mam w domu Neostrade, modem jako bridge, dalej wrt54gl i tomato 1.21 na tym.
Patrzylem w QoS, testowalem rozne rzeczy i nie moge znalezc rzeczy, ktora bym chcial zrobic, moze jakis skrypt albo mod. Chodzi mi o to, ze torrent sciaga sobie powiedzmy 50kb/sek, ja zaczynam przegladac strony (mam duze lagi), predkosc torrenta lekko spada, ale lagi wciaz sa ogromne. Jest szansa zeby skonfigurowac to, zeby najpierw przepuszczal caly ruch na http, a torrentowi dawal powiedzmy 20% łącza ? QoS niby jest na low ustawione 15% przy upload, ale przy download nie moge zrobic zadnych widelek procentowych.
Czy musze instalowac dodatkowo cfosspeed czy mozna to zrobic na routerze ?
Edytowany przez atay dnia 06-08-2008 19:46
Nie wiem jak w 1.21 ale QoS zarządza chyba tylko uploadem a nie dowloadem. Od tego drugiego jest skrypt a właściwie generator skryptów Robsonna. Niektóre mody Tomato mają chyba też zarządzanie downloadem dostępne w interfejsie WWW.
Kluczowe jest tutaj ograniczanie liczby połączeń które to w standardowym Tomato nie ma miejsca. Można to uzyskać poprzez generator Robsona lub w modzie conaxu.
wgralem sobie taki skrypcik (do zakladki Firewall) i restart routera, wiekszosc wygenerowana spod prawego przycisku "Automatycznie podziel lacze na uslugi", w tym torrent. Nie wiem czy musze tez od razu jakos na IP dzielic, bo nie jest mi to do szczescia potrzebne (siec domowa, dziele wszystko na 3 komputery).
I zastanawiam sie teraz dlaczego to nie dziala. Korzystam z utorrent, nie szyfruje polaczen, wireshark pod windows niestety nie chce mi pokazac zadnych pakietow, wiec nie moge ich podejrzec, ale sprawdzalem po linuxem (utorrent na wine) i sa oznaczone jako "bittorrent", a mimo to nie dziala regula, poniewaz mam dla Torrenta DL Max ustawione na 250kb (co widac na rysunku), a nawet teraz sciaga mi non stop 55kB (czyli ok. 450kb/sek).
Zastanawiam sie czy nie ustawic tez torrenta sztywno na ktoryms porcie i czy to cos da ... ale z drugiej strony chcialbym miec elastycznosc, zeby dzialalo przez rozpoznawanie pakietow. Moze ktos ma jakies sugestie ?
Nie używam skryptu Robsona i nie jestem fachowcem ale uTorrent chodzi u mnie prześwietnie, a stronki ładują się natentychmiast. Jeszcze bardziej cieszy mnie, że voip nie haczy w czasie ściągania pełną parą. Nie mam pewności czy zastosowałem najlepsze rozwiązanie ale u mnie działa jak należy.
W Classification na pierwszym miejscu od góry mam właśnie regułkę dot. uTorrenta:
na sztywno source port uTorrenta, L7:bittorrent - na LOW
poniżej bramka voip po macu, DNS - na HIGHEST
port 80, 443 - na HIGH
...
Po prostu ustaw sobie prędkości w uTorrent ,jak przeglądasz WWW to zmniejszasz download i ci stronki beda dobrze dzialac. Żadne regułki nie wyłapią ci dobrze P2P sam torrent robi to najlepiej.
to mój pierwszy temat tutaj, ale jednak sam sobie nie poradzę Ustawiłem qos najpierw aby na danym ip przyznal najwyzszy priorytet, jednak on mimo to /wynika z logów/, nie przydziela temu rządzeniu tego priorytetu. Zrobiłem też tak pod mac ale jest tak samo... Próbuję teraz ze skryptem robsona aby nadać najwyzszy priorytet bramce voip wygenerowałem scrypt i dodałem go do firewall... gdzie spradzic czy nadaje teraz priorytet dla tej bramki?? czy trzeba wyłączyc qos przy tym skrypcie??
sorry za lamersie pytania ale w gąszczu odpowiedzi na forum nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi...
pozdr
i dzięki za pomoc...
TOMATO WERSJA 1.19
Edytowany przez djsun dnia 14-11-2008 20:56
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?