25 Listopada 2024 19:48:35
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.118.140.78
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Problem w konfiguracji tomato??
ufoludekcrezy
Witam mam taki problem mam neta za pośrednictwem wifi dotychczas korzystałem z połączenia przez zwykłą kartę sieciową mogłem korzystać z dobrodziejstwa gry po sieci lokalnej bez potrzeby zamartwiania się o pingi które były po stronie IP z PPPoE spowodowane kiepskim łączem admina. Natomiast lokal działał wyśmienicie stawiałem serwa wystarczyło że inny użytkownik z sieci wpisał IP lokalne 10.0.0.55 łączył się automatycznie do mnie ba nawet mu wykrywało postawiony prze zemnie serwer w przeglądarce wyszukiwarki serwerów gry"Call of Duty 4" przykład .. Niestety teraz nie mogę już grać z przyjaciółmi gdy się przeżuciłęm na router z tomato nie wiem czym to jest spowodowane ale chyba tym że nie mam tego IP tak to wyglądało w Windowsie:

Sufiks DNS konkretnego połączenia: 
Opis: Urządzenie bezprzewodowe Realtek 8185 Extensible #2
Adres fizyczny: 00-12-0E-62-3D-6B
DHCP włączone: Tak
IPv4 Adres IP: 10.0.0.55
IPv4 Maska podsieci: 255.255.254.0
Dzierżawa uzyskana: 14 lipca 2008 08:12:46
Dzierżawa wygasa: 17 lipca 2008 13:14:38
IPv4 Brama domyślna: 10.0.0.1
IPv4 Serwer DHCP: 10.0.0.1
IPv4 Serwer DNS: 10.0.0.1
IPv4 Serwer WINS:
System NetBIOS przez TCP/IP włączony: Tak
Adres IPv6 połączenia lokalnego: fe80::6c25:79cc:ecf8:4102%12
IPv6 Brama domyślna:
IPv6 Serwer DNS:

Teraz to IP jest dla mnie nie widoczne od routera otrzymałem takie ip

Sufiks DNS konkretnego połączenia: 
Opis: Karta Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
Adres fizyczny: 00-0A-CD-04-75-54
DHCP włączone: Tak
IPv4 Adres IP: 192.168.1.110
IPv4 Maska podsieci: 255.255.255.0
Dzierżawa uzyskana: 16 lipca 2008 09:39:35
Dzierżawa wygasa: 17 lipca 2008 09:39:33
IPv4 Brama domyślna: 192.168.1.1
IPv4 Serwer DHCP: 192.168.1.1
IPv4 Serwer DNS: 192.168.1.1
IPv4 Serwer WINS:
System NetBIOS przez TCP/IP włączony: Tak
Adres IPv6 połączenia lokalnego: fe80::845e:f92a:5fec:aba2%8
IPv6 Brama domyślna:
IPv6 Serwer DNS:

Załączam kilka screnów jak mam skonfigurowane tomato co źle robię czy będę mógł jeszcze zagrać z przyjaciółmi po lokalu dziwne po pinguje mi bazę czyli

PING 10.0.0.1
Czy da się mi jeszcze postawić Serwer gry Call of Duty 4 na ip 10.0.0.55 żeby inni mogli się dołączyć do niego proszę o rady..czy tomato poradzi sobie z tym ..
Dodam iż z netem łącze się z netem po przez PPPoE przez wifi dziwne ale prawdziwe i to IP widzę ale ono jest skazane na dyskomfort pingowy....

Proszę o pomoc może muszę coś gdzieś wpisać żeby zaczęło to gadać ze sobą proszę o pomoc w końcu w windowsowym połączeniu działało po przez zwykłą kartę sieciową??. :(:(:(
images26.fotosik.pl/250/ddcb5dd2f443e7dem.jpg

images28.fotosik.pl/250/bb4042290cca40e2m.jpg

images31.fotosik.pl/320/f841389ccdfeaa4em.jpg

images25.fotosik.pl/248/1e72dbc543b67809m.jpg

images33.fotosik.pl/322/6e26d8aac86241bbm.jpg

images33.fotosik.pl/322/37d65fdfedf1c4d1m.jpg

images34.fotosik.pl/314/ef5d91ddc40136d3m.jpg

Może jakiś routing trzeba dopisać albo DNS. :(:(

wav-e
Czy admin przy połączeniu przez PPPoE nie zmienił adresacji sieci, bo na fotce

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/p...3e7de.html

jest podsieć dla WAN (WiFi AP Client) z zakresu 192.168.2.XXX, router na "świat/sieć" ma przyznane w takim przypadku IP 192.168.2.22, a nie jak wcześniej karta sieciowa 10.0.0.55.

Router Twojemu kompowi przyznaje IP z zakresu 192.168.1.XXX, bo tak masz ustawione dla LANu i to jest poprawne. Jesteś za NATem, działa routing pomiędzy podsieciami.

Pogadaj z adminem co i jak jest skonfigurowane w waszej sieci, oraz czy da się abyś dalej był w podsieci 10.0.0.XXX.

