tomato 1.19PL Extra ?
|
kobrawerde |
Dodano 27-06-2008 18:24
|
Power User
|
Mam poważny problem z softem : tomato wersja 1.19PL Extra (Bazowana na Conanxu Mod).... po wgraniu do routerka Linksys Wrt54GL i po resecie czy jak kto woli wyczyszczeniu pamięci ..niby wszystko OK ..ale po sklonowaniu adresu MAC z danego komputera ( wiadomo żeby działał net np. z UPC) ...LIPA !!! :-( router wariuje nie można się dostać do opcji przez www ... cały czas miga kontrolka zasilania jak przy wgrywaniu softu ! Ponowny reset przywraca stan pierwotny i tak wkółko :-) .Naszczęście po kolejnym resecie Linksysa można było powrócić do oryginalnego TOMATO 1.19 ...heh . Może ma ktoś podobny problem i go rozwiązał ? a może to poważny BUG w w/w programie ? |
|
|
|
tomekk-85 |
Dodano 27-06-2008 21:06
|
User
|
tez mam taki problem z tym softem, po zmianie jakichkolwiek ustawien router wariuje i cały czas miga kontrolka zasilania , a po resecie mam problem z polaczeniem sie ( dopiero pa paru minutach laczy sie z netem ) |
|
|
|
qwerty01 |
Dodano 28-06-2008 08:41
|
User
|
Cytat kobrawerde napisał/a:
Mam poważny problem z softem : tomato wersja 1.19PL Extra (Bazowana na Conanxu Mod).... po wgraniu do routerka Linksys Wrt54GL i po resecie czy jak kto woli wyczyszczeniu pamięci ..niby wszystko OK ..ale po sklonowaniu adresu MAC z danego komputera ( wiadomo żeby działał net np. z UPC) ...LIPA !!! :-( router wariuje nie można się dostać do opcji przez www ... cały czas miga kontrolka zasilania jak przy wgrywaniu softu ! Ponowny reset przywraca stan pierwotny i tak wkółko :-) .Naszczęście po kolejnym resecie Linksysa można było powrócić do oryginalnego TOMATO 1.19 ...heh . Może ma ktoś podobny problem i go rozwiązał ? a może to poważny BUG w w/w programie ?
Zadzwoń do swojego ISP i niech odblokuje adres IP routera. Czy to taki wielki problem? Zresztą IMO to debilizm blokowanie adresów mac.
TP-Link WR1043ND + 64 MB ram mod + dysk 160 GB.
|
|
|
|
VrooBell |
Dodano 28-06-2008 08:45
|
User
|
nie trzeba klonować MAC w chello tak gwoli ścisłości.
Cytat Zadzwoń do swojego ISP i niech odblokuje adres IP routera. Czy to taki wielki problem? Zresztą IMO to debilizm blokowanie adresów mac.
kompletnie bez związku ze sprawą. oni nic nie blokują. jeżeli na przykład podłączy się modem z upc do nowej karty sieciowej czyli z nowym MAC adresem wystarczy odpiąć od zasilania modem na powiedzmy 10 sekund a potem pobierze dla nowego MAC adres itd. to jakiś problem z tym dziwnym softem
Edytowany przez VrooBell dnia 28-06-2008 08:48
|
|
|
|
kobrawerde |
Dodano 28-06-2008 09:32
|
Power User
|
Tak tlko te wszystkie wasze uwagi nie rozwiązują problemu z tym softem ! tzn. że poprostu ŹLE DZIAŁA !!! ...bo czemu niby nie wolno mi klonować adresu MAC ...jeśli np. tego chce :-) . A co do metody chwilowego odlączenia od prądu modemu z UPC żeby przydzielił nowy MAC -adres to nie sprawdzałem .... jednak z podpowiedzi fachowca z UPC wynika iż trzeba go wcześniej zresetować :-)
Ps. A tak swoją drogą to mój drugi router ...ale i na starym D-link-u Dir-100 o ile pamiętam można było się podłączyć do kablówki ( np. UPC) przez metode - Clone MAC-adress z PC-ta ...i tylko tak !!! Uwzględniając iż ip (przez dostawce) jet przydzielane dynamicznie ..czyli opcja DHCP....a może źle rozumuje ?
Edytowany przez kobrawerde dnia 28-06-2008 09:45
|
|
|
|
bartolini |
Dodano 28-06-2008 19:44
|
User
|
Ps. A tak swoją drogą to mój drugi router ...ale i na starym D-link-u Dir-100 o ile pamiętam można było się podłączyć do kablówki ( np. UPC) przez metode - Clone MAC-adress z PC-ta ...i tylko tak !!!
Wcale nie tylko. Tak jak napisał ktoś wyżej, wystarczy odpiąć zasilanie od modemu, podłączyć i z powodzeniem zarejestruje urządzenie z nowym mac adresem - bez znaczenia jaki masz pakiet, jest tak samo na każdym. Dawno temu trzeba było wchodzić na instalacja.chello.pl (chyba taki adres..), żeby zarejestrować nowy mac, teraz wystarczy tylko reset modemu.
Linksys WRT54GL v1.1 (sdmod)
|
|
|
|
Portal |
Dodano 28-06-2008 21:17
|
Super User
|
potwierdzam , ten soft EXTRA jest jakis zwalony - u mnie jak cos wprowadze i nacisne save to znika strona tomato a w modemie mruga caly czas dioda power - dopiero odlaczenie i wlaczenie ponownie zasilania powoduje mozliwosc wejscia do routera.
DASAN H645B (G-PON) <------->Asus RT-AX86U (FW Asus)
|
|
|
|
kobrawerde |
Dodano 29-06-2008 12:27
|
Power User
|
Wydaje mi się że jednak mam racje co do opcji Clone Mac-adress w Tomato i nie tylko .Tzn. metoda chwilowego odłączenia modemu ( np.z UPC) od prądu czy poprostu reset w/w ustrojstwa :-) dziala ale tylko przy bezpośrednim podłączeniu go do komputera ....a my tu mówimy cały czas o routerze Linksys itp. + modem z UPC !..... ? Więc chyba tylko metoda Clone MAC adress :-)
Ps. Sorry że troche nie na temat ...więc dorzuce ... soft : 1.19PL Extra (Bazowana na Conanxu Mod) jest jak z tych postów widać zrypany :-) więc ostrożnie z wgrywaniem go na nasze routerki :-)
Edytowany przez kobrawerde dnia 29-06-2008 12:33
|
|
|
|
bartolini |
Dodano 29-06-2008 15:22
|
User
|
Tzn. metoda chwilowego odłączenia modemu ( np.z UPC) od prądu czy poprostu reset w/w ustrojstwa :-) dziala ale tylko przy bezpośrednim podłączeniu go do komputera ....a my tu mówimy cały czas o routerze Linksys itp. + modem z UPC !..... ? Więc chyba tylko metoda Clone MAC adress :-)
Sprawdziłem to, ten soft 1.19 PL extra jakiś trafiony jest. Po kilku minutach dopiero udało mi się wejść do ustawień routera(już myślałem że popołudnie spędze na jtag'u), jakieś zamuły sprzęt łapie na tym sofcie. Po zapisaniu ustawień objaw taki jak po podłączeniu, czyli nie można wejść na stronę routera. Dalej nie testowałem bo nie chce mi sie robić jtaga
Dla testów 3 razy zmieniłem mac'a w routerze na zwykłym 1.19 i za każdym razem po restarcie modemu, router nie miał problemów z połączeniem i pobraniem ip.
Więc to jest wina tego softu.
Linksys WRT54GL v1.1 (sdmod)
|
|
|