25 Listopada 2024 23:48:27
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.224.65.198
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Statyczne IP na WRT54GL Tomato 1.21
shooter
Witam szanownych kolegów. Na wstępie przepraszam jeśli moje pytanie wyda sie trywialne, ale jestem początkującym użytkownikiem Tomato 1.21.

Mam do routera podpiete 4 komputery. Chcę im przyporządkować statyczne IP. Zatem patrzę sobie na Device List i mam tam podane numery MAC sieciówek i numery IP dla poszczególnych kompów a także IP i MAC routera.
Następnie w pozycji Basic->Static DHCP zmieniam numery IP kompom, które są identyfikowane przez MACi. Po zmianie wybieram Save. Problem w tym, że w Device List zmiany nie odniosły skutku. Jeśli wybiorę Reboot routera to i tak przypisuje on IP z DHCP mimo iż wyłączyłem tą opcję w ustawieniach LAN.

Bardzo proszę o pomoc jak przypisać statyczne IP?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

rzerzuch
Na routerze wyłączasz DHCP a IP wpisujesz na kazdym komputerze we właściwościach połączenia Smile

Edit
Pamiętaj o masce pod sieci, bramie domyślnej i DNSWink
Edytowany przez rzerzuch dnia 29-09-2008 14:10

shooter
czyli musze to wpisac na kazdym kompie oddzielnie, ale dlaczego nie moge tego zrobic w konfigu routera?

Yaco
Nic nie musisz wpisywać na kompach to był by absurd. W Basic/networkw Type ustawiasz DHCP, w tej samej zakładce niżej DHCP Server ustawiasz zakres ilości kompów np.: 192.168.1.100-192.168.1.104 i save. Następnie w Static DHCP wpisujesz maci z ip i save. Pamiętaj że ip musi mieścić w wyznaczonym zakresie.
WRT54GL v 1.1
DI-707P, DES-1005D, DES-1008D
Tomato v1.23.8515 RAF ND
http://prawdaxlxpl.wordpress.com/

shooter
czyli w static IP przepisuje numery MAC i numery IP identyczne jak przyporzadkowal DHCP? tym samym dane MACi beda miec zawsze to samo IP?

Pytanie z innej beczki - czy jesli w Basic/network wyłącze DHCP server to bede musial na sztywno na kompach wpisywac IP bo nie polacze sie z routerem?

Czy reset na routerze oznacza reboot czy wyczyszczenie pamieci i powrot do domyslnych ustawien?

iroc
Po wyłączeniu DHCP router nie będzie przypisywał adresów IP, więc trzeba ja ręcznie wpisać. Reboot to ponowne uruchomienie (skasuje się np uptime i wszystko co ulotne) ale wszystko co zapisane do nvram pozostanie, chyba że naciśniemy około kilkunastu sekund reset to powrócimy do domyślnych ustawień urządzenia.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

Dziadek

Cytat

shooter napisał/a:
Następnie w pozycji Basic->Static DHCP zmieniam numery IP kompom, które są identyfikowane przez MACi. Po zmianie wybieram Save. Problem w tym, że w Device List zmiany nie odniosły skutku. Jeśli wybiorę Reboot routera to i tak przypisuje on IP z DHCP mimo iż wyłączyłem tą opcję w ustawieniach LAN.

Dobrze to robisz, tylko na zmiane adresów IP potrzeba trochę czasu, w najgorszym przypadku 2,5 doby.
Serwer DHCP przyznaje adres IP na pewien okres czasu (Lease Time) i o ile tylko komputer przed jego upływem sam o adres IP nie wystąpi (np. podczas rebootu), to nie jesteś w stanie od strony routera ani tego adresu mu zabrać, ani czasu dzierżawy adresu skrócić.
Lease Time odrębnie jest ustawiany dla Dynamic DHCP, a odrębnie dla Static DHCP.
Gdy chcesz bezproblemowo zmienić komputerom ich adresy IP, to najpierw musisz skrócić ich Lease Time (najlepiej do kilku minut), a dopiero potem zmieniać adresy IP.
Żeby całą sprawę przyspieszyć, w zakładce Device List wyzeruj poszczególnym komputerom pozostający im Lease Time przez klikanie jego wartości w kolumnie Lease, ale faktyczna jego zmiana i tak nastąpi dopiero po ponownym wystąpieniu przez komputer o przyznanie adresu IP (w praktyce, po jego reboocie).
Edytowany przez Dziadek dnia 30-09-2008 12:05

shooter
OK zatem jesli komp jest wylaczony to nie bedzie widoczny w Device List. dopiero po włączeniu wystapi o przyznanie IP. Dobrze to rozumiem?

