Suche fakty:
Linksys WRT54GL 1.1
Swierzutkie tomato v1.21.1515
lacze: kablowka virgin media (uk) 10mb
Przez dluzszy czas uzywalem mojego routerka na oficjalnym sofcie ale moi domownicy stali sie nie do zniesienia jesli chodzi o p2p. Wydawac by sie moglo ze na laczu 10mb nie powinno byc problemow nawet dla 6 klientow ale jednak - przy lamerskim skonfigurowaniu emule czy torrenta nawet jeden klient moze zamulic totalnie to lacze, szczegolnie ze na tym laczu provider przycina pasmo przy dluzszym korzystaniu na maxa. Spytacie jak to w praktyce? Ano tak ze jesli ktos sciaga pomiedzy 6 rano a 22 wieczorem (godziny orientacyjne bo nigdy tego dokladnie nie zmierzylem, widze tylko po logach) to po jakiejs godzinie ssania takiego provider nagle obcina lacze do 300kb/s. Jesli przestaniejsz sciagac, lacze wroci do pelnej szybkosci za kilka godzin. I to mnie najbardziej wqrza - gdy ktos zacznie sciagac kolo 17 kiedy wszyscy wroca z pracy i po godzinie z 10mb zostaje 300kb/ na ktorym siedza wszyscy i nie jest juz tak ciekawie. Nie pomaga resetowanie modemu, ani routera, widac obciecie downloadu nastepuje prawdopodobnie na mac modemu od strony providera. Poszperalem wiec i znalazlem oto cudowne tomato ktore moze mi pomoc podobno przyciac niesfornych clientow z ktorymi (wierzcie mi nie raz) probowalem sie dogadac. Ja osobiscie nie uzywam p2p, caly czas jade na newsgroups po ssl. Dora koniec tego przydlugiego opisu czas na moje pytanka .
1. Szpralem troche tutaj ale nie znalazlem jakiegos gotowca (screenow albo skryptu i opisu) jak ustawic QoS na lacze 10mb przycinajac p2p
2 Czy da sie skonfigurowac QoS jako schedule ? Tzn zeby dzialal np w dzien a w nocy niech sobie robia co chca
3 Jak pisalem uzywam newsgroups na SSL port 563 (20 polaczen uzywajac newsleecher), i jak bym tego nie skonfigurowal to zawsze przycina mi to polaczenie do jakis 10-20kb/s dodalem je w clasification jako highest i przydzielilem max ale nadal wlecze sie jak krowa.
Za wszelka pomoc dziekuje z gory.
Edytowany przez qfel dnia 25-10-2008 15:18
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?