Mam spalony port wan w motoroli, caly czas mialem wgrane tomato i port lan 4 ustawiony jako wan, cos sie jednak "porobilo" i port lan4 przestal dzialac plynie, tj. dioda miga z przerwami, przez co strony sie nie otwieraja, a straty ping dochodza nawet do 100%.
Podczas zabawy z se505 nie ma takiego problemu, tam wydaje sie brakuje pamieci i co pewien czas internet pada, wiec postanowilem ponownie wrocic do motoroli i wgrac ddwrt, problem w tym, ze nie jestem do konca pewny jak ustawic np. dla odmiany lan 1 jako wan, bo problem z lan4 niestety sie powtorzyl.
W ddwrt na motoroli zeby ustawic LAN 4 jako WAN zaznaczam w setup->vlans port W, 1,2,3 jako vlan0 i port 4 jako valn1 i wtedy dziala. Jednak gdy ustawiam port W,2,3,4 jako vlan0 i port 1 jako vlan1 internetu nie ma.
Z tego co widzialem na forum nie powinno byc problemu z przelaczeniem w motoroli dowolnego portu switcha na WAN.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mam wlaczone klonowanie adresu.
edit:
Z tego co zauwazylem nie dziala jednak klonowanie mac adresu na portach 1,2,3 mimo ze status pokazuje co innego. Ktos moze to potwiedzic?
edit:
Jednak MAC adres daje prawidlowy, po podlaczeniu do se505 prawidlowo pobiera IP i przedstawia sie pod sklonowanym mac adresem, po przelaczeniu do sieci nie pobiera numer IP.
Edytowany przez arthi dnia 26-12-2008 22:25
Dzięki za odpowiedź. niestety bez zmian tj. na LAN 1 nie pobiera adresu z sieci.
Zrobilem maly test, podlaczylem kabel z sieci do switcha lan 1 w se505 a nastepnie wpialem do lan 1 (wan) w motoroli i w tym momencie ta bez problemu pobrala ip z sieci. Jakie nasuwają sie wnioski?
PS. Odbiegajac od tematu, a nawiazujac do ogolnych problemow z motorola, wifi mimo wylaczenia (i zapisania ustawien) w opcjach po resecie wlacza sie, w siemensie pozostaje wylaczone.
Edytowany przez arthi dnia 26-12-2008 23:46
jesli chodzi o problemy z zapisywaniem ustawien
TO JEST PROBLEM Z NVRAM
i musisz to wyczyscic
inaczej beda sie pojawiac coraz wieksze i gorsze problemy...
PeterW napisał/a:
ustaw MAC se505 i bedzie dzialac
jesli chodzi o problemy z zapisywaniem ustawien
TO JEST PROBLEM Z NVRAM
i musisz to wyczyscic
inaczej beda sie pojawiac coraz wieksze i gorsze problemy...
Juz wczesniej wyczyscilem nvram i w total jest 4MB free
Jesli chodzi pierwsza uwage, to nie jest kwestia mac adresu, jakis skopany jest switch w tym routerze. Podlaczylem jeszcze inny router fbf ata i wszystko dziala bez najmniejszych problemow.
Edytowany przez arthi dnia 29-12-2008 00:24
Jesli chodzi o lan4 jako wan, niestety jaki pisalem na poczatku te ustawienie nie sprawdzilo sie u mnie, tj. port po pewnym czasie przestaje dzialac prawidlowo, zawiesza sie? Trudno stwierdzic.
Jesli chodzi o LAN1 ustawiony jako WAN wydaje sie, ze dziala prawidlowo tylko w trybie 100mbps!
Po podlaczeniu kabla z sieci (10mbps) bezposrednio do portu LAN1 motorola nie pobiera numeru IP, gdy jednak kabel sieciowy podlacze do switcha i ten polacze z LAN 1, motorola pobiera IP!
Nie ma tez zadnego problemu gdy podlacze motorole przez LAN1 do SE505, motka bez problemu pobiera IP z siemensa.
Edytowany przez arthi dnia 30-12-2008 02:43
czyli nie jest to problem portow TYLKO kabli
zarob na nowo koncowki
i przegladnij czy kabel nie jest gdzies poprzeginany,
ewentualnie wymien caly kabel
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?