PS. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi bo z połączeniem poprzez PPPoE dla WiFi nie miałem nic wspólnego Smile

Edytowane: 2008-07-16 21:10
Widzę że posiadasz wersje Tomato 1.19 PL, to podam po PL Smile
Spróbuj w zakładce Zaawansowane > Routing, zmienić opcję Tryb z Brama na Router.
Ewentualnie: Zaawansowane > Firewall > Pętla NAT zmień na Wszystkie (sprawdź też dla Wyłączone).
Edytowany przez wav-e dnia 16-07-2008 21:14
Pozdrawiam,
WavE
---------------
ISP WiFi 5GHz >><< Ovislink AirLive WLA-5200AP <---> Linksys WRT54GL v1.1 + Tomato v1.19 PL >><< Kompy
...i wszystko ?miga :-)

ufoludekcrezy
Protestuję A jak sądzisz jak zrobić przekierowanie portu bo trochę nie rozumiem jest tabela i tam Źródłowy adres oraz Wewnętrzny adres może to tu tkwi problem co trzeba by było wpisać w tych rubrykach żeby stawiany prze zemnie serwer był widoczny dla innych chodzi o port 28960 z tego co wiem po stronie routera otrzymuje IP 192.168.1.110..
a chciał bym żeby był widoczny na IP 10.0.0.55 ale czarno to widzę

SlyT
Rozumiem ze wczesniej miales komputer podlaczony bezposrednio do sieci 10.0.0.0 a teraz jestes za routerem.
Wszystko co musisz zrobic to przekierowac odpowiedni port / porty na których serwer CoD4 działa na ip które ma twoj komputer - serwer.
Linksys E2000 Tomato 1.28 shibby's compilation
Linksys EA6700 FreshTomato

wav-e
Przekieruj port/porty tak jak podaje SlyT, z tym że Twój serwer CoD będzie widziany w sieci pod adresem zewnętrznym routera (WAN-WiFi), czyli 192.168.2.22, a nie jak poprzednio 10.0.0.55.

Z fotki wynika, że masz sklonowany MAC (na WiFi i WAN w routerze) z poprzedniej karty sieciowej i powinno przyznawać Ci adres IP dla routera, tak jak poprzednio, z podsieci 10.0.0.XXX, ale tego nie robi.

Więc zapytaj się admina czy czasami przy autoryzacji poprzez PPPoE nie zmienił Ci podsieci na 192.168.2.XXX.

Adres jaki przyznaje Twojemu kompowi w Twojej sieci LAN (kabel/WiFi) nie jest w tej sytuacji istotny ponieważ jesteś za NATem.
Pozdrawiam,
WavE
---------------
ISP WiFi 5GHz >><< Ovislink AirLive WLA-5200AP <---> Linksys WRT54GL v1.1 + Tomato v1.19 PL >><< Kompy

ufoludekcrezy
To wiele tłumaczy czyli nawet ddwrt nic nie pomoże mam się rozumieć.
A co do Admina to kiepsko z nim żyje masz może GG widzę że bardzo dobrze się znasz na sieciach myślałem nad założeniem swojej własnej chodzi o neta od siostry ma światłowód w swojej wiosce tyle że 3km o ile możesz to na pm byś wysłał dziękuję za pomoc wracając do admina to raczej nie będzie chciał ze mną rozmawiać ale to długa historia nic mu nie poradzę udostępnia neta nie to że kiepskiej jakości to jeszcze się czepia że mu mówię że to kiepsko chodzi że należało by coś poprawić i do tego twierdzi że za dużo ściągam choć na 512kb łączu czyli 60kB/s upload mam na poziomie 20kb wiele zaszaleć nie można do tego blokady na wszystko ale to jego zdanie ...
Wracając do tematu więc już nic nie poradzę muszę się obyć grą po lanie bo to tylko można było robić do tej pory dobrze lub przenieść się s powrotem na zwykłą kartę sieciową wifi do czasu aż sam nie skombinuję konkurencji prosił bym o twoje GG lub xfire chętnie bym się wymienił z tobą kwestiami o wifi ... Sad Sad Sad
Edytowany przez ufoludekcrezy dnia 17-07-2008 21:05

wav-e
Spróbuj inne softy, np. DD-WRT, może zadziała.

Ja jednak skłaniam się ku zmienionej podsieci przy autoryzacji poprzez PPPoE.

Pytanie: Czy przy podłączeniu do netu za pomocą bezprzewodowej karty sieciowej i autoryzacji poprzez PPPoE, adres IP przyznaje Ci z podsieci 10.0.0.XXX czy 192.168.2.XXX ? W Windzie sprawdź co wypisuje dla karty sieciowej polecenie: ipconfig /all

Co do GG... to nie posiadam (czy to takie dziwne Smile) i raczej żadnego innego komunikatora nie potrzebuję, preferuję konwersacje w realu, zwłaszcza z płcią piękną Smile

Pomocy udzielam na forum bo od tego jest, niech inni także skorzystają, może ktoś będzie miał kiedyś podobny problem. Opcja "Szukaj" nie gryzie (jak to ktoś kiedyś napisał Smile).

