Posiadam taki router jak w opisie, i mam mały problem potrzebował bym bardziej rozbudowanego QOSa i moźliwości przydzielenia konkretnego IP do macu karty sieciowej, w standartowym oprogramowaniu nie znalazłem taki opcji, prosze o pomoc w doborze firmware dla mnie.
witam
Jak najbardziej tomato i tylko tomato, może być wersja 1.21.
Jeżeli chodzi o ustawienia na forum jest tego mnóstwo - wystarczy poszperać lub zapytać. Dostaniesz w zamian rozbudowany QOS.
Przydzielanie IP po mac.
i wiele więcej.Edytowany przez iroc dnia 22-08-2008 15:43
seb235 napisał/a:
A co z gwarancją ? (router kupowany w komputroniku)
Po wgraniu alternatywnego firmware, gwarancje sie traci. Sa na allegro do kupenia z wgranym tomato i gwarancja.
Edytowany przez lukasz7z dnia 22-08-2008 17:03
Kolega już zakupił urządzenie.
Nie tak do końca się traci, jeśli wgrasz poprawnie soft tomato, to zawsze możesz przywrócić oryginalne oprogramowanie ver 4.30 (downgrade). Trzeba wgrywać oprogramowanie z laptopa z dobrą baterią lub ze stacjonarnego z UPS. W przypadku zaniku prądu, soft może nie zostać zapisany na kości flash co jednoznacznie wskazuje na brak pełnego oprogramowania. No i wtedy trzeba próbować różnymi metodami ożywić sprzęt, ewentualnie ingerencja w urządzenie może przynieść pozytywne skutki. Ryzyko jest, ale kto nie ryzykuje ten nie ma
Wiesz napisze tak, jak zakładałem neta (na początku bezprzewodowo) kupiłem od firmy sprzęt AP + Antena, tym AP był AirLive (Ovislink) WL-5460AP z wgranym Tornado AP Client, firma za powrót do orginalnego softu chciała 50zł, w końcu się wkurzyłem pobrałem oprogramowanie przejściowe i oprogramowanie producenta, pierwsze przez tftp potem klientem ftp telnet i ostatecznie przywróciłem oryginalne oprogramowanie, które potem zmieniłem na APLite, i AC działa do dzisiaj, niestety nie da się wgrać APPro za darmo a nie zapłacę za program więcej niż jest warte urządzenie. W kaźdym razie jakoś potrafie zamieniać softy w takich urządzeniach, co do kwesti zaniku napięcia to jest w o tyle dobrej systuacji źe transformator mam 10 metrów od domu, czyli widzę kiedy podjadą i wyłączą. W kaźdym razie jak ktoś zna jakiś sposób na APPro lub inne darmowe oprogramowanie dla urządzenia na chipsecie RTL8186 z 2 MB pamięci Flasch i 16 MB Ram proszę o kontakt.
W każdym razie moźe mi ktoś napisać w dość prosty sposób jak wgrać tomato, i jak go w miarę skonfigurować sensownie, to mój pierwszy linksys dlatego troszkę się obawiam. I waźne dla mnie musi działać klonowanie Maku bo inaczej net mi nie ruszy a biuro czynne dopiero w poniedziałek.
Edytowany przez seb235 dnia 22-08-2008 19:21
co tu opisywac??!
w upgradzie opragramowania pokazujesz ODPOWIEDNI plik i masz..
oczywiscie poczytaj najpierw i KONIECZNIE reset do fabrycznych przed wgrywaniem...
Używanie takiego oprogramowanie nie skraca żywotności routera ? Chodzi mi o to czy takie oprogramowanie ingeruje w warstwie sprzętowej czy nie ?
Jak już wgram Tomato to będzie możliwy powrót do standardowego softu linksysa ? jeżeli tak to w jaki sposób ?
Edytowany przez seb235 dnia 23-08-2008 16:59
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?