Dziadek pisal, ze Static IP tez sa dzierzawione na jakis czas. Zatem po jego uplywie zmieni mi sie IP statyczne???

Dziadek

Cytat

shooter napisał/a:
OK zatem jesli komp jest wylaczony to nie bedzie widoczny w Device List. dopiero po włączeniu wystapi o przyznanie IP. Dobrze to rozumiem?

Nie całkiem.
Device List wcale nie wyświetla Ci aktualnie podpiętych do sieci komputerów, tylko wyświetla komputery, którym okres dzierżawy adresu IP jeszcze nie upłynął.
Natomiast gdy komputer sie bootuje, to mówi do serwera DHCP w ten sposób:
"Miałem przedtem adres 192.169.1.101 - czy mogę go dostać z powrotem?".
Jeśli w konfiguracji serwera DHCP nic sie nie zmieniło, a ten adres jest wolny, to serwer wyraża zgodę i okres dzierżawy adresu IP rozpoczyna się od nowa.
Natomiast jeśli w międzyczasie np. w Static DHCP przydzieliłeś temu komputerowi inny adres, to komputer dostanie już ten nowy adres.

Cytat

Dziadek pisal, ze Static IP tez sa dzierzawione na jakis czas. Zatem po jego uplywie zmieni mi sie IP statyczne???

Gdyby komputer chodził non-stop bez rebootu, to po upływie okresu dzierżawy traci swój adres IP i wtedy musi wystąpić do serwera DHCP o ponowne przydzielenie mu adresu IP. Jeśli do danego komputera ten adres jest przypisany w tabeli Static DHCP, to komputer za każdym razem dostaje ten sam adres.
Oczywiście, wszystko co piszę dotyczy automatycznego przydzielania adresów IP przez serwer DHCP.
Edytowany przez Dziadek dnia 30-09-2008 18:17

SlyT

Cytat

Yaco napisał/a:
ustawiasz zakres ilości kompów np.: 192.168.1.100-192.168.1.104 i save. Następnie w Static DHCP wpisujesz maci z ip i save. Pamiętaj że ip musi mieścić w wyznaczonym zakresie.

Nie musi.
Linksys E2000 Tomato 1.28 shibby's compilation
Linksys EA6700 FreshTomato

Dziadek

Cytat

SlyT napisał/a:
Nie musi.

Powiem więcej:
Wskazane jest, aby te zakresy były całkowicie odrębne, co utrudni życie ewentualnym kombinatorom Wink

SlyT

Cytat

Dziadek napisał/a:
[quote]
Powiem więcej:
Wskazane jest, aby te zakresy były całkowicie odrębne, co utrudni życie ewentualnym kombinatorom Wink

W zasadzie tak, ale wystarczy ARP Poison i juz masz MACi wszystkich aktywnych hostow. Ja raczej tego uzywam dla porzadku zebym wiedzial kto jest na stale a kto z doskoku.
Linksys E2000 Tomato 1.28 shibby's compilation
Linksys EA6700 FreshTomato

Yaco

Cytat

SlyT napisał/a:

Cytat

Yaco napisał/a:
ustawiasz zakres ilości kompów np.: 192.168.1.100-192.168.1.104 i save. Następnie w Static DHCP wpisujesz maci z ip i save. Pamiętaj że ip musi mieścić w wyznaczonym zakresie.

Nie musi.

Ja mam zakres 192.168.1.100-192.168.1.109 i wszystkie kompy mam ustawione w tym zakresie jak dołączy ktoś z userów innego kompa to się nie podłączy bo brakuje wolnego miejsca bo komp nie jest wpisany. A chodziło mi o to że jeżeli zakres jest większy niż ilość kompów w sieci to jak ktoś się podłączy z innym kompem to ruter przypisze ip automatycznie
WRT54GL v 1.1
Tomato v1.23.8515 RAF ND

Dziadek

Cytat

Yaco napisał/a:
[Ja mam zakres 192.168.1.100-192.168.1.109 i wszystkie kompy mam ustawione w tym zakresie jak dołączy ktoś z userów innego kompa to się nie podłączy bo brakuje wolnego miejsca bo komp nie jest wpisany.

