U mnie to trochę dziwnie wygląda.
(WRT54GS - Tomato 1.21)
Jeden router z adsl bez radiówki przekazuje po LAN do WRT54GS pracujący jako AP.
Wszystko pracuje w jednej sieci 192.168.1.1 (maska 255.255.255.0)
W routerze wrt nie wykorzystuję portu WAN. Wszystkie podpięte komputery i urządzenia sieciowe widzą się, działają i mają internet.
W "Device List" mam widoczny tylko jeden komputer i jego IP podłączony do pierwszego routera mimo, że jest tam podłączony jeszcze jeden komputer (komputerki mają statyczny ip przypisany dla tcp/ip spoza zakresu dhcp).
Do wrt jest po LAN podłączone jedno urządzenie z ustawionym statycznie IP i jedno urządzenie z przydzielanym dynamicznie IP przez server DHCP pierwszego routera.
Dodatkowo radiowo podłącza się inne urządzęnie do wrt i w "Device List" jest widoczny jego mac, ale brak adresu IP.
Posumowując, na pieć sprzętów widocznych w "Device List" jest tylko jeden pełny i jeden w połowie.
Dodatkowo w polu "Lease" w "Device List", w żadnej pozycji nic się nie wyświetla.
W polu "Static Lease Time" mam ustawione "Same as normal lease time"
Router był restartowany, komputery restartowane i ciagle brak pozostałych wpisów.
-------------------------------------
Po kilku dniach trochę się zmieniło.
Dzisiaj pokazał się w Device List jeszcze jeden komputer podpięty do pierwszego routera. Jednak innych urządzeń podpiętych do lan drugiego routera (wrt) dalej nie widać z wyjątkiem urządzenia radiowego.
Device List (Lista urządzeń) - wyświetla listę urządzeń, którym został przypisany adres z serwera DHCP. Urządzenia są rozmieszczone wg. interfejsu, który informuje o tym, w jaki sposób są połączone z routerem:
br0 odnosi się do urządzeń podłączonych przewodowo do routera, również poprzez inne urządzenia (np. poprzez switchR17;a lub hubR17;a)
eth1 odnosi się do urządzeń podłączonych bezprzewodowo do routera (WLAN)
vlan1 odnosi się do portu WAN routera, czyli najczęściej połączenia do Internetu poprzez modem kablowy lub modem xDSL.
Jednak to nie bardzo odpowiada prawdzie, ponieważ u mnie tylko i wyłącznie pokazuje sie statycznie przypisany komputer do pierwszego routera i urządzenie sieciowe radiwo podłączone do drugiego routera.
Może to istotne, że odczytuję ustawienia drugiego routera na komputerze podpietym do pierwszego routera.
Lease Time chyba nie będzie wyświetlany, ponieważ nie mam włączonej funkcji Server DHCP na wrt ani tym bardziej nie mogę przypisać statycznego IP. Serwerem dhcp jest pierwszy router i to on ustala Lease Time. Chyba, że się mylę.
Gorzej bo w Pozycji "Router Time" mam "Not Available" i nie wiem dlaczego.
Jak można ustawić czas na drugim roterze? Czy nie powinien on pobrać czasu z pierwszego routera?
A może wrt może pobierać czas tylko z portu wan, który z oczywistych względów w mojej konfiguracji nie mam wykorzystany?
Ale to by było dziwne, że w takiej konfiguracji brak jest możliwości ustawienia czasu.
A może to jednak wina oprogramowania Tomato 1.21?
Jakieś pomysły?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?