potrzebuję uruchomić możliwość dzwonienia przez voip w miejscu gdzie jest ISDN (na centralce jest ustawionych kilka lini telefonicznych i domofony).
czy kupując bramkę voip np spa3102 ustawiam wszystko tak jak by to była zwykła linia telefoniczna podpięta do bramki czy z racji ISDN i centralki musze coś ustawić inaczej ?
jak sprawdzić czy znajdująca się tam centralka ma możliwość ustawienia voipa bez zakupu nowej bramki ?
Kiedy miałem ISDN to centralka z tp miała 3 porty, jeden cyfrowy i dwa analogowe. Telefon cyfrowy miał w ogóle inną wtyczkę - rj45 więc nawet nie wepniesz jej w standardową bramkę. Z tego co pamiętam tylko 4 żyły były w niej zaciśnięte więc możliwe, że dałoby rade zrobić to na standardowej rj11 ale sygnał jest inny więc wątpie aby numer główny hulał na bramce. Pozostał 2 telefony powinny działać - jednak są to tylko moje domysły.
Może troche teorii . Na ścianie wisi terminal NT isdn np TPSA. Posiada on 4 gniazda telefoniczne programowalne. Dwa isdn (rj45) oraz dwa analogowe (rj11). oba wyjścia nie są kompatybilne. Na gnieździe rj11 występuje sygnał analogowy zaś na rj45 wyłącznie sygnał cyfrowy. Pytanie podstawowe czy centralka telefoniczna podłączona jest do terminala NT isdn poprzez wtyczkę RJ45 czy poprzez RJ11. Jeśli podłączona jest poprzez wtyczkę RJ45 to bramka VOIP MUSI mieć port FXS cyfrowy (pewnie są nie wiem). Jeśli centralka podłączona jest poprzez RJ11 to MUSISZ mieć bramkę VOIP z portem FXS analogowym.
Reasumując Jak masz centrajkę podłączoną poprzez port analogowy RJ11 do terminala NT tpsa to możesz korzystać z spa3102. Zostaje jeszcze port FXO bramki spa3102. Podłączyć go można do linii wewnętrznej centrali NIE ZEWNĘTRZNEJ.
Co to FXS i FXO patrz na
http://www.voipforum.pl/fxs_fxo.html
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?