25 Listopada 2024 02:59:17
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.8.139
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Modem SpeedStreem4100 Enthernet ADSL + router WRT54GL-EU
laarchus
Witam,
Właśnie nabyłem wymarzony router WRT54GL-EU, jednak nie potrafię go skonfigurować aby sieć działała poprawnie. Problem kryje się w złożoności układu. Moim dostawcą internetowym jest netia 1mb/s annex A na łączach TP (oczywiscie ADSL), dodatkowo posiadam modem SpeedStreem4100 Enthernet ADSL przez który można uruchomić internet netii (ma on wejście RJ45).
Układ połączyłem następująco:
kabel telefoniczny do modemu
modem do routera
komputer do routera

Na routerze świecą się wszystkie niezbędne lampki tj. power, WLAN, enthernet oraz internet
Na modemie wszystkie oprócz diody internet

Konfigurując router z płytki proces zatrzymuje się przy sprawdzaniu dostępności internetu (nie wykrywa go).

Nie mam pomysłu jak konkretnie mam to skonfigurować. Proszę o pomoc i przedstawienie krok po kroku co powinienem zrobić.

System operacyjny: Windows XP SP3

lookaka
Myślę, że połączenia fizyczne masz ok natomiast spróbuj modem skonfigurowac w trybie bridge (str .35 tej instrukcji Smile http://rapidshare.com/files/109152954...router.zip - w tomato WAN PPPoE i user/pass odpowiednie dla Twojego konta w netii. Liczę na to, że bridge mode w Twoim SpeedStreamie to taki sam tryb jak w moim AM200 - wtedy wszystko powinno być ok i jedynym Twoim "zarządzaczem" łącza będzie wrt45gl.

Pozdrawiam
Łukasz

laarchus
Nie potrafię wejść w tryb bridge, nie wiem jak w ogóle wejść w ustawienia tego modemu.. Przeczytałem 2-3 manuale i wykonałem wszystko krok po kroku i nic... Ściągnąłem też firmware 4100A do modemu ale nie mogę go zainstalować (tak jakby firmware nie mógł odnaleźć modemu). Mógłbyś mi powiedzieć jak to wykonać po kolei? (i czy robić to odrazu na zmontowanym układzie z routerem wtr54gl-eu, czy przy podłączeniu samego modemu?)

Próbowałem również ustawić internet na PPPoE (wpisałem użytkownika i hasło netii) jednak nie wiem jakie IP wpisać w protokole TCP/IP. Wklepałem na komputerze z internetem (w zasadzie jest to ten sam internet do którego staram się podłączyć modemem speedstream): uruchom-->cmd-->ipconfig/all
wyskakują mi IP:
Adres IP: 77.254.157.69
Maska podsieci: 255.255.255.255
Brama domyślna: 77.254.157.69
Serwery DNS: 83.238.255.76; 213.241.79.37
Wpisuje te IP do protokołu TCP/IP, jednak ich mi nie akceptuje (błąd że adres ip i maska podsieci ustawione sa na 1). Kiedy zmieniam ostatnią wartość maski na 0 wchodzi ale internet i tak nie działa...

PS. nie mam CD software do modemu speedstream
Edytowany przez laarchus dnia 29-11-2008 07:24

lookaka
Ustawienia fabryczne - str. 61 (wciśnij przycisk reset i trzymaj - gdy pwr LED zaświeci na czerwono trzymaj jeszcze cztery sekundy aż dioda pwr zacznie migać na przemian czerwono-zielono - puść przycisk reset. Co do PPPoE to jesli ustawiasz taki tryb w pomidorze to po pierwsze musisz mieć przed wrt45gl jakiś modem adsl w trybie bridge a po drugie wtedy w sekcji WAN pomidora nie ma miejsca na wpisanie IP. Zostanie on przydzielony automatycznie.

PeterW

Cytat

laarchus napisał/a:
(i czy robić to odrazu na zmontowanym układzie z routerem wtr54gl-eu, czy przy podłączeniu samego modemu?)

bingo
najpierw konfigurujesz modem podlaczony bezposrednio
RESETUJESZ DO ustawien fabrycznych,
TRZYMASZ przycisk ponad 30 sekund z tylu
potem poczekaj chwile az sie uruchomi
podlaczasz kabel do kompa
modem jest dostepny pod adresem 192.168.254.254 lub http://speedstream
potem ustawiasz to
PeterW załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez PeterW dnia 29-11-2008 09:50
Motorola WR850G v2 DD-WRT 24 (generic), Linksys WRT54GL DD-WRT 24.sp2 (VPN)

PeterW
a potem to
PeterW załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez PeterW dnia 29-11-2008 09:59

PeterW
aha modem powinien wykryc siec telefoniczna
jesli tego nei zrobi to powinienes ustawic odpowiednio sciezki
VPI/VCI 0/35 VC MUX
NIE WPISUJ LOGINU I HASLA W MODEM

pozostaje jeszcze zmienic sobie adres lokalny na WRT
na 192.168.254.1
bedzisz mial wtedy dostepny modem
ale mysle ze to ci nei potrzebne

w WRT konfigurujesz polaczenie na
PPPoE
i tu wpisujesz swoj login i haslo
powinno dzialac
IP ustawiasz na AUTOMATIC

lookaka
Tak z ciekawości zapytam PeteraW czy myslisz, że te 30 sekund napewno zresetuje ten modem? W instrukcji jest napisane tak:
"To cancel the reset:
Continue depressing the Reset button for longer than 10 seconds. The pwr LED will return to green, and
the action will be cancelled. "

