23 Listopada 2024 06:25:45
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.142.250.86
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Początkujący prosi o porade ;)
afo
Jestem tutaj od niedawna Wink Znalazłem tą stronę na jakimś forum komputerowym i studiuje ją już od paru dni. W zasadzie wiedziałem do dziś że chyba chce router WRT54GL z Thiborem, ale przegladam forum, czytam i doszedłem do wątku o Motoroli WR850G. Cena ekstra, możliwości super, antena odkręcana i się pogubiłem na amen :/ Nie znam się za dużo na sieciach, dopiero się wdrażam stąd moje zamieszanie co wybrać z tych dwóch routerów. Nie wykluczam że chciałbym kiedyś rozdzielić sieć także do WiFi, czy sam router Motoroli by wystarczył czy lepiej połączyć w przyszłości 54GL z APkiem osobnym ? Proszę o jakieś rady i opinie, bo na prawde jestem w kropce Wink No i ogólnie czy jeśli bym kupił tą Motorole to dużo osób z tego forum ewentualnie mogłoby mi pomóc w razie jakichś problemów, czy raczej większość ma Linksysy ?
Z góry bardzo dziekuje.

Edit.
Przepraszam, ale napisałem tego posta chyba w złym dziale, prosze administracje o przeniesienie do Free Zone. Dziekuje.
Edytowany przez afo dnia 17-08-2006 20:16

Phantom
wiekszosc pozbywa sie wrt ShockShockGrin
WRT54GL + DD-WRT v23 SP1 Final (05/16/06) std
www.insoft.net.pl
http://www.revolution.roteh.pl --- Wszydtko czego zapragniesz !!!

arteq
Fakt poważny problem :] Pytanie czy linksys czy motorola. Jeżeli chodzi o mozliwości sprzetowe sa takie same, bez dwóch zdan. Jeżeli chodzi o software. Tutaj jest nieco inaczej. Na motoroli nie odpalisz hyperwrt, na linksysie tak. Wiec jeżeli chcesz tylko soft HyperWrt to masz problem z głowy. Jeżeli jest inaczej, to pozostaje ci dd-wrt, który działa na linksysie i motoroli. Różnic zadnych, wiec tu wygrywa zasobnośc portfela. Tak wiec "linksysowcy" uzywając dd-wrt bez problemu moga pomóc "motorolowcom". Kupując motorole odcinasz sie od hyperwrt i innych softów stricte na Linksysa.

Osobiście uzywam Motoroli z OpenWrt - sprawuje sie nad wyraz dobrze, Jak trzeba moge pomóc w konfigu, wgraniu tego softu jaki i oczywiscie DD-WRT.

Zasadnicza mało zauwazalna róznica miedzy Linsysem, a Motolrolą to to, że na linksysie bezpiecznie jest czyszczenie nvram(czy to z buttona, czy mtd erase nvram). Na motoroli konczy sie to padem Wink Ale to nie jest taka straszna wada. Heh, wgrywamy oficjalny soft 4.03 czy 6.14 i resetujemy do domyslnych w oficjalnym. Tak wiec dla mnie to wada nie istnieje.

Werdykt wg mnie :] Jak dd-wrt ci wystarczy brałbym motorole, zaoszczedzisz na piwo :] Linksysa brałbym tylko i wyłacznie jak bawił bym sie w mody np. SD Card.

Ps. Dział imo dobry. Motorola WR850G to to samo co Wrt54G.
Edytowany przez arteq dnia 17-08-2006 21:00
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

afo
Thx ArteQ za wyczerpującą odpowiedź. Na zasobności portfela nie powiem że mi nie zależy, bo to prawie stówka w kieszeni, więc jednak różnica jest Wink Co do reszty, cóż, nie wiem na jakim sofcie mi zależy, gdyż żadnego zbyt dobrze nie znam, tyle co po opiniach z tego forum i screenach. Wiem (przynajmniej z tego co tu czytam) iż DD ma lepszą opinię co do QoS i niektórych opcji (a i ma ładne GUI hehe), chociaż potrafi też być niestabilny w niektórych wersjach. To mi jednak nie przeszkadza, bo jako mało znający się na rzeczy raczej w mody czy testy bawił się zbyt często nie będę Wink Więc i "minus" z nvramem nie będzie dla mnie zapewne taki straszny. Pytanie jedynie, czy soft z którym ta Motorola jest sprzedawana na allegro (v23) jest wystarczający, czy wypadałoby po zakupie zmienić go na coś nowszego/lepszego ??

