23 Listopada 2024 13:58:23
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.224.31.90
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Łykać nowego WRT54GL za 68 zeta czy nie ?
PartyBOY
Witam,

Jest firma, która za 5 Euro daję WRT54GL (z kosztami przesyłki wychodzi około 68 zł).

http://en.fon.com/

Średnio znam angielski i z tego co wyczytałem to jest to jakiś plan tworzenia hotspotów na świecie (dla użytkowników FON Community).

Za to 68 zł dostajemy nowego WRT54GL, ale musimy go gdzieś tam zarejestrować w ciągu 30 dni i przez rok udostępniać łącze innym - HotSpot. Jeżeli tego nie zrobimy to obciążą kosztami w kwocie dodatkowych 45 $.

Cytat

Save more than 80%. Offer valid until all products have been sold. VAT and shipment costs are not included. A surcharge of S64;/$ 45 will be applied to all routers that are not registered with FON within 30 days of their purchase. We will notify you 15 days in advance of the said surcharge.

The router should be kept up-and-running in the FON Community for at least one year. If you decide not to use the router within our Community or if you wish to cancel the Service, FON reserves the right to require you to return the product to FON.

Remember that when you purchase a FON Social Router with this Special $/S64;5 Offer you must first register your router and do your best to keep it on at all times. This great low price helps us build the FON Community. Therefore, we will apply a $/S64; 45 surcharge on all routers that have not been registered within 30 days of having made the purchase. Once you have registered your router, you must keep it running and available for all other FONeros. We are not making any money off of the sale of these routers. So all we are asking is that you use the router as a FONero. If you have any problem registering your router or getting it working, one of our support geeks will lend you a hand. For more information on the conditions of this promotion, please click here.

Please note that these FON Social Routers are new routers that has been then opened and configured with FON Software. Because the router has been opened and transformed, this router's warranty with the manufacture is no longer valid.

Płacić trzeba kartą, albo poprzez PayPal, więc będą mieli moje dane i będą chyba mogli w razie czego mnie obciążyć. Z 2 strony co mi szkodzi jak skonfiguruje sobie tego HotSpota skoro on i tak jest tylko dal useró tego FON coś tam i w pobliżu raczej takiego nie będzie.

Co o tym myślicie ?

stefanx
raczej nie dla kogos kto ma neo+ z limitem.... Wink

bigl
FON to ogólnoświatowa sieć. Dostajesz router za 5$ ale za to masz obowiązek mieć wgrane ich FW i udostępniać za darmo WiFi innym użytkownikom FON-a (innym za drobną opłatą). W dużym mieście jest duża szansa bo takich użytkowników jest dużo a Ty musisz jeszcze oznaczyć w widoczny sposób w poliżu że jest taki punkt dostępowy i podać parametry korzystania z niego (naklejki na słupach itp.). Jeśli zamierzasz tak zrobić to możesz brać a jeśli ie to zapomnij o tym i tyle.

Aha - jest jeszcze jeden aspekt całego tego ruchu - większość providerów (w Polsce też) w umowie z klientem wpisuje wprost, że zakupujesz łącze na własne potrzeby i zobowiązujesz się go nie udostępniać innym osobom poza swoim lokalem. Także taki FON jest dość wątpliwy prawnie - robisz coś niezgodnego z regulaminem i to robisz to jawnie informując o tym.

Także biorąc to pod uwaę to moim zdaniem zapomnij o całym FON-ie i tyle.
Edytowany przez bigl dnia 29-08-2006 20:31

Camis
Etam, ja lyklem i kilka kumpli tez i polecam Smile

Co za problem zarejstrowac router i udostepnic ? ;]

Nie trzeba uzywac ichniejszego fw, mozna wgrac dd-wrt i skonfigurowac chilispot dla potrzeb FON.

W zestawie dostaje sie jedna naklejke ja przykleilem w bramie ;]

Aha router mam w domku wiec prawdopodobienstwo ze ktos sie dolaczy = 1 % ;]

Mozna kupic uzywajac karty prepaid bezimimiennej (bzwbk) do dostania na poczcie, wiec kupujesz i nawet jak nie zarejstrujesz to nie maja jak sciagnac tych 45E od Ciebie...
Edytowany przez Camis dnia 30-08-2006 23:39

bigl
Taaa - oto właśnie klasyczny przykład pięknej realizacji idei, dla której powstał projekt FON. Ręce opadają .......

A potem ludzie się dziwią, że na zachodzie na polaków patrzą podejrzliwie i nie ufają im....

No ale czego można się spodziewać po kimś kto jest PartyBOY albo tak jak cmx pisze "ja łykłem i kilka kumpli też" ...
Edytowany przez bigl dnia 31-08-2006 12:27

Camis
Ale przeciesz kazdy odemnie udostepnia sygnal wiec o co chodzi ? Przeciesz chyba to na tym polega...

bigl
No jeśli szansa podłączenia 1% jest w porządku (a nawet mniej bo trzeba jeszcze tą nalepkę w bramie zauważyć) to gratuluję czystego sumienia.
Edytowany przez bigl dnia 31-08-2006 14:21

stegano
Łodziacy już tak mają (pewnie cmx mieszka jeszcze na retkini) Wink
Asus WL-500gP Tomato 1.06 (RouterQoS_only)
5xLa Fonera DD-WRT v24 (Bridge)
1xLa Fonera DD-WRT v24 (AP-baza)
VoIP - Actio + PAP2T - firmware 3.1.16
Buffalo HS-DHGLBB0 500GB firmware 2.06 beta
Pomocy udzielam jedynie na forach

bigl
Tu mieszka - http://pl.maps.fon.com/recenter/19.27....27/51.45/
Edytowany przez bigl dnia 31-08-2006 14:37

Camis

Cytat

bigl napisał/a:
No jeśli szansa podłączenia 1% jest w porządku (a nawet mniej bo trzeba jeszcze tą nalepkę w bramie zauważyć) to gratuluję czystego sumienia.

