Router z tomato nie zapamietuje ustawień
|
gulek |
Dodano 01-10-2008 18:20
|
User
|
Witam dzisiaj przyszedł mój router który zamowiłem(używany z wgranym tomato 1.13). ten router to linksys WRT54GL. I tu pojawia się pierwszy problem. Po zalogowaniu się do niego chcialem ustawić hasło i login w protokole PPPOE lecz po pisaniu danych i kliknięciu na dole zapisz, router nie zapamietuje moich ustawień wystarczy że przejdę na inną zakladkę w tomato i wszystkie ustawienia już są domyślne. Raczej wątpię abym coś źle robił. Router już kilkakrotnie resetowalem i odłanczalem zasilanie. Ma może ktoś jakiś pomysł??? |
|
|
|
hdx |
Dodano 01-10-2008 21:53
|
User
|
Moim zdaniem najlepiej będzie zacząć od wgrania nowszego firmware [zostań przy Tomato] i wyczyszczenie nvram. |
|
|
|
gulek |
Dodano 03-10-2008 20:10
|
User
|
Wgrałem najnowszego pomidora V1.21 i nadal ten sam problem, jakby router otępiał wogóle nie reaguje na żadne zmiany. Przed chwilą wgrałem orginalny firmware i wszystko OK. Po części cieszy mnie to ale... jednak wolał bym pomidora, ma ktoś jakiś pomysł??
Wgrałem teraz spowrotem pomidora V1.21 i zauważyłem że ustawienia z orginalnego firmware pozostały (np hasło i login od PPPoE) i internet działa teraz na nim ale nadal nic nie moge zmienić. Nawet jak wybiorę logout albo shutdown to nic nie reaguje. NVRAMu też nie moge wyczyścić bo router nie reaguje.
Nie wiem czy ma to coś do rzeczy ale zauważyłem że jak wgram toamto to przestaje się świecić logo "cisco systems" na routerze, też tak macie?
Edytowany przez gulek dnia 03-10-2008 20:53
|
|
|
|
Yaco |
Dodano 05-10-2008 12:06
|
User
|
Cytat gulek napisał/a:
Wgrałem najnowszego pomidora V1.21 i nadal ten sam problem, jakby router otępiał wogóle nie reaguje na żadne zmiany. Przed chwilą wgrałem orginalny firmware i wszystko OK. Po części cieszy mnie to ale... jednak wolał bym pomidora, ma ktoś jakiś pomysł??
Wgrałem teraz spowrotem pomidora V1.21 i zauważyłem że ustawienia z orginalnego firmware pozostały (np hasło i login od PPPoE) i internet działa teraz na nim ale nadal nic nie moge zmienić. Nawet jak wybiorę logout albo shutdown to nic nie reaguje. NVRAMu też nie moge wyczyścić bo router nie reaguje.
Nie wiem czy ma to coś do rzeczy ale zauważyłem że jak wgram toamto to przestaje się świecić logo "cisco systems" na routerze, też tak macie?
Zrób restart przyciskiem z tyłu routera i wgraj jeszcze raz firware
|
|
|
|
glowa |
Dodano 05-10-2008 20:36
|
User
|
Cytat gulek napisał/a:
Wgrałem teraz spowrotem pomidora V1.21 i zauważyłem że ustawienia z orginalnego firmware pozostały (np hasło i login od PPPoE) i internet działa teraz na nim ale nadal nic nie moge zmienić. Nawet jak wybiorę logout albo shutdown to nic nie reaguje.
a jakiej przeglądarki używasz? - miałem kiedyś podobną akcję tylko że na d-linku
A nvram można czyścić na 2 sposoby... programowo i przyciskiem reset - trzeba przytrzymać przez ileś tam sekund - ile dokładnie to nie pamiętam - musisz pogrzebać w sieci...
Edytowany przez glowa dnia 05-10-2008 20:37
|
|
|
|
gulek |
Dodano 05-10-2008 21:20
|
User
|
Cytat glowa napisał/a:
a jakiej przeglądarki używasz? - miałem kiedyś podobną akcję tylko że na d-linku
A nvram można czyścić na 2 sposoby... programowo i przyciskiem reset - trzeba przytrzymać przez ileś tam sekund - ile dokładnie to nie pamiętam - musisz pogrzebać w sieci...
