25 Listopada 2024 20:39:41
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.227.72.24
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54G/WRT54GL a WPA2?
Namek
Mam następujące pytanie: czy model WRT54G i WRT54GL obsługują w pełni i bez żadnych problemów? Chciałbym kupić któryś z tych modeli... wiem, że *GL ma większą pamięć i mogę wrzucić na nią Tomato, zamiast się bawić Linksysowym oprogramowaniem, ale tak szczerze: na 99% nie będę zmieniał oprogramowania, a jeśli już, to na najnowsze Linksys'a, bo jak się coś zwali i nie będę mógł wrzucić z powrotem softu Linksys'a, to po gwarancji, a poza tym, to stary by mnie zabił Grin. Tak więc, czy *G różni się czymkolwiek na oprogramowaniu Linksys'a od *GL (np. zasięgiem, szyfrowaniem, tendencją do zawieszania się np. przy P2P czy jakimiś innymi bajerami?), czy po prostu jest to to samo, tyle, że *GL ma softy na linuksie i większą pamięć, za co Linksys chce więcej kasy B)?
Drugie pytanie: czy będę miał jakieś problemy z kartami - PCMCIA TP-Link TL-WN510G oraz PCI TP-Link TL-WN551G w połączeniu z którymś z owych routerów linksys'a? Czytałem, że karty te są na chipsecie Atheros, dzięki któremu nie gubią zasięgu/łączności i znakomicie odbierają sygnał, czy to prawda??

Dziś się z ojcem wybieram do komputronika wszystko zamówić, więc jeśli możecie, to się pospieszcie z odpowiedziami Grin.
Dzięki z góry!

jorg49
mam wrt54GL tomato1.13. WPA2 personal AES. laptopdell z kartą dell.

Namek
Tylko, czy na oryginalnym sofcie od Linksys'a będzie WPA2 (właśnie o to "personal AES" mi chodzi - algorytmem AES szyfruję również partycje na dysku ;])?
Już byłem w sklepie, na jutro wszystko będzie do odebrania:
Linksys WRT54GL 175zł
TP-Link TL-WN510G 40zł
TP-Link TL-WN510G 40zł
TP-Link TL-WN551G 46zł
Razem 301zł.
Oby wszystko gładko poszło z konfiguracją itp. ;]

Aaa... bym zapomniał: podczas pierwszego odpalenia i konfiguracji odpalać od razu z WiFi, czy póki co z kabla?

PS: Jedna karta PCMCIA pójdzie do kompa, w którym jest na miniPCI Intel Pro... 2200bg. Czy muszę go wyciągać, a dopiero później w PCMCIA włożyć TP-Link'a, czy Intel'ka można jakoś wyłączyć np. w BIOS'ie??
Edytowany przez Namek dnia 31-07-2008 17:18

obsy
Nie musisz, system powinien widzieć dwa urządzenia.

PS. 2200BG doskonale sobie radzi z linksysem/WPA/AES/oryginalnym firmware. Po co go wymieniasz?
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

Namek
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=2&thread_id=1431
Edytowany przez Namek dnia 31-07-2008 17:48

jorg49
akurat podajesz link w którym mój pierwszy laptop dell z karta intela miał problem ale z rozłączaniem internetu , po uaktualnieniu sterowników karty i zrezygnowaniu z połączenia przez xp a tylko poprzez kartę problem zniknął. w drugim laptopie miałem vistę i przy szyfrowaniu WPA2 AES laptop raz się łączył z internetem a raz nie . czekałem na uaktualnienie SP1 i nic , to samo. wywaliłem z laptopa vistę kupiłem xp i żadnych problemów w tej chwili mam kartę wireless dell.laptop z tym szyfrowaniem łączy sie z internetem od razu , bez żadnych rozłaczeń.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 83

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,785,348 unikalnych wizyt