Wpisanie kompa do Static DHCP wcale nie zabezpiecza przed podebraniem komuś adresu IP.
Wystarczy, że upłynie okres dzierżawy usera, który wyjechał z domu na weekend i wówczas nielegalnie podpięty komputer przejmie jego adres IP.
Gdy legalny user wróci w niedziele wieczorem i będzie chciał włączyć swojego kompa, a wszystkie adresy IP będą zajęte, to wtedy nie podłączy sie sieci.

Cytat

A chodziło mi o to że jeżeli zakres jest większy niż ilość kompów w sieci to jak ktoś się podłączy z innym kompem to ruter przypisze ip automatycznie

Dlatego napisałem, że najlepiej by te zakresy adresów były całkowicie oddzielne.
U mnie w sieci jest tylko 1 adres IP przydzielany dynamicznie, a pozostałe są przypisane na stałe. Jak ktoś chce okazjonalnie podłączać drugiego kompa to ma możliwość, chociaż bez żadnej gwarancji, że ten adres jest akurat wolny.
A jak chce regularnie korzystać z drugiego kompa, to musi za to dodatkowo zapłacić i wtedy dostanie dodatkowy adres IP.
Edytowany przez Dziadek dnia 01-10-2008 10:47

Yaco

Cytat

Dziadek napisał/a:

Cytat

Yaco napisał/a:
[Ja mam zakres 192.168.1.100-192.168.1.109 i wszystkie kompy mam ustawione w tym zakresie jak dołączy ktoś z userów innego kompa to się nie podłączy bo brakuje wolnego miejsca bo komp nie jest wpisany.

Wpisanie kompa do Static DHCP wcale nie zabezpiecza przed podebraniem komuś adresu IP.
Wystarczy, że upłynie okres dzierżawy usera, który wyjechał z domu na weekend i wówczas nielegalnie podpięty komputer przejmie jego adres IP.
Gdy legalny user wróci w niedziele wieczorem i będzie chciał włączyć swojego kompa, a wszystkie adresy IP będą zajęte, to wtedy nie podłączy sie sieci.

Cytat

A chodziło mi o to że jeżeli zakres jest większy niż ilość kompów w sieci to jak ktoś się podłączy z innym kompem to ruter przypisze ip automatycznie

Dlatego napisałem, że najlepiej by te zakresy adresów były całkowicie oddzielne.
U mnie w sieci jest tylko 1 adres IP przydzielany dynamicznie, a pozostałe są przypisane na stałe. Jak ktoś chce okazjonalnie podłączać drugiego kompa to ma możliwość, chociaż bez żadnej gwarancji, że ten adres jest akurat wolny.
A jak chce regularnie korzystać z drugiego kompa, to musi za to dodatkowo zapłacić i wtedy dostanie dodatkowy adres IP.

Wiem że nie zabezpiecza przed pobraniem komuś ip a i niemożna zaraz wszystkich uważać za kombinatorów. Ja wiem kogo mam w sieci i mam tak zrobione jest ok jak user kupił switcha podłączył 2 kompa myślał że za damkę będzie używał 2 kompów, dlatego jak ktoś chce mieć dwa kompy to musi zapłacić tak jak piszesz. a nie sadzę żeby ktoś czyhał na wyjazd kogoś żeby się nielegalnie z 2 kompem podłączyć zwłaszcza że u mnie wszyscy są codziennie przez większość dnia. A poza tym mam ustawione Static Lease Time na infinite
WRT54GL v 1.1
Tomato v1.23.8515 RAF ND

Dziadek

Cytat

Yaco napisał/a:
A poza tym mam ustawione Static Lease Time na infinite

To faktycznie zmienia sytuację.

kokan200
Przeniosłem do własnego tematu:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=6628
Edytowany przez kokan200 dnia 09-10-2008 13:10

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 70

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,799,419 unikalnych wizyt