WRT54G + kontrola
|
inktom |
Dodano 23-01-2009 09:25
|
User
|
Witam wszystkich
mam szybkie pytanie, mianowicie posiadam router WRT54G do którego podłącza się około 5u komputerów. Ze względu na bałagan jaki mam z tymi komputerami muszę zacząć monitorować który komputer wchodzi na jakie strony www. Czy istnieje jakiś software który pozwala na logowanie takich zdarzeń do jakiegoś sensownego pliku? Bardzo proszę o pomoc.
ps. loggery zainstalowane na komputerach są nie realne do wykonania |
|
|
|
obsy |
Dodano 23-01-2009 09:49
|
VIP
|
Tak, da się. Ale nie napisałeś jaki firmware masz.
Openwrt + tinyproxy lub filtr weburl lub chociaż by tcpdump lub iptables z logowaniem połączeń NEW/SYN na port 80.
|
|
|
|
inktom |
Dodano 23-01-2009 10:08
|
User
|
Cytat obsy napisał/a:
Tak, da się. Ale nie napisałeś jaki firmware masz.
Openwrt + tinyproxy lub filtr weburl lub chociaż by tcpdump lub iptables z logowaniem połączeń NEW/SYN na port 80.
Póki co mam wersję: Firmware Version: 7.2.00
i przy okazji instalacji "czegoś" dodatkowego będę robić upgrade firmware.
Czy możesz podpowiedzieć w takim razie jaki zestaw narzędzi/upadte najlepiej zastosować? (Firmware?Openwrt?tinyproxy?) Poczytam na forum o tych narzędziach ale póki co interesuje mnie jakie wersje są na 100% sprawdzone. |
|
|
|
obsy |
Dodano 23-01-2009 10:19
|
VIP
|
Masz oryginalny firmware, więc na dzień dobry jesteś skazany na niepowodzenie :)
openwrt + tinyproxy chodzi (i jest opisany u mnie). Jak nie czujesz się na siłach - zainstaluj tomato (ja Ci sprzęt na to pozwoli)
Wpisując w google logowanie połączeń dostaniesz setki wyników, od iptables do tcpdumpa
|
|
|
|
inktom |
Dodano 23-01-2009 16:20
|
User
|
Cytat obsy napisał/a:
Masz oryginalny firmware, więc na dzień dobry jesteś skazany na niepowodzenie
oj zawiało mi wielkimi problemami - a co powiesz po aktualizacji firmware? i do jakiej wersji?
Cytat openwrt + tinyproxy chodzi (i jest opisany u mnie). Jak nie czujesz się na siłach - zainstaluj tomato (ja Ci sprzęt na to pozwoli)
a tomato oferuje logowanie połaczeń? zaznaczę, że zależy mi na szczegółowe: jaki komputer = jakie www
Cytat Wpisując w google logowanie połączeń dostaniesz setki wyników, od iptables do tcpdumpa
właśnie zerkam, ale wolę nie testować na tym sprzęcie czegoś co mi rozwali soft bo obawiam się późniejszych komplikacji |
|
|
|
obsy |
Dodano 23-01-2009 17:12
|
VIP
|
Na oryginalnym tego nie zrobisz. Musisz mieć dostęp do konsoli i gdzieś zapisać te logi, prawda?
Tomato nie oferuje tego i chyba żaden soft (gargoyle na bieżący podgląd odwiedzanych stron). Jak posiałem - nie jest jakaś skomplikowana sprawa, szczegóły masz na sieci.
|
|
|
|
inktom |
Dodano 23-01-2009 19:42
|
User
|
Cytat obsy napisał/a:
Na oryginalnym tego nie zrobisz. Musisz mieć dostęp do konsoli i gdzieś zapisać te logi, prawda?
ok - czyli jedyna rada to upgrade routera o wspomniane "gadżety" (openwrt + tinyproxy chodzi) ? Chyba, że nie dokładnie zrozumiałem to prosiłbym o jakąś "krótką instrukcję" działań - bo naprawdę nie chciałbym tego routera rozwalić ...
Cytat
Tomato nie oferuje tego i chyba żaden soft (gargoyle na bieżący podgląd odwiedzanych stron). Jak posiałem - nie jest jakaś skomplikowana sprawa, szczegóły masz na sieci.
Mówisz o tym: http://gargoyle-router.com ? jeśli tak to muszę poczytać |
|
|
|
inktom |
Dodano 31-01-2009 13:30
|
User
|
No to udało się, poniżej wklejam kilka tipsów na przyszłość bo nie ukrywam, że miałem dość duży problem z tym routerem i aktualizacją oprogramowania, a jedyny sposób jaki zadziałał to ten linksys + dd-wrt.
Wersja jaką posiadam aktualnie to:
DD-WRT v24 RC-7 (04/24/08) micro
Teraz mam pytanie, w jaki sposób mogę logować na tym routerze z tym firmware wspomniane wcześniej otwierane przez użytkowników strony www?
Już zauważyłem, że wersja micro ma swoje ograniczenia ale też obsługuje skrypty, pytanie co użyć, co zrobić i co na pewno zadziała?
Dziękuję za pomoc, a ze swojej strony dodam:
Posiadałem ten router opisany na poniższym linku. U mnie niestety nic nie działało (Tomato, openwrt, inne) wg. instrukcji z linka wszystko przebiegło pomyślnie i bez problemowo. Polecam jednak zarządzanie via Internet Explorer (firefox i inne nie zapisują ustawień), wyjaśnienia:
http://www.frazpc.pl/b/216156
Może komuś kiedyś się to przyda
pozdrowienia |
|
|
|
inktom |
Dodano 02-02-2009 17:51
|
User
|
... nikt nie potrafi powiedzieć jak skonfigurować: DD-WRT v24 RC-7 (04/24/08) micro pod logowanie odwiedzanych stron www?
Ja szukam ale tyle co się dowiedziałem to wersja micro wymaga kilka dodatków, ktoś używa tego ddwrt? |
|
|