stegano
Jeżeli kupisz WRT54GL to na pewno nie pożałujesz... jest bardziej rozwojowa (soft) i nie chodzi tutaj tylko o HyperWRT, ale musisz wiedzie że większość softu, na początku, była robiona pod kontem tego sprzętu (WRT54G/GS/GL).
Asus WL-500gP Tomato 1.06 (RouterQoS_only)
5xLa Fonera DD-WRT v24 (Bridge)
1xLa Fonera DD-WRT v24 (AP-baza)
VoIP - Actio + PAP2T - firmware 3.1.16
Buffalo HS-DHGLBB0 500GB firmware 2.06 beta
Pomocy udzielam jedynie na forach

afo

Cytat

stegano napisał/a:
ale musisz wiedzie że większość softu, na początku, była robiona pod kontem tego sprzętu (WRT54G/GS/GL).

Zgaduje więc że może (aczkolwiek nie musi) wywołać to w przyszłości jakieś konflikty lub problemy ? Co prawda z tego co jest napisane na aukcji allegro, router Motoroli jest oparty na tym samym hardwarze co Linksys, ale czy mimo to są w nim aż tak duże zmiany, które wywołują poważne ryzyko co do funkcjonowania urządzenia w późniejszym czasie, czyt. niestabilność, zawieszanie się, pady etc. ?

arteq

Cytat

afo napisał/a:
Thx ArteQ za wyczerpującą odpowiedź. Na zasobności portfela nie powiem że mi nie zależy, bo to prawie stówka w kieszeni, więc jednak różnica jest Wink Co do reszty, cóż, nie wiem na jakim sofcie mi zależy, gdyż żadnego zbyt dobrze nie znam, tyle co po opiniach z tego forum i screenach. Wiem (przynajmniej z tego co tu czytam) iż DD ma lepszą opinię co do QoS i niektórych opcji (a i ma ładne GUI hehe), chociaż potrafi też być niestabilny w niektórych wersjach. To mi jednak nie przeszkadza, bo jako mało znający się na rzeczy raczej w mody czy testy bawił się zbyt często nie będę Wink Więc i "minus" z nvramem nie będzie dla mnie zapewne taki straszny. Pytanie jedynie, czy soft z którym ta Motorola jest sprzedawana na allegro (v23) jest wystarczający, czy wypadałoby po zakupie zmienić go na coś nowszego/lepszego ??

IMO warto trzymac sie wersji finalnych, tak sadze, ze finalna SP1 wystarczy. Tu na forum duzo ludzi testuje nowe SP2, mysiałbys poczytac ich opinie. Ale jak SP1 bedzie dobrze "chodzic" - po co zmieniac jak działa dobrze. No chyba ze zauwazyłes jakis "bug" i Ci przeszkadza, to wtedy warto wgrać nowszy soft, ale nie koniecznie ostanie buildy.

Jak pisałem Motorola to to samo sprzetowo co WRT54G. Motorola jest bardzo stabilnm routerem, tak samo jak linksys. Soft hyper wrt nie działa na motoroli, bo inaczej sa sterowane np diody LED i inne układy. Porównywałem kod linksysa z motoroli, jest bardzo podobny. Różni sie tylko interfejsem oraz sposobem sterowania układami.

Wybierzesz co Ci pasuje. Dodam ze oba maja JTAG, wiec jak padnie - naprawisz bez problemu.
Edytowany przez arteq dnia 17-08-2006 21:37
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne

afo
Ok to mi w sumie wystarczy Wink Wiem co chciałem wiedzieć, teraz muszę się jedynie poważnie zastanowić nad wyborem i coś kupić Wink Dziekuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

robsonn
Dorzuć troche pekla i kup WRT54GL. Fakt Motorolka tez niczego sobie, ale moim zdaniem przewaza jednak mnogosc oprogramowania robionego pod WRT.
Szkoda tez rezygnowac z HyperWRT bo to rewelacyjny soft o duzym potencjale no i wydajnosci.
Moddowanie routera tez ma znaczenie, kto wi emoze bedziesz chcialsie pobawic w sharing i dolozyc port RS232 lub np. czytnik kart pamieci i mini serwer itp.
Tym bardziej ze Motke masz za ok 200, a ostatnio na allegro WRT54GL kraza po 260 a widziqalem nawet 240 za nowki Takze te 60-80 PLN to nie jest jeszcze kajas tragedia.
Chyba, ze chcesz miec jak nataniej swietny sprzet to berz Motke (bralbym tylko jesli siano by sie liczylo) na DD-WRT tez da rade. Lepsze to niz jakis gowniany Dlink w tej cenie lub drozszy Wink
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

