Witam wszystkich od pewnego czasu pojawiają mi się dziwne logi :) i w sumie nie wiem jak je odczytywać i co w sumie je powoduje Przeszukałem google.pl ale nie ma jakiegoś sensowsnego wytłumaczenia jedni pisza tak a inni inaczej i nie ma jakiejś jednoznaczej odpowiedzi. Może któryś z forumowiczów pomoże mi rozwiązać ten problem. Wyglada on nastepujaco:
Jedyne co widac i jest zrozumialem to UDP,TTL oraz porty SPT I DPT a takze IP-ki + macki a jak odczytac reszte i co to dokaldnie oznacza to nie wem dlatego proszę Was o pomoc. Z góry wielkie dzięki,.
Edytowany przez bizoneczek dnia 23-07-2008 13:56
To są flagi z pakietu tcp który został odrzucony (lub zaakceptowany). Dowolna książka o stosie tcp/ip czy rfc (!) i będziesz wiedział co oznaczają.
PS. To tylko informacja że pakiet taki a taki został zaakceptowany lub odrzucony. Zdarza się, jak np. uzywasz voip, video strumieniowego lub p2p, że mimo zakończenia aplikacji (lub jej skilowania) źródło dal wyśle pakiet należący do tego połączenia. Ruter nie wie wtedy co z tym zrobić (bo połączenia nie ma już) i go np. odrzuca.
Po co w ogóle zawracasz sobie tym głowę?
PS1. (po namyśle) To może być także sprytnie zamaskowany atak tajemniczych hakerów wstrzykujących pakiet tcp w istniejący strumień danych mający na celu wywalenie stosu rutera i dostanie się w ostatecznym celu do zasoby zgromadzonych bezcennych Twoich danych. Ale dzielne tomato jak widać odrzuciło pakiet, więc uratowało Twoją sieć...Edytowany przez obsy dnia 25-07-2008 09:45
Super dzięki za odpowiedź - zawracałem sobie głowę gdyż własnie miałem przeczucie że może to być coś związane z Atakiem. Raz jeszcze wielkie dzięki idę poczytać troszkę o tym. Pozdr,.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?