witam mam pytanko kłócę się z adminem ze uciekaj mi ping i ze zrywane są połączenia jak można sprawdzić w tomatom o której są zrywane połączenia pozdrawiam
proszę o szybka odpowiedz
Edytowany przez sibix dnia 24-10-2008 21:24
sibix napisał/a:
witam mam pytanko kłócę się z adminem ze uciekaj mi ping i ze zrywane są połączenia jak można sprawdzić w tomatom o której są zrywane połączenia pozdrawiam
proszę o szybka odpowiedz
sibix załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Przyłączę się do pytania kolegi sibix. Również mam problemy z moim dostawcą internetu, on twierdzi ze jest wszystko w porządku, a czasami są takie sytuacje ze np. co 5 minut są 1 minutowe przerwy w działaniu sieci. (jest to internet osiedlowy: w bloku w mieszkaniach są gniazda ethernetowe, a na dachu radiówka).
Chciałbym znaleźć takie rozwiązanie aby non-stop połączenie z internetem było monitorowane. W necie nie znalazłem żadnego narzędzia do takiego monitorowania. Jedyne co to mogę sobie zapuścić ping np. bramki ISP z opcją -t i przekierowaniem do plliku .txt ale mało to przejrzyste i nie ma daty ani godziny...
1. czy jest jakies narzędzie które będzie śledziło połączenie np. z bramką ISP (oprócz routera WRT54g, w mojej podsieci działa non-stop jeden komputer) ?
2. czy jest jakiś skrypt który mógłbym zapuścić na tomato 1.21.7z, a który spełniałby wyżej opisane założenia.
Pozdrawiam,
Kristo
Linksys WRT54G ver 3.0 - Hyperwrt 2.1b1 + Thibor14
Dlink DI 524
ad.1) wp moze tak ale bramka ISP to juz chyba powinna smigac... wiec raczej ją bym śledził.
ad.2) wykres - rozumiem ze chodzi o Bandwidth w tomato? Właśnie dzisiaj wrzuciłem sobie ten sofcik i próbuję się połapać z tymi wykresami. Na razie wydaje mi się że jest jakieś przekłamanie bo mi pokazuje:
Date Download Upload Total
2008-10-26 2.79 GB 0.32 GB 3.11 GB
a mam tomato wrzucone na router raptem od 3 godzin... łącza bynajmniej tez takiego dużego nie posiadam zeby pociagnąć prawie 3 GB (pomijając fakt iż nie ściągam za dużo w tej chwili).
Pozatym nie wiem czy wykres bedzie przydatny jezeli nic nie bede sciagal to przeciez chyba nie bede mogl zinterpretować czy był internet czy go nie było...
Linksys WRT54G ver 3.0 - Hyperwrt 2.1b1 + Thibor14
Dlink DI 524
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?