Przeglądarka to Opera 9.60.
Zaraz spróbuje z resetem jak napisaliście i jeszcze jakby nie zadzialalo to przez tftp(przed chwilądopiero znalazlem że tak można) dzięki czemu rozwieje problem przeglądarki. |
|
|
|
mykhal |
Dodano 05-10-2008 21:58
|
User
|
A nie prościej byłoby po prostu uruchomić Internet Explorera (lub Firefoxa jak jesteś na Linuksie). Tak dla świętego spokoju spróbuj...
WRT54GL v 1.1 - Tomato 1.19
La Fonera - DD-WRT v24
|
|
|
|
Dziadek |
Dodano 05-10-2008 22:44
|
Super User
|
Cytat gulek napisał/a:
Po zalogowaniu się do niego chcialem ustawić hasło i login w protokole PPPOE lecz po pisaniu danych i kliknięciu na dole zapisz, router nie zapamietuje moich ustawień wystarczy że przejdę na inną zakladkę w tomato i wszystkie ustawienia już są domyślne.
Sprawdź, czy w zakładce Administration -> Debugging nie masz przypadkiem zaznaczonej opcji Avoid performing an NVRAM commit. |
|
|
|
gulek |
Dodano 05-10-2008 23:24
|
User
|
Cytat Yaco napisał/a:
Zrób restart przyciskiem z tyłu routera i wgraj jeszcze raz firware
odłączylem i podłączyłem zasilanie i zrobilem reseta i nic nie pomogło
Cytat mykhal napisał/a:
A nie prościej byłoby po prostu uruchomić Internet Explorera (lub Firefoxa jak jesteś na Linuksie). Tak dla świętego spokoju spróbuj...
czy IE czy opera dalej to samo
Cytat Dziadek napisał/a:
Sprawdź, czy w zakładce Administration -> Debugging nie masz przypadkiem zaznaczonej opcji Avoid performing an NVRAM commit.
opcja jest odznaczona
Wgralem też przez tftp i dalej to samo. Probowalem też tego że jak miałem już wgrane tomato to przez niego wgrałem kolejne i tez nic.
A co dokładnie u was się dzieje po wciśnięciu "zapisz" w tomato? U mnie poprostu router nic nie robi jedynie przyciski save i cancel nabierają taki kolor
[URL=www.fotosik.pl][/URL]
A jak zmienie zakładkę na inną to z powrotem są czerwone a ustawienia domyślne.
Spróbuję wgrać jeszcze inne firmware np Openwrt aby sprawdzić czy też tak samo będzie, tylko mam pytanie czy tak smao się je wgrywa jak tomato i które
-WhiteRussian 0.9
-Kamikaze 7.09
chodzi mi tylko o sprawdzenie. Bo co do instalacji Openwrt znalazłem jedynie to:
Cytat Linksys WRT54G[S] v1 - v4, GL
Jeżeli posiadamy wgrany firmware oficjalny, zaleca się wgrać np. Tomato lub HyperWrt w celu włączenia boot_wait interfejs www danego firmware. Potem możemy spokojnie wgrywać poprzez specjalnie przeznaczoną stronę w firmware. Alternatywnym wyjściem jest wgranie za pomocą TFTP |
|
|
|
Gas |
Dodano 06-10-2008 14:28
|
User
|
miałem taki sam problem z zapisywaniem ustawień,
okazało się , że blokował Ad Muncher
- wyłącz istniejące zapory
pozdrowienia
Pierwsze kroki z AP
|
|
|
|
gulek |
Dodano 06-10-2008 17:56
|
User
|
Cytat Gas napisał/a:
miałem taki sam problem z zapisywaniem ustawień,
okazało się , że blokował Ad Muncher
- wyłącz istniejące zapory
pozdrowienia
Wielkie dzięki, wszystko już śmiga jak należy. Szkoda że nie napisałeś tego 3 dni wcześniej
EOT |
|
|