23 Listopada 2024 05:03:23
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.15.31.27
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Motorola WR850g v2 i ograniczony transfer tylko 3MB/s
KrzychoOK
Witam
Mam problem tego typu, że od pewnego czasu (nie wiem nie wiem dlaczego) moja motka nie może osiągnąć większej prędkości niż 3MB/s. Nie mam najmniejszego pojęcia dlaczego dokładnie taki limit i skąd on się mógł wziąć!
Próbowałem już dziesiątek, jak nie setek, ustawień w softach tomato v.1.19-1.22 (również modowanych), dd-wrt mini, std 23, 24,..., wgrałem także oryginalny motoroli v6.14. Co nie dało żadnych rezultatów! Przywracałem w różnych softach ustawienia fabryczne, czyściłem nvram (ku mojemu zdziwieniu tomato v.1.22 - w motoroli czyści go już bezproblemowo i przywraca do ustawień domyślnych Shock- super pomyślałem!) - bo był zapchany co prawda jego objętość zmniejszyła się z 30KB do 7KB (25KB pozostało wolnych), ale to też nie dało żadnych efektów!!!
Próbowałem poprzez statyczne IP,DHCP,różne maski dla LAN oraz zakresy ip, publiczne DNSy, wyłaczałem firewalla, Wifi i Qos, wpisałem komp. w DMZ, przekierowanie portów i NIC!!! Powyłączałem wszystko co mogłoby go nadmiernie przeciążać, logi,statystyki bandwitch, telnet,ssh, daemon. Każda z tych funkcji działa poprawnie, co jest więc z transferem!

Mam internet w b.szybkiej sieci osiedlowej 100Mbit, teoretycznie każdy komputer w tej sieci ma przypisany adres zewnętrzny, ale praktycznie większość ludzi używa routerów z przekierowaniami na kilka komputerów (tak jak i ja zresztąGrin), od 2 lat miałem transfery na DC++ rzędu 7-12MB, a od pewnego czasu nie więcej niż 3MB/s i w żaden sposób nie mogę przywrócić dawnej prędkości!
Co gorsza transfer nie jest obcięty tylko na porcie WAN routera, ale i między portami LAN routera, do których podpięte są 3 kompy widzące się w sieci, kopiowanie plików między nimi także nie pokonuje bariery 3MB! Co wcześniej wynosiło 7-9MB Łącze internetowe mam 4Mb(0,5MB/s), więc jak coś ściągam z neta, to na dc transfer pomniejszony jest już o 0,5MB, w dodatku gdy ktoś ode mnie coś ściąga, to transfer jeszcze się dzieli i praktycznie wynosi już tylko 700-800KB! ( tak że wszystko łącznie i tak nie przekracza 3MB) co to ma być do cholery!
By wykluczyć uszkodzenie sieci z zewnątrz, na chwilę podłączyłem komputer bezpośrednio pod kabelek który dochodzi mi do mieszkania, transfery na DC download 8MB , upload 7MB!! Więc OK, Co w takim razie nie tak jest z routerem?!
Wymieniłem wszystkie kable w domu na ekranowane PATCHCORD 5e (10/100/1000 Mbit) o podwyższonej jakości. Różnica w transferze na motoroli żadna! Może tylko pingi się poprawiły.
A co najciekawsze, gdy przełączę router w tryb switcha, nagle chodzi on z pełną prędkością 100mb!!!!!Shock
Niestety w mojej sieci switch się na nic nie przyda, bo ISP blokuje łacze na 1 adres MAC, więc nie ustawię wszystkich kompów z tym samym adresem MAC (chociaż próbowałem nawet i tego, switch jakoś działa i przełącza, ale tak, że gdy jeden komputer coś ściąga, to reszta musi czekać).
Z pełnej desperacji pokusiłem się nawet o kabelek JTAG. Wyczyściłem (jeszcze raz) NVRAM, KERNEL, bootloadera CFE oraz WHOLEFLASH. Zaprogramowałem wszystko od nowa, wgrałem najpierw oryginalny soft motoroli, przywróciłem ustawienia fabryczne, i transfery dalej 3MB!
Po WiFi WPA2+TKIP transfer 2MB/s, czyli mniej więcej normalny.

Naprawdę próbowałem już wszystkiego co mi tylko przyszły do głowy!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ale może ktoś z Was wie gdzie są jakieś ukryte ustawienia, do których nie można się dostać poprzez standardowe graficzne GUI ?? Nie wiem może poprzez komendy w telnecie lub gdziekolwiek indziej!
A może pominąłem najbardziej oczywisty fakt/ustawienie, może najbardziej banalna rzecz nie przyszła mi do głowy, pomóżcie, bo już sam nie wiem co robić! Czy router jest już u kresu swoich lat? Może to ze starości? Mam go dopiero 2 lata, ale nie wiem ile był wcześniej używany. Miesięczne transfery wynosiły od 80 do 320GB (większość danych z DC++)
Co mogło spowodować obcięcie transferu i dlaczego akurat do 3MB?? co ta felerna liczba ma oznaczać ???
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

PeterW
rzeczywiscie przemeczyles ta motke
stwierdziles ze fizycznie problemu nie ma tylko jest gdzies w sofcie
to dziwne...
po resecie powinno zadzialac
szczegolnie ze wyczysciles nvram
sprawdz to ALE TYLKO NA 1 kompie podlaczonym
BEZ zadnych dodatkowych ustawien
oprocz klonowania MAC kompa na ktorym dzialalo normanie...
Motorola WR850G v2 DD-WRT 24 (generic), Linksys WRT54GL DD-WRT 24.sp2 (VPN)

