23 Listopada 2024 03:14:09
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.16.203.27
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Budowa sieci
pionek_1
Witam.
Przechodze4 z neostrady na DSL i chcę uruchomić małą sieć.
Poradzono mi router WRT54GL taki:
http://allegro.pl/item121891110_linksys_wrt54gl_f_vat_cala_polska_.html
Niestety nie ma on możliwości podziału na szybkość 128, 256,512 a jest mi to konieczne. Skierowano mnie na to forum że tu osiągnę porade.
Poczytałem i wnioskuje że alternatywne oprogramowanie daje taką mozliwość.
Doszłem do wniosku że ten soft będzie najbardziej odpowiedni:
Ewrt v0.4.3 dla WRT54GL
Ale proszę o poradę i wyjaśnienie jak to wgrać do routera gdyż z routerami nie miałem jeszcze do czynienia oprócz D-link G604T który służył do neo.
Proszę o pomoc.

bigl
A poczytać atrykułu How-To nie można? Wystarczy kliknąć parę razy.

pionek_1
Trudno-dzięki za pomoc będe błądził dalej po tym forum, soorka ale jestem tu pierwszy raz i tego How nie moge znalezć Sad
OK!
Znalazłem artykuł i pobrałem soft 2,95MB ale czym to wgrać?
Jaki zasięg ma ten router po podłączeniu anteny dookólnej panelowej 23dbi, gdyż antena ma zasięg 15km ale czy router da rady?? i ile osób obsłuży?
Jaki podział na jakie i ile opcji oferuje soft alternatywny??
Edytowany przez pionek_1 dnia 23-08-2006 16:06

pionek_1
Skoro nie mogę uzyskać informacji to może dowiem się gdzie kupić taki router z wszystkimi potrzebnymi mi opcjami, czyli z podziałem na opcje i odpowiednim zabezpieczeniem?
Jeśli kogoś obraziłem to soory ale szukam pilnie pomocy i prosząę o nią

qba
ładujesz hyperwrt+thibor15c piszesz do robsonna z prośbą o skrypt piszesz dane jaki ip/mac ma miec jaki transfer i potem jak robsonn ci go napisze kopiujesz go do routera.............

pionek_1
Dzięki za wyjaśnienie, choć za wiele mi to nie mówi.
Wybaczcie jestem cienki w roterachSad

qba
ale czego nie rozumiesz.....

pionek_1

Cytat

qba napisał/a:
ale czego nie rozumiesz.....

Rozumiem tak:
Tepsa sprzeda mi modem a do modemu kupuje router który wymaga aktualizacji oprogramowania by móc dzielić szybkość na użytkowników.
Do tego potrzebuję Waszej pomocy.
Nigdzie nie mogę znależć programu do wgrywania, z tego co mówisz to programem wgrywam skrypt napiany przez kolege robsona. Zgadza się?
Teraz kilka pytań.
- jak router będzie się sprawował gdy będzie 30 osób na lini?
- jakie będę potrzebował zabezpieczenia
- czy nie ma problemów z konfiguracją sprzętu?
- czy wgrywam soft a oprócz niego skrypt?
Edytowany przez pionek_1 dnia 23-08-2006 17:21

qba
oprogramowanie wgrywa się po zalogowaniu na router poprzez przeglądarke.... nie potrzeba do tego programu
tak samo ten skrypt sie wklepuje w konsole w przegladarce

ad 1. hmm 30osób ... nie wiem nie mam tyle musisz poczekac az inni sie wypowiedzą
ad 2. jezeli tylko kabel to teoretycznie żadne mozesz ustawic ttl a jezeli wifi to filtracje mac + np. wep albo wpa
ad 3. nie ma problemów dla osoby która sie tego nie boi i wie co do czego jest
ad 4.pierws soft potem skrypt...

pionek_1
Dzięki!!
Teraz już wszystko jasne. :lol
P.S.
2 kompy będą na kablu-reszta radio.
Mam jeszcze pytanie:
Jeżeli twierdzicie że tylko 20 osób to może lepiej postawić serwer, i nie wyrzucać kasy w błoto??
Choć niewiem ile poczekam na 30 luda ale kilka miechów byłaby oszczędność, 12V na zasilaniu a nie 300W non stop prądu, myślicie że koszt się zwróci?

