Posiadam od niedawna router wrt54g 1.0 chodzil idealnie do czasu aż zachciało mi się dzielić radiówkę radiowo .. Do tej pory miałem tomato i tryb ap client ze wzgledu na zmiany chcialem też zmienic tomato na ddwrt no i tu jest problem ... zamiast zamienic tomato na oryginal i potem na ddwrt to zrobilem na skroty i cos sie syplo tzn. router nie odpowiada .. probowalem pingowac tez nic czytalem rozne opisy dotyczace odzyskiwania routera na nic bo restarty nie dzialaja a zwarcie na pinach nigdzie nie jest opisane dla wersji 1.0
I tu moje pytanie ! Czy moze mi ktos podac dokladny opis jak zrobic to przy tej wersji .. podkreslam ze w 1.0 nie widac intel flash na pierwszy rzut oka niby gdzies jest schowany gdzie ?? jak wyglada ?? co trzeba zrobic ??
port 1 po lanie, ustaw karse sieciowa na kopie z ip 192.168.1.2+maska 255.255.255.0
i pinguj adres 192.168.1.1 caly czas (-t)
po odpaleniu routera przez jakies 5 sekund powinien odpawiedziec
JESLI TAK to routera uratujesz za pomoca tftp (jest w download)
Z uwagi na to, że w odpowiedzi kolegi PeteW wkradło się kilka błędów pozwoliłem sobie poprawić na rzecz kolegi sqer
Łączysz komputer z routerem (porty 1-4)
Kartę sieciową (komputer) ustawiasz na stałe ip 192.168.1.2 oraz maskę podsieci 255.255.255.0
Musisz puścić ping w komputerze ping -t 192.168.1.1
Załączyć zasilanie do wrt ka i jeśli zacznie odpowiadać na ping.
To powtarzasz ten proces co wyżej, z tym że uruchamiasz program tftp (dział download).
Podajesz ip urządzenia, hasło oraz plik docelowy z firmwarem (patrz foto). Powodzenia
iroc załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Wszystko ok tylko ze jak ja podlacze kompa do wrt-ka to nadal jest kabel sieciowy jest odlaczony i jak pinguje jest host docelowy jest niosiagalny ( wiec co mam zrobic z tym ??
Musisz zrobić tak jak w opisie, wyłączyć router z zasilania. Puścić upgrade przez tftp np 10 prób i podłączyć zasilanie do routera, jeśli tak nie zadziała nie uda się przeflashować. Pozostaje jtag (ingerencja w urządzenie), lub ostateczność zwieranie pinów kości flash (bez rozbierania urządzenia).
koledzy jest tak nic z waszych pomysłów nie wypaliło wiec kupiłem sobie jtag kabel .. i dalej jest problem .. tzn.. czytalem ze trzeba wlutowac w zlacze jp1 piny ale w moim routerze sa tylko miejsca na 2 piny pod jp1 i 12 pinow jp2 wiec gdzie to wlutowac i jak podłączyc ?? prosze o pomoc z gory dzieki
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?