KrzychoOK
sprawdzałem na tylko jednym podłączonym kompie i na kazdym porcie oddzielnie, z klonowaniem Mac, jak i bez, też mnie to dziwi, że po wyczyszczeniu nvram i wgraniu softu nie dziala tak jak powinno
rozumiem że fizycznie soft jest to Wholeflash dla jtaga? nv-ram ustawienia softu, a co zawiera w takim razie Kernel i bootcfe? może przy botowaniu w cfe nie są poprawne szybkości portów, ale przestawiałem w dd-wrt na różne sposoby 10/100mb half/full duplex i też nie pomogloSad

no ale jako switch jest normalnie, całkiem już zgłupiałem, fizycznego zwarcia też nigdzie nie zauważyłem, rozkręciłem routerek, przeczyściłem, TTL ustawiłem na +1 , tak aby sieć z zewnątrz myślała że to komputer, więc coś jest z softem routera/ ewentualnie sprzęt nawalił, ale czy switcha obsluguje inna część routera niż normalnie?
Edytowany przez KrzychoOK dnia 21-11-2008 14:40

PeterW
fizycznie to znaczy ze SPRZET jest sprawny,
ograniczenie jest gdzies w sofcie/ustawieniach
CFE to BIOS (ratunkowy system naprawy routera) (tu problem po wyczyszczeniu NAPEWNO ZNIKNA)
KERNEL to jest system+PODSTAWOWE USTAWIENIA (tu pproblemu nie moze BYC)
NVRAM to sa ustawienie urzytkownika (tu jest problem podejzewam)

KrzychoOK
Czy te ustawienia wyglądają poprawnie ?!

NVRAM

lan_ifname=br0
lan_ifnames=vlan0 eth1 eth2 eth3
vlan0hwname=et0
vlan0ports=0 1 2 3 5*
vlan1hwname=et0
vlan1ports=4 5
wait_time=5
wan_dns=
wan_domain=xxxxxxx.net.pl
wan_gateway=85.xxx.xx.x
wan_gateway_buf=0.0.0.0
wan_get_dns=10.0.0.2 193.xxx.xx.x
wan_get_domain=
wan_hostname=xxxx
wan_hwaddr=00.0F.EA.xx.xx.xx
wan_hwname=
wan_iface=vlan1
wan_ifname=vlan1
wan_ifnames=vlan1
wan_ipaddr=85.xxx.xx.xx
wan_lease=43200
wan_mtu=1472
wan_netmask=255.255.255.128
wan_primary=1
wan_proto=dhcp
wan_run_mtu=1472
wan_speed=4
wan_unit=0
wan_wins=0.0.0.0
KrzychoOK załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez KrzychoOK dnia 23-11-2008 22:45

PeterW
z jakie softa to sa ustawienia? TOMATO?
uzywales skryptow Robsona??
wyczysc nvram ta metoda:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=5714

KrzychoOK

Cytat

PeterW napisał/a:
z jakie softa to sa ustawienia? TOMATO?
uzywales skryptow Robsona??
wyczysc nvram ta metoda:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=5714

tak to ustawienia z softa Tomato
skryptów Robsona nie używałem
nvram ostatnio wyczyściłem poprzez jtaga komendą:
wrt54g -erase:nvram /nocwd /noemw

wyczyściło cały, bo po tym router już się nie włączał i przestał pingować
pingował tylko przez kilka sek. po właczeniu, mysle ze to z bootloadera
właczyłem tftp wpisałem ścieżkę do orginalnego softu 6.1.4 i tylko zaraz po właczeniu routera szybko zatwierdziłem ENTEREM, inaczej nie szło nic wgrać do motki!
zresztą od wgrania softa na nowo użycie nvram wynosi tylko 7KB

Widzę że to nie jest problem z nvram
gdy patrzę na ten 3MB limit transferu to przychodzi mi na myśl tylko jedna rzecz
wygląda na to, że 100mbit jest podzielone po 25mbit (3.1MB/s) na każdy port i w trybie HALF Duplex, dlatego podczas wysyłania, spada mi też prędkość ściągania
ale soft jest czysty! przejrzałem wszystkie ustawienia NVRAM, porównałem z nvramem podrzuconym przez innego użytkownika i nie widzę żadnych nieprawidłowości

uszkodzenie wydaje się więc raczej sprzętowe / fizyczne, może coś padło lub się przepaliło, albo gdzieś jest jakieś mikro rozwarcie, którego nie widać gołym okiem.

KrzychoOK

Dzięki Wam za pomoc!!:p
Ale stwierdziłem, że nie ma co sobie głowy już tym zawracać,
bo na tą przypadłość nie ma sposobu!:(

W związku z tym mam pytanie:
Bo widzę, że z tymi motorolami jest dużo problemów!
Jaki router mam teraz kupić, na którym będę mógł wgrać alternatywne firmware i z którym nie ma tylu problemów. Dobrze by było, żeby miał port USB, pod który podpiął bym sobie dysk zewnętrzny
Tylko teraz pytanie LINKSYS, ASUSa czy D-Link ?
Edytowany przez KrzychoOK dnia 24-11-2008 12:46

PeterW
ok wiec jak sprzedajesz to kupie od Ciebie ta motke

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 120

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,341,683 unikalnych wizyt