Witam, mam odwieczny problem z zachowaniem porzadnego DL przy wysokim UL, dam screena co by latwiej wytlumaczyc
jak widac, pasmo high ma minimum 30 % a lowest 15 %
teraz testy p2p klasyfikowane poprawnie na lowest wyciaga max ile mu nastawiam w regule, high tak samo,
ale gdy ustawie download z www i jednoczesnie puszcze p2p z wysylem w programie bez limitu to nie ma szans na to aby pakiety potwierdzajace z downloadu www wyparly wlasciwa sobie czesc pasma lowest i zarezerwowaly sobie high
i tak gdy tylko pobieram maxem cokolwiek to pasmo wychodzace potrafi urosnac nawet do 120 kbit/s
ale jak dam jednoczesnie wysyl z p2p to spada od razu pasmo potweirdzajace czyli ack na high a tym samym download drastycznie spada
nie pomaga tu nadanie priorytetow na pasmo ack bo tak samo highest nie potrafi wyprzec ruchu lowest
jezeli czegos nie rozumiem to prosze o wyjasnienie, bo z tego co dotychczas wyczytalem to roumiem ze jesli high ma minimum 30 % a jakas nizsza klasa np 20% to tak tez powinny sie rozlozyc predkosci oczywiscie jesli polaczenie tego wymaga
aha, zmniejszanie max bandwidth nic nie daje, a z kolei zmniejszanie lowest do jakichs mizernych wartosci mija sie z celem bo roznie dobrze mogl bym w samym programie ustawic limit ul i basta, ale uwazam ze po to jest qos aby dynamicznie zarzadzal pasmem
Edytowany przez krzynek1 dnia 20-06-2008 19:41
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?