25 Listopada 2024 17:47:29
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.135.206.166
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Dwoch roznych dostawcow uslug intenetowych, zatem dwa WAN linki na routerze w sieci WDS, ale jak???
madrose
Witam,
wiem, wiem jestem lama, ale to nie zmienia faktu, ze mam problem i ze prosze bardzo o pomoc.
Jak ktos sie chce na mnie wyzyc i powiedziec rtfm, to prosze.
Problem postaram sie opisac mozliwie najprosciej i najkomunikatywniej:

1. mam dwoch ISPs i chce zestawic nastepujace polaczenie (mam nadzieje, ze rysunek jest w miare czytelny)

+----------+ +----------+
ISP1 -> WAN1-| | | |
| | | |
| router1 |-))) WDS (((-| router2 |--> Switch/LAN
| | | |
ISP2 -> WAN2-| | | |
+----------+ +----------+

JESLI TEN RYSUNEK NIE JEST CZYTELNY, TO DRUGI W ZALACZNIKU!

2. na routerze nr 1 LAN nie jest konieczny, ale przydalby sie ewentualnie
3. na routerze nr 2 LAN jak widac jest konieczny, chociaz 1 port, bo i tak potem sygnal idzie do przelacznika.
4. wireless ma byc tylko do polaczenia dwoch routerow
5. sprzet, jakim dysponuje to Linksys WRT54G v2.2, Linksys WRT54G v3.1, Asus WL500gP V2
6. jeden ISP to kablowka i modem Webstar (model moge podac, jesli bedzie potrzebny), a drugi to satelita Newtec tez z odpowiednim modemem - adresy ISP przydzielaja z DHCP

Pytania:
1. jaki sprzet mozna wykorzystac do tego zadania (domyslam sie, ze raczej 2 linksysy, ale gdyby np. dalo sie jakos pogodzic asusa w roli routera2, to byloby pieknie ze wzgledu na jego porty USB i mozliwosc podlaczenia dyskow i drukarek)
2. jaki soft podola tym wyzwaniom i jak dokladnie skonfigurowac taka konfiguracje (idelanie byloby, gdyby dalo sie to zrobic przez www, ale cli w koncu tez jest dla ludzi, choc nie dla lamerow jak ja)
3. NIE ZALEZY MI NA LOAD BALANCING! - po prostu jedni uzytkownicy w LANie beda mieli default gateway ustawiony na WAN1, a drudzy na WAN2.
4. Chcialbym uruchomic QoS (uslugi planowane - p2p, www, poczta, software voip, gierki sieciowe), ale na ktorym routerze bedzie najlepiej go posadzic - pierwszym czy drugim?

Chyle czola do samej ziemi, proszac o pomoc wszystkich guru.

Robilem jakies eksperymenty z vlanami i bridge na dd-wrt, ale niestety skonczylo sie na reset to factory defaults.
Znalazlem tez cos takiego:
http://tldp.org/HOWTO/Adv-Routing-HOWTO/lartc.rpdb.multiple-links.html
ale jesli mnie oko i mozg nie myla, to mowa jest w tym opisie o routingu, a ja bede potrzebowal natowania.
Prosze, pomozcie i napiszcie jesli palnalem gdzies jakiegos babola w opisie problemu. Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
MR
madrose załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez madrose dnia 15-10-2008 02:15

domgl
W przypadku WRT54GL nie jestem pewien czy da radę podłączyć dwa łącza. Tutaj na pewno wypowiedzą się koledzy posiadający większą wiedzę.
Ja natomiast zrobiłbym to następująco:
-- jako router1 podłączył router DrayTek z serii 2910: posiada dwa porty WAN i Load Balancing, świetny QoS, p2p blocking, port USB i wbudowany serwer FTP. Na pewno spełniłby Twoje oczekiwania (na allegro można go kupić już za 400zł).
-- do skonfigurowania WDSa (mostu bezprzewodowego) użyłbym sprzętu APPro5000 po obu stronach (koszt dwóch urządzeń + anteny to ok 600zł)
Wszystko wyniosłoby zatem ok 1000zł ale jeżeli myślisz o dużej sieci to polecam (z abonamentu się zwróciWink a Ty będziesz miał święty spokój - ten sprzęt pracuje bezawaryjnie).
Edytowany przez domgl dnia 15-10-2008 08:47

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 75

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,770,480 unikalnych wizyt