Witam,
potrzebuję pomocy w poprawnej konfiguracji tych operatorów na bramce PAP2T. Przeszukałem forum, ale zbytnio nie znalazłem pomocnych informacji.
Więc tak:
Voipdiscount - połączenia wychodzące. Prawdopodobnie ustawiłem prawidłowo - gdy wybieram numery stacjonarne przez 0(kierunek)numer telefonu jak na razie łączy się poprawnie.
Jest problem przy połączeniach z komórką. Dzwonię do mojej żony, wybieram z telefonu 0500-XXX-XXX jest OK. Próbuję do siebie 0600-XXX-XXX nie chce się połączyć. Moje ustawienia LINE 1 http://imagehost.lazy-night.com/files...scount.jpg
Actio - połączenia przychodzące. Posiadam własny numer, jednak kompletnie nie wiem gdzie wpisać dane dostępowe.
Wcześniej działałem na czymś takim, ale wraz z kupnem dostałem instrukcje jak skonfigurować do konkretnych operatorów w tym Discount'a i Actio.
Może też poradzicie czy coś pozmieniać w bramce na nie defaultowo (kodeki, może jakieś któreś konkretne magiczne pole z ustawień bramki) tak aby śmigało optymalnie. Przekierować porty na routerze? Nie wiem zbytni nie jestem jeszcze kumaty w tym temacie i bardzo liczę na Waszą pomoc.
Zależy mi przede wszystkim na:
- dobra jakość połączeń krajowych i zagranicznych na stacjonarne
- konfiguracja przychodzących
- może się da ustawić, aby wyświetlał się mój numer z Actio na komórkach bądź stacjonarnych do których wykonuje połączenie
i to wszystko
Całość działa na łączu 2mb/2mb (IP zewnętrzne) + WRT54GL + PAP2T
Na koniec chętnie zbiorę całość do kupy i stworzę obrazkowy tutorial dla kolejnych niewiedzących ludków takich jak ja. Bo na dzień dzisiejszy to chyba najlepsze połączenie i rozwiązanie dzwonienia i odbierania za "darmo"
Pozdrawiam
Edytowany przez kosa351 dnia 04-10-2008 23:24
Portu 5060 nie przekierowywałem na routerze, czy w ogóle przekierowywanie wpływa jakoś na działanie samej bramki?
Jednak nadal nie wiem gdzie wklepać dane dostępowe z Actio, abym mógł odbierać na tej samej linii. Jakieś sugestie? Czy może w tej bramce nie można skonfigurować dwóch oddzielnych operatorów na jednej linii?Edytowany przez kosa351 dnia 05-10-2008 08:46
Dobra sam sobie odpowiem,
już wiem, że w tradycyjny sposób nie skonfigurujemy dwóch operatorów na jednej linii :/ pozostaje kupić drugi telefon, przełączać kable albo sprzedać bramkę... Chyba, że jestem w błędzie to proszę mnie poprawić
Tak jak napisałeś - tradycyjnie nie zrobisz na PAP2T dwóch operatorów na jednej linii. Pozostaje znany od dawna sposób - zgranie loginów i haseł u obu operatorów i odpowiednie ustawienie danych konta i dialplanu (dane konta na providera z numerem żeby przychodzące działały a dialplan wymuszający dla konkretnych zakresów numerów łączenie się do drugiego providera). Oto przykładowy dialplan przy takich założeniach:
(<080xxxxxxx<:@sip.actio.pl>|0[1-9]xxxxxxxx<:@sip.voipdiscount.com>|112<:@sip.freeconet.pl>|00[1-9]xxxxxxxxxx.<:@sip.voipdiscount.com>|[1-9][0-9].|<*:>0[1-9]xxxxxxxx<:@sip.actio.pl>|<*:>00[1-9]xxxxxxxxxx.<:@sip.actio.pl>)
Edytowany przez bigl dnia 06-10-2008 11:59
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest) Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)
Tylko jest w tym problem, że VOIP Discount nie akceptuje jako loginu cyfr czyli takiego samego numeru przychodzącego jak np. z Actio.
Potrzebny jest więc polski operator udostępniający za free numer przychodzący, którego login jest w postaci liter, a nie jak u wszystkich w postaci numeru :/
Edytowany przez kosa351 dnia 07-10-2008 10:42
No generalnie tak jest - potrzebujesz providera, który daje login z literami i cyframi (generalnie - akceptowalny przez VD) a nie takiego jak Actio, który wymusza login z samych cyfr. Ale jeśli nie jesteś jakoś szczególnie przywiązany do Actio i tego ich numeru to takiego operatora znajdziesz bez problemu ( żeby nie być gołosłownym np. Freeconet).
Edytowany przez bigl dnia 08-10-2008 19:34
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest) Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?