Damiano
Musisz sobie odpowiedzieć co te osoby będą robić - jak wszyscy będą siedzieć tylko na p2p to może być kiepsko ale jak większość www+poczta+gg to spokojnie sobie poradzi Smile
Oszczędność prądu jest znacząca a do serwerka to trzeba "troszkę" więcej wiedzy i więcej czytania B)
Ten sprzęt to seria - wgraj alternatywny soft,skonfiguruj i zapomnij więc dobrze się zastanów Wink
------------------------------------------------------
Cerberus ADSL Lite + WRT54GL v.1.1 + Tomato v1.06.0981 + podzia? z generatorka @Robsonna = The best from the best from the best from the best STUFF Grin
[b]Pan J?zek i kurczaki r?wnie? u?ywaj?

pionek_1
Mam D-linka na neo i miałem 10 osób na 512, część ściągała niewiele ale 4 osoby ssały non stop, radził sobie świetnie.
Są D-linki które już mają dzielenie ale na neo a mnie potrzebny jest podział na DSL-a więc dlatego myśle co będzie lepsze. Wyczytałem już o serwerze wgrałem auroxa i jutro potestuje wgram ipcopa i popróbuje.
Dam znać co i jak.

piotrg
wrt54gl nie poradzi sobie z tyloma urzytkownikami (20-30) u mnie jest max 18 po wifi - to jest sprzet do domu a nie do zastosowan komercyjnych nie bedziesz w stanie ograniczyc osob ktore graja w sieci, kopiuja filmy ( lub je ogladaja w sieci ) kopiuja duze pliki. Kup orinoco 2000 z jedna karta (2500 mozna przerobic na 2000) + serwer a zapomnisz o klopotach i ze masz siec - (ludzie to najgorszy gatunek). B)AngrySad
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=122963521
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=122499996
a jak nie to Smile
1) blokada portow w danych godzinach 444-65535 to minimum reszta na forum
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=3&thread_id=91
2) qos
3) skrypt Wink

robsonn
To fakt to sprzet do domu, ale z kumplem stawialem nie jedna siec na WRT np. 24 userow po kablu i lanie i 80% zalezy od dobrej konfiguracji. Oczywiscie soft thibro15c, ale juz niedlugo POMIDOR Grin
Lekkie podkrecenie, radiatorki i masz w domu niezly serwerek, ktory w szycice pobiera 10W a nie jak serwer bazowany na pc.
Poza tym problem wydajnosci dotyczy tego z jakiego laca korzystasz. Gdy router uzywa PPPoE to znaczna czesc mocy obliczeniowej pochlaniana jest przez dekodowanie transmisji. W przypadku lacz z kablowek itp. routek wytrzyma jesczzewiecej.
Zawsze mozna postawic 2 WRTki + Load balancing Wink

Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

pionek_1
Witam.
Przesiadam się na DSL-a na 4 stałe IP.
Opcje docelowe można zwiększać i planuje to w miare przypływu użytkowników, ale mam antene dookólną panelową 23dbi i nie rozumiem jak mógłbym podłączyć wszystkie routery pod jedną antene, myslę że chodzi o to by do każdego routera założyć osobną antenę i każdą puścić na innym kanale, ale to okropne koszta, te panelówki są naprawde drogie.

robsonn
to byl tylko przyklad Wink jesli bedziesz mial faktycznie tylu userow to postawisz np. BrazilFW
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

pionek_1
Smile
A co sądzisz o tym?
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=122626866

I jeszcze jedno pytanie:
czy w sieci znajde mikrotika bez płacenia za niego, bo sprzęt na niego nawet leży w szufladzie a wcale nie musi wisieć skrzynka na maszcie bo kabla H1000 mam na tyleWink

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 115

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,330,782 unikalnych wizyt