PeterW
a spoko nie znalazlem....

laarchus

Cytat

PeterW napisał/a:

potem poczekaj chwile az sie uruchomi
podlaczasz kabel do kompa
modem jest dostepny pod adresem 192.168.254.254 lub http://speedstream

Problem jest też w tym, że wcale on pod tymi adresami nie jest dostępny.. (resetowałem modem)
Przy wpisaniu 192.168.254.254 wyskakuje komunikat "Przerwane połączenie"
natomiast na http://speedstream "nie można wyświetlić strony"

Sprawdzałem w IE jak również w Mozilli

lookaka
Nie napisałeś nic o tym jak Ci się udało zresetować urządzenie.... czy diody się zapalały tak jak pisałem wcześniej czy może jakoś inaczej? Dla pewności, że jesteś w tej samej podsieci gdyby z jakichś powodów dhcp nie wystartował przydziel sobie w kompie na ten czas ręcznie adres np. 192.168.254.100 i spróbuj wtedy się połączyć na 192.168.254.254

laarchus
Trzymam reset długopisem:
- lampka power zaczyna migać
- przestaje, i po 4 sec puszczam
- zapalają się wszystkie lampki od modemu (czerwona i zielone)
- modem uruchamia się od początku

Ustawiłem w TCP/IP 192.168.254.100
Nadal nie nie mogę połączyć się na 192.168.254.254

laarchus
PS. dopóki się nie puści przycisku reset lampka czerwona się nie zapali. Próbowałem kilka razy

laarchus
Przypomniałem sobie, że jak kiedyś uruchamiałem przez ten modem netie dodatkowo, ręcznie dodawałem modem przez panel sterowania --> Opcje telefonu i modemu --> zakladka modemy --> dodaj ręcznie (automatycznie nie znajdowało). Próbuje teraz zrobić coś podobnego tylko nie wiem jaki model modemu wybrać z listy (a może powinienem coś ściągnąć?)

laarchus
Wyczytałem:
"z czego co wyczytałem w google do tego modemu nie sa potrzebne zadne sterowniki
Jedynie stery sa potrzebne w trybie "bridge""

A ja właśnie staram się dostać do trybu bridge. Za żadne skarby nie mogę znaleźć sterowników Frown

lookaka
hmm... o żadnym dodawaniu modemu w panelu sterowania niema mowy jesli komputer z tym modemem połączyłeś skrętką - to jest to normalne urządzenie sieciowe konfigurowane w tym przypadku przez przeglądarkę i jako takie powinno być dostępne pod podanym adresem bez żadnych dodatkowych czynności. To może z innej beczki zadam pytanie - czy masz jakiekolwiek dowody na to, że ten modem działa (poza świecącymi lampkami)?

laarchus
Jak podłączam go do komputera łączy mi się z nim jednak jest tabliczka oznaczająca ograniczanie łączności. Poza tym około pół roku temu jak już wspominałem obsługiwało mi łącze Netii. Może złe adresy IP wpisuje w protokole TCP/IP, mógłbyś mi konkretnie powiedzieć co wpisać w pola: Adres IP, Maska Podsieci, Brama domyślna, DNS?

lookaka
Czy ta tabliczka z ograniczeniem prędkości pokazuje się i w przypadku automatycznej konfiguracji sieciowej i w przypadku stałego IP? Jesli chcesz ustawić stałe IP to przy założeniu domyślnych ustawień routera będzie to odpowiednio IP/maska/brama 192.168.254.100/255.255.255.0/192.168.254.254 przy czym adresu bramy nie musisz wpisywać aby router o takim IP konfigurować. Zaczałbym jednak od doprowadzenia do sytuacji w której zniknie info o ograniczonej prędkości. Napisz jak to się zachowuje w auto a jak w manual.

laarchus
Routera, czyli modemu SpeedStream 4100 rozumiem?
A więc przy automatycznej konfiguracji jest ograniczenie łączności, natomiast jak się wklepie dowolne IP (czyli te wyżej też) tabliczka z ograniczeniem znika. Zarówno w pierwszy jak i drugim przypadku nie mogę wejść z poziomu przeglądarki na konfiguracje modemu.

lookaka
No to w takim razie, nadal opierając się na instrukcji i zakładając, że router(modem) przy ustawieniach fabrycznych ma włączoną opcję serwera dhcp możemy przyjąć, że niestety nie udało Ci się zresetować modemu i ma on jakieśtam ustawienia które teraz odgadnąć może byc trudno. Próbuj trzymać trochę dłużej ten reset (5-10sek.) Trzymaj wciśnięty w czasie wpinania zasilania itd. jednym słowem kombinuj Smile Nie sugeruj się zaczytanym gdzieś tekstem że jest do tego potrzebny program(tryb bridge) ponieważ router po udanym resecie nie będzie w trybie bridge i będziesz się z nim mógł normalnie skontaktować a dopiero jak wynika z instrukcji będzie to utrudnione gdy go w tryb bridge przestawisz. Oczywiście pamiętaj żeby mieć automatyczną konfigurację przy próbie łączenia się z nim po resecie. Jakiś czas po resecie możesz go wyłączyć na chwilę a po ponownym włączeniu odczekać krótszy bądź dłuższy czas - niektóre urządzenia dość długo "ożywają" po takim resecie i nie należy się niecierpliwić jak po minucie nie dostaniesz adresu.
Edytowany przez lookaka dnia 29-11-2008 15:35

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 102

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,659,940 unikalnych wizyt