A od znajomości sieci to na tym forum i innych z pewnością znajdują się bardziej obeznane osoby, chociaż sieciam (kablowymi) zajmuję się amatorsko od kilku lat Smile

Więc jakby co to możemy próbować dalej w tym wątku rozwiązać Twój problem.
Pozdrawiam,
WavE
---------------

Shanti77
A może wcześniej było tak że miałeś w sumie 2 połączenia:
- lan po wifi
- PPPoE które było tworzone po pierwszym łączu

Proponuję ustawić Tomatoe jako klient i podać IP jakie miałeś kiedyś na karcie radiowej, a PPPoE utworzyć jako nowe połączenie.

Nie jestem do końca czy zrozumiałem jak łącze wyglądało wcześniej.

wav-e
Być może było tak jak pisze Shanti77.

Kurde, na to nie wpadłem, musiało mnie coś "zaćmić"... Smile

Więc spróbuj tak, przy konfiguracja połączenia: Podstawy > Sieć, ustaw dla:

WAN / Internet
Typ (połączenia): DHCP

ewentualnie gdyby nie działało spróbuj ustawić z palca:
Typ (połączenia): Statyczny
Adres IP: 10.0.0.55
Maska podsieci: 255.255.254.0
Brama: 10.0.0.1

LAN i WiFi zostaw takie jakie masz obecnie.

Zapisz wszystkie ustawienia w Tomato: przycisk "Zapisz" u dołu strony.

Oczywiście musisz mieć sklonowany na WiFi/WAN w Tomato MAC z bezprzewodowej karty sieciowej: Zaawansowane > Adres MAC

Restart routera: opcja "Restart" w Tomato.

Po restarcie zobacz w Tomato: Status > Ogólne jakie parametry są przy porcie WAN. Jeśli są takie jak przy poprzedniej bezprzewodowej karcie sieciowej IP 10.0.0.55, to spróbuj się połączyć z netem, autoryzacja PPPoE powinna być poprzez stronę internetową.
Pozdrawiam,
WavE
---------------

ufoludekcrezy
Spróbuje ale jak utworzyć potem to połączenie PPPoE mam się rozumieć przez Windowsa...

Próbowałem utworzyć nowe połączenie internetowe przez Windows i nie działało sposób kolegi Shanti77 oraz twoja instrukcja wav-e zadziałała został mi przyznany adres IP 10.0.0.55 Grin ale cały szkopuł w tym że Połączenia z internetem już nie mam .... próbowałem przez Windowsa może na to też jest jakieś lekarstwo.. "Może typ połączenie a zakładce wan PPTP"

Ale wątpię teraz jak tu połączyć się z netem Sad

Może DDWRT lepiej se z tym radzi może ktoś wie tylko nie wiem jak go wgrać na to tomato trochę się cykam że się coś poknoci i czy potem będę mógł powrócić z powrotem do tomato ostatnio z ddwrt wersja micro miałem problemy na routerku v5.0 i mam małe zastrzeżenia co do tego firmware a w tomato wszystko działa normalnie w ddwrt miałem problemy z xfire.
Edytowany przez ufoludekcrezy dnia 21-07-2008 23:02

wav-e
Spróbuj skonfigurować połączenie PPPoE w WinXP wg. poniższego linku:

http://demo.linuxrouter.pl/panel/help..._pppoe.php

Opis PPPoE: http://demo.linuxrouter.pl/panel/help..._pppoe.php

Info pochodzi ze strony: http://www.linuxrouter.pl/

PS. Nie jest to bynajmniej żadna reklama z mojej strony Smile Po prostu znalezione w necie.

PS2. Ewentualnie gdyby linki nie działały to mam zapisaną na hdd kopię powyższych opisów. Mogę wrzucić jako załącznik.
Edytowany przez wav-e dnia 22-07-2008 00:39
Pozdrawiam,
WavE
---------------

ufoludekcrezy
Nom tak robiłem jak http://demo.linuxrouter.pl/panel/help..._pppoe.php i nic to nie daje. Sad nie łączy.

wav-e
Do konfiguracji PPPoE w Windows znalazłem na necie program KDLink firmy QuestPro (niestety wersja Shareware Smile).

Podaje linki:
- opis (str firmowa):
http://questpro.eu
http://questpro.eu/system/index.php?o...Itemid=112
- download:
http://www.programosy.pl/program,kdli...dlink.html
http://pl.unidownload.com/filedownloa..._1034.html

PS. Kompletnie nic do głowy mi już nie przychodzi jak to rozwiązać. Może ktoś bardziej obeznany w temacie "PPPoE over WiFi" Smile wie jak rozwiązać Twój problem.

PS2. PPPoE w Tomato wiem że działa dla uwierzytelnienia przy modemach DSL (testowane na Neo 1MB + Router ADSL D-Link DSL-504G VB1 + Router/AP Linksys WRT54-GL z Tomato 1.19 PL).

PS3. Spróbuj może softu DD-WRT. Nie mam żadnego doświadczenia z tym softem.
Edytowany przez wav-e dnia 23-07-2008 16:21
Pozdrawiam,
WavE
---------------

ufoludekcrezy
Tak wiec może DD-WRT .. Sad

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 87

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,780,687 unikalnych wizyt