Cytat
Obydwa kompy mają stałe IP. Teoretycznie powinienem móc przesyłać dane między komputerami (w LAN) z prędkością max. 54 Mb/s. Natomiast mi maksymalnie udaje się uzyskać ok 22 Mb/s... Czy to normalne ?? Jeśli nie to co może być powodem ?? Przesyłam sporo danych pomiędzy komputerami więc to dla mnie bardzo istotne.
Z góry bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi !!
1. Polecam uruchomic QoS - to bardzo przydatne narzedzie.
2. Predkosc 54Mbit to teoretyczna predkosc standardu G i jest nieosiagalna.
3. Najwyzsze predkosci jakie da sie praktycznie wyciagnac z dopalaczem (Speedboster), jakie przynajmniej ja widzialem to 36 Mbit.
4. 22Mbit ~= 2685 kB co jest dosc dobrym wynikiem.
5. Wszystko zalezy od karty jakiej uzywasz (jaka jest wbudowana) w lapie. Uzywalem jakiegos shittowego laptopa Fujitsu - Siemens (sorry jesli obrazam czyjegos lapa ale to shit ) i karta w trybie G stojac 50 cm od routera wyciagala 13 Mbit (1,2 MB/s)
6. Podobnie ze standardem B. Ja na mojej karcie (PCMCIA) wyciagam 4-4,5 Mbit a max w standardzie B da sie okolo 7 Mbit.
Takze reasumujac Twoj komp jest sprawny
emil_rosa problem nie tkwi w szyfrowaniu itp. gdyz przesylane dane sa szyfrowane przed wyslaniem, a same klucze deszyfrujace nei zajmuja duzo wiecej. Niestety im wiekszy transfer tym czas emisji pojedynczego impulsu (bitu 0 lub 1) spada (zwieksza sie upakowanie danych) tym wiecej pakietow moze byc przeklamane i wysylane z bledami a co za tym idzie router przesyla czesc danych ponownie - zmniejszajac tym samym swoja wydajnosc.
Edytowany przez robsonn dnia 06-09-2006 23:57
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link
|