewne WPA2/AES na haslo jest tym co potrzebujesz.
No jasne. Wielkie dzięki za wyjaśnienia.
Czyli to działa tak, że jak się wyłączy serwer http (tam jest od razu lighthttpd pewnie ?) to już się nie trzeba przejmować tym LuCi i jak się ma miejsce na inny soft to może zostać i w niczym nie przeszkadza.
Ale ogólnie jak byś miał czas na przygotowanie takiego obrazu to byłoby super. Też sam chciałem jeszcze popróbować, bo w sumie od niedawna się zacząłem zajmować Linuksem (Debian na PC domowym od trzech miesięcy ) i zawsze bym się czegoś nauczył. Tylko najpierw w ogóle muszę mieć u siebie ten router, żeby potestować OpenWRT. Ale w takim razie zainstaluje na początek 8.09RC2 na jajku 2.4, zobaczę co i jak działa, a jak coś to sobie będę zmieniać.
BTW. WPA2/AES działa tak, że jak zrobię za długie hasło (lub za bardzo skomplikowane) to może mi zmniejszać transfer przez Wi-Fi? Czy po prostu będą większe opóźnienia?
Edytowany przez kefas01 dnia 02-02-2009 09:48
PS. nie wiem czy wiecie, ale instalując jądro z serii 2.6 można wykorzystać wbudowany sprzętowy akcelerator operacji kryptograficznych (źle to nazwałem, ale wiecie o co chodzi - SSB), dzięki czemu można przyśpieszyć openssl i tym samym np. openvpn...
Edytowany przez obsy dnia 02-02-2009 21:33
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?