26 Listopada 2024 08:25:05
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.143.214.226
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
WRT54GL+Tomato=Lagi? :/
kedor
Witam, otóż mam pewien problem. Chodzi tutaj o grę online. Wiem, to tylko gra ale każdy czasem chce chwile odpocząć pogrywając w coś ciekawego.
Otóż kiedy podłączam laptopa/pc bezpośrednio do modemu, wszystko chodzi pięknie (0 lagów) natomiast kiedy podłącze pc/laptopa do internetu przez router, zaczynają się problemy, otóż w grze są lagi. Myślałem że to wina prędkości czy coś, ale nawet dając całą prędkość internetu laptopowi, tak czy siak są lagi (przez router oczywiście).

Co najciekawsze nie zawsze one są. Co jakiś czas problemy te znikają. Jest możliwość aby router "wybiórczo" tworzył taki problem? Jest to dość uciążliwe :/ i nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić.

Może to być wina konfiguracji tomato?

PS. Na pewno nie chodzi i prędkość otóż kilka razy zdarzyło mi się ściągać prawie pełną prędkością łącza i lagów nie było.
PS.2. Da się sprawdzić w jakiś sposób jakich portów używa dana aplikacja/gra? Może to wina blokowania portów? :/

Przepraszam za tak prymitywne pytania, ale jestem nowicjuszem jeśli chodzi o sieci domowe Smile
Edytowany przez kedor dnia 01-02-2009 14:17

Yaco
http://www.portforward.com/routers.htm tu wyszukaj port na którym gra chodzi i wpisz go do routera, zobacz czy bedzie lepiej
WRT54GL v 1.1
DI-707P, DES-1005D, DES-1008D
Tomato v1.23.8515 RAF ND
http://prawdaxlxpl.wordpress.com/

kedor
A jeśli danej gry nie ma na liście w tym programie?
Ponieważ nie znalazłem tej gry :/

Shanti77
a co to za gra i jaki masz config?
Edytowany przez Shanti77 dnia 01-02-2009 20:05

kedor
dobra znalazlem porty gry, zaraz sprawdzę czy port forwarding coś da.
Tylko takie pytanie, jeśli 2 PC grają w tą samą gre (i używają w takim wypadku tych samych portów) to jak przekierować do każdego z tych pc w sieci?
po prostu dane porty dodać 2 razy do port forwarding wypełniając src adress jako IP kompa z którego wychodzi ?

NP mam 2 kompy o Ipkach:
-192.168.1.100
-192.168.1.101

to powinienem wypełnić
-Src Address-----------Ext Ports-----Int Port---Int Address------Description
-192.168.1.100--------Porty--------------------192.168.1.100---1 PC
-192.168.1.101--------Porty--------------------192.168.1.101---2 PC

?

Narazie podłączyłem 1 PC przez router, i przekierowałem porty do niego, tak czy inaczej w grze są lagi podczas połączenia przez router. :/
Jakieś inne pomysły skąd mogą się brać takowe problemy? :/
Edytowany przez kedor dnia 01-02-2009 20:16

dazzler
Napisz jak możesz co to za gra. Jaki konfig urządzeń, czy jest QoS, jakieś skrypty?
Ja w sieci pogrywam tylko w Warcrafta III (DotA) i w grze można ustalić na sztywno port (domyślnie 6112). Nawet jak gramy w 3 osoby każda na innym porcie NET 1Mb to nie ma lagów. Port forawding jest mi jedynie potrzebny, aby móc hostować gry.
Dużo też zależy z jakimi serwerami się łączysz i gdzie jest host gry.

kedor
Gra nazywa się Cabal.
QoS off. Co masz na myśli konfig urządzeń?
Używam skrypta robsona do podzielenia downloadu i uploadu na 2.
Próbowałem także bez dzielenia.

Ale mnie ciekawi najbardziej to że bywały czasy kiedy nawet po kilka godzin graliśmy razem z bratem (okolo 5h~~) bez najmniejszych lagów, po czym się zaczynały i wyłączaliśmy grę. Teraz już nie ma takich momentów :/
Bynajmniej nie napotkałem na to.
Zrozumiałbym gdyby non stop sie nie dało grac Sad
Edytowany przez kedor dnia 01-02-2009 22:52

kedor
Double post. Przez Przypadek
Edytowany przez kedor dnia 01-02-2009 22:36

mgregor

Cytat

kedor napisał/a:
Używam skrypta robsona do podzielenia downloadu i uploadu na 2.

Bylo: skryptem dzielisz TYLKO download a QoS TYLKO upload. Sprobuj tak.

Piotrus Pan
Cześć.
To tak:
- Port Forwarding kompletnie nie jest Ci potrzebny. U mnie jest 10 osób na 1 Mb/s przez ten sam router co Ty masz i ja z kumplem gramy razem w Open Arena na tych samych portach bez Port Forwarding i wszystko jest ok.
- Jak masz jakiś skrypt uruchomiony to jeżeli on ma ograniczenie ilości połączeń to, to potrafi nawet powodować całkowity brak możliwości połączenia gierki z netem. Każdy skrypt należy robić jak najkrótszy jak tylko się da.
- QoS-a możesz odpalić i dać osobną regułę na porty tej gierki ale nie musisz.
- Najlepszy bajer polega na tym, że najprawdopodobniej jeżeli chodzi o lagi w różnych momentach to ja doszedłem do wniosku, że skoro to jest WiFi, na zasadzie fali radiowej to na każdą falę działa środowisko. Jak jesteś na skraju zasięgu routera to zwróć uwagę czy dostajesz lagi jak się pogoda zmienia ... to brzmi śmiesznie ale podczas zmiany pogody zmienia się gęstość powietrza i wilgotność. Ja jestem za 3 ścianami i stropem, ledwie co mam sygnał i jak jest tylko wysokie ciśnienie to OA ma problemy z kontaktem z listą serwerów.
Prościej mówiąc, im dalej i im więcej przeszkód na drodze tym więcej czasu zajmuje routerowi i twojemu komputerowi korekcja błędów w komunikacji a gry są na tyle "delikatne" na każde opóźnienia, że możesz to mocno odczuć.
Nie polecałbym zwiększania mocy nadajnika, bo jak wiadomo im większą moc ustawisz tym więcej błędów będzie na połączeniu i właściwie wyjdzie ci na to samo albo nawet gorzej.
Zostaje Ci przysunąć się do routera :-)
Jeszcze jest jedna możliwość, której nikt nie zakładał ale warto sprawdzić, to jest to czy ktoś przypadkiem nie podpina się do was na lewo. Jak masz zabezpieczenie tylko WPA2 to możesz dla spróbowania zmienić hasło na dłuższe i "trudniejsze".
Edytowany przez Piotrus Pan dnia 02-02-2009 12:26

Yaco
W Port Forwarding wpisz porty wystarczy dla jednego komputera. Uruchom QoS i zrób tak jak napisał mgregor. Porty gry dodaj do qos w jakiejś klasyfikacji, najlepiej w jednej z wyższych ale nie najwyższej i klasa default najlepiej żeby nie była w klasie gry.
WRT54GL v 1.1
DI-707P, DES-1005D, DES-1008D
Tomato v1.23.8515 RAF ND
http://prawdaxlxpl.wordpress.com/

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 70

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,837,498 unikalnych wizyt