Witam. Posiadam jak w temacie te zabawki.
Rzecz w tym że posiadam je już ponad 3 lata i kupiłem je także jako używane.
W moim domku używałem bez większych problemów ADSL2MUE(fabryczny soft)+ WRT54G(tomato 1.08)
ale od jakiegoś czasu szwankuję mi ADSL2MUE.
Nie puszcza mi internetu na kompy.
W związku z tym podjąłem próbę wgrania softu alternatywnego 2.17 TI i udało się ale przypadłość jest tak sama. Modem pochodzi przez parę godzin a może góra jeden dzień i nie puszcza internetu.
Nie wiem czy modem-router się poprostu skończył czy nie daje rady w sieci.
A druga zabawka WAG54g nie chce się synchronizować i zestawiać połączenia z neo. Czasami podłapie synchronizację ale nie łączy. Linia jest O.K. Urządzenie z podobnego okresu. Nie wiem co jest grane.(soft w nim fabryczny)
Czy Kabel od ADSL2MUE do WRT54G koniecznie musi byś kross?
Bo podłączyłem WAG54G jako BRIDGE do WRT54G poprzez kabel 1do 1 poprzez Cisco 2950-24 i WRT54G obsługuje tego WAG54g jako modem.
Ale czy tak samo pójdzie z ADSL2MUE ? Podejrzewam że nie. Czy nie ma sensu bawić się z tym i kupić nowy modem do Neo tylko jaki jest dobry i stabilny? CO myślicie może TPLINK 8840 tylko jako BRDIGE ?
Mam Dreamboxa 5620s jak go podepne przez CISCO to nie wykrywa go w Sieci ale jak go podepnę bezpośrednio do WRT54G to działa sprawnie.
Cisco ustawione jest przezroczyście.
Jakie powinne być prawidłowe wpisy w ADSL2MUE w opcji lan?
Stały adres IP np:
IP:192.168.1.1
maska:255.255.255.0
gw: mam 213.25.2.217 ale powinienem miec chyba 192.168.1.1
Nie wiem skąd wział się ten wpis, jak go nie umieszczałem
witam
Myślę, że możesz przywrócić urządzenie do fabrycznych ustawień i ponownie skonfigurować. Innym rozwiązaniem jest pożyczenie urządzenia współpracującego z linią ADSL i podpięcie go w celu potwierdzenia stabilności połączenie (nie wykluczone, że problem może leżeć po stronie tpsa np.). Tą przypadłością "Modem pochodzi przez parę godzin a może góra jeden dzień i nie puszcza internetu.
Nie wiem czy modem-router się poprostu skończył czy nie daje rady w sieci." może być to, że modem zawiesza się po pewnym czasie (uszkodzenie elektroniki) lub uszkodzenie switcha. Miałem podobny problem ze switchem działał około kilku godzin po czym samoistnie się zawieszał (zero reakcji na wypinanie i wpinanie kabli). TP Linki podobno dobrze sobie radzą w sieci i mają kilka gadżetów, osobiście nie posiadam ale opinię mają pozytywną wśród użytkowników.
· Łącznie użytkowników: 24,125 · Najnowszy użytkownik: kellanphil
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?
shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.
shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.