Witam.
Piszę tutaj z prostego powodu, sprzęt musi umożliwiać załadowanie Tomato (najlepiej trzepako) i zdalne zarządzanie - mam to montować 500km od domu i nie bardzo widzi mi się tam jeździć
No więc chce rozprowadzić WiFi w domku parter, 1 piętro, 2 piętro - nie jest tragicznie.
Sieć z tego co się orientowałem to neostrada. Potrzebowałbym więc jakiś modem-router z wifi, oraz router wifi pracujący jako wds/ap ?
Podpowiedzcie jakie sprzęty bezproblemowo pozwalają wgrać Tomato?
W domciu mam WRT54GSv4, ale pewnie takiego nowego nie kupię.
Myślałem o jakimś WRT + dodatkowe antenki jak np. http://yagi.pl/product_info.php/cPath/28/products_id/902 tylko nie wiem czy będą pasowały? Człowiek z Yagi mówi, że będą, a ja się pytam czy aby na pewno? Jeśli ta nie pasuje to LINKSYS (HGA7T-EU) ANTENA 2.4GHz 7dBi na pewno pasuje
MODEM(AP)--->ROUTER(AP)--->Klienci
jak ustawić pierwszy AP? Samo AP czy AP + WDS? No a drugi myślę, że na pewno AP + WDS?
Router to najlepiej chyba WRT54GL bezproblemowo wgrasz do niego Tomato, modem to chyba nie potrzebuje WIFI, ja używam modem Linksys AM200EU, ma tylko 1 wyjście ETH ustawiam go w "bridge Only" i podłączam do WRT54GL, który pracuje w PPPoE i rozdziela internet.
Co do antenek, to w WRT54GL jest RP-TNC, ale zawsze można jakieś przejściówki zastosować.
Co do trybu pracy, to wystarczy ci chyba tryb AP + jakieś szyfrowanie, w WDS pracują tylko inne AP'ki np. laptop odpada.
W domu też mam AM200 i WRT54GSv4, to czaje. Tylko kabel odpada... Nie da się go już ciągnąć.
Też mam ustawienie jak bridge i na dodatek mogę się do modemu zalogować, tak aby popatrzeć jakie parametry ma linia.
Jakby ktoś jeszcze mógł odpowiedzieć, to ok.
W weekend pójdę ze swoim WRT do kuzyna on ma WAG200EU to się pobawimy.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?