Przeciesz nie jest napisane ile musi byc % ;]

Zreszta moj AP jest na tej mapie ZAZNACZONY i o to chodzi

http://itbiznes.pl/art20692.html

http://itbiznes.pl/art21892.html
Edytowany przez Camis dnia 31-08-2006 18:26

bigl

Cytat

cmx napisał/a:
Przeciesz nie jest napisane ile musi byc % ;]

Z jednej strony puszczasz oczko bo wiesz, że jednak kogoś oszukujesz, ale jak trzeba przyznać wprost przed sobą i innymi, że tak jest to już ciężej z tym bo wtedy wypadałoby też przyznać, że należy dopłacić do routera 45 USD żeby było uczciwie. Ale to już widać za drogo jak na wartość Twojej uczciwości. No ale przecież nie jest napisane, że innych i siebie nie można oszukiwać. Wink

wojo2000
Upgrade firmware nie załatwia sprawy.
Org. firmware FONa ma wbudowane coś w stylu hearbeat co pozwala FONowi kontrolować czy twój router jest podpięty do sieci Smile jak nie to kicha i masz problem.
Oczywiście upgrade firmware spowodoje ze FON natychmiast polapie sie ze cos jest nie tak...
wojo

bigl
Podejrzewam jaką odpowiedź zaraz zobaczysz - przecież nie jest napisane, że nie można wgrywać innego FW.

Tak zupełnie off-topic to zgodnie z ich reklamowym video ich założyciel i CEO nazywa się Martin Varshavski.

Camis

Cytat

wojo2000 napisał/a:
Upgrade firmware nie załatwia sprawy.
Org. firmware FONa ma wbudowane coś w stylu hearbeat co pozwala FONowi kontrolować czy twój router jest podpięty do sieci Smile jak nie to kicha i masz problem.
Oczywiście upgrade firmware spowodoje ze FON natychmiast polapie sie ze cos jest nie tak...

Lepiej poczytaj ich board, nawet sami moderatorzy pisza jak wgrac alternatywne oprogramowanie z chilispot oczywiscie
Edytowany przez Camis dnia 13-09-2006 16:38

wojo2000
no to podaj linka do tego tematu na ich boardzie... jeżeli tak jest to super
wojo

bigl
2 cytaty z tego board-a dla wyjaśnienia:

Cytat

Yes, the FON firmware is running a crippled / modified version of OpenWRT. You can not do anything else with this firmware (adding functionality and the like). What you can do is reflash the router with your own copy of OpenWRT or DD-WRT and then go through the setups found here on these boards to get the FON heartbeat and chilisoft all setup so it appears to be just like a regular FON router. Be aware though that doing this is against the agreement you agree to in buying the $5 router, and future versions of the FON firmware could cause your hacked version to no longer work and possible incure charges to pay for the router.

Cytat

In the meantimes i've received the router (linksys wrt54gl) but it has a sticker on the 4 lan ports, it's because the fon-firmware won't let it work or it's only an anti-noob funcion? (the only port visible is the wan port, so it's impossible to connect the modem to the wrong port.....)

To dla wyjaśnienia co jest zgodne z licencją i w jakim stanie (nieprzypadkowo) przychodzi router.
Edytowany przez bigl dnia 13-09-2006 23:30

wojo2000
Czyli jak widać w/w cytatu wgranie firmware i konfiguracja go pod FONa to tak naprawdę dla ludzi któzy mają swój router.
Powiem tak:
Z mojego doświadczenia (gorzkiego) wiem że jak coś się dostaje za 5euro i zagadza się na wrunki licencji to trzeba się z tego wywiązać.
Ja router podepne do sieci odkręce antenki i go zostawie na rok czasu Smile potem będę się nim bawił...

wojo

bigl

Cytat

Ja router podepne do sieci odkręce antenki i go zostawie na rok czasu Smile potem będę się nim bawił...

A tego akurat bym nie radził. Lepiej się pewnie wypowiedzą koledzy znający się dobrze na technice związanej z Wifi, ale już parę razy czytałem, że takie coś bez wyłączenia WiFi w firmware spowoduje awarię routera. Zawsze jest zalecane wyłączenie w ogóle WiFi w firmware a nie odkręcanie anten przy działającym WiFi.

arteq

Cytat

bigl napisał/a:
Podejrzewam jaką odpowiedź zaraz zobaczysz - przecież nie jest napisane, że nie można wgrywać innego FW.

Nie mozna bo jes blokada, czy licencja na to nie pozwala.

BTW, Jak oni sprawdzaja ze mam taki, a nie inny soft, oraz ze uzywam zgodnie z przeznaczeniam?
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

wojo2000
ja odkrecilem antenki, sygnal na kompie obok spadl o polowe, wiec raczej przez sciany sie nie przebije Smile routerek sobie chodzi i pewnie nikt z niego nie bedzie korzystal
jak oni to sprawdzaja co sie na routerku robi? routerki komunikuja sie z serwerem tzn. co 1h wysylaja jakies informacje, oni moga nawet zdalnie upgrade zrobic, pewnie tez maja dostep do routera

jak zmienisz firmware to router przestanie komunikowac sie z serwerem, nawet jezeli to obejdziesz to oni sa wstanie sprawdzic czy nie grzebales w routerze...

Panowie myslicie ze ktos bedzie rozdawal routerki po 5euro i pozwoli zeby go ludzie dymali...

co do kart anonimowych to nie wiem czy na PayPal mozna uzywac takiej karty, ja kiedys chcialem i nie moglem...
wojo

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 108

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,401,262 unikalnych wizyt