afo
No to przyznam robsonn że masz spory potencjał w nakłanianiu ludzi do konkretnego sprzętu, bo jednak coś drgnęło po Twoim poście Wink Ale w sumie po części dlatego że nie wiedziałem o takich modach do WRT, coś o kartach słyszałem, ale te złącza czy mini serwer to pierwsze słyszę, a ciekawie się zapowiada. Spory modding można wprowadzić w tego WRT, pytanie czy to rzeczywiście będzie mi potrzebne Wink Jak to jednak mówią, zawsze lepiej mieć niż nie mieć hehe.

A jak jest z kwestią WiFi o której wspomniałem na początku - można do WRT dołączyć zew. antene jak w Motoroli, czy (nawet jeśli jest taka możliwość) lepiej kupić osobny, lepszy sprzęt i podpiąć go pod WRT ?

Phantom
podpinasz bez klopotu zewnetrzna antene Smile

ps. zmiluje sie ktos i zrobi manula o porcie RS Wink
www.insoft.net.pl

Damiano

Cytat

Phantom napisał/a:
podpinasz bez klopotu zewnetrzna antene Smile

ps. zmiluje sie ktos i zrobi manula o porcie RS Wink

CHyba zlituje Wink
Ja również ładnie proszę Grin
------------------------------------------------------
Cerberus ADSL Lite + WRT54GL v.1.1 + Tomato v1.06.0981 + podzia? z generatorka @Robsonna = The best from the best from the best from the best STUFF Grin
[b]Pan J?zek i kurczaki r?wnie? u?ywaj?

robsonn
afo WRT54G ma 2 anteny i obie odkrecane. Dzieki dwom antenom (tego samego typu) uzyskujesz lepszy zasieg i czulosc.
Modow do WRT jest wiecej - mozna ten sprzet niezle stuningowac.

A jesli chodzi o tlumaczenie instrukcji RSa to sa 2 opcje:
1 - duscie Arteq'a Wink
2 - uczcie sie jezykow bo bez tego ani rusz. W koncu wielu z nas wyjedzie do Irlandii, Anglii, Dani, Norwegii i kto wie gdzie jeszcze. Poza tym instrukcja jest obrazkowa wiec co tam tlumaczyc ?
Kabelki lutujesz do odpowiednich pol z 2 kondzie i voila.
Musisz miec:
a) lutownice z cienkim grotem (malej mocy np. 25W) - najlepiej lutownice HA
b) cyne grubosci 0,5mm lub mniej
c) tasma do wylutowywania lub odsysacz (przy precyzyjnym polecam tasme)
d) jedna prawa reke i jedna lewa a nie dwie lewe Grin
e) checi + obrazki i 15 min roboty
to tyle z opisu pzdr
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

qba
codziennie wyjeżdza z polski 370 osób w roku 2040 wyjedzie ostatni polak GrinGrin

Phantom
anglika kumam ale akorat tego jednego manula nie rozumiem do konca Angry moge Arteqowi podusic co tylko zechce jesli zrobi tylko przejzysty manual ShockGrinGrinGrinGrinWinkWinkWink

ps.Ja sie nie wybieram za granice Pfft
www.insoft.net.pl

Damiano

Cytat

qba napisał/a:
codziennie wyjeżdza z polski 370 osób w roku 2040 wyjedzie ostatni polak GrinGrin

OFFTOPIC
Dajcie spokój Pfft
Ja też się nigdzie nie wybieram - pierniczę tą całą zagranicę i "lepsze" życie Smile
Kilku znajomych było i jakoś im się nie udało - wrócili z podkulonymi ogonkami a nie powiem bo to nie jakieś głąby co nic nie umią zrobić i języka nie znają Wink
Eldorado - Irlandia Pfft Tam właśnie byli Smile
Ja tam liczę że jak wszyscy pojadą to nam - tym co zostaną - się będzie musiało polepszyć Smile
Grunt to nie płakać i dawać sobie radę w takiej rzeczywistości w jakiej obecnie się znajdujemy Grin
Edytowany przez Damiano dnia 18-08-2006 21:04
------------------------------------------------------
Cerberus ADSL Lite + WRT54GL v.1.1 + Tomato v1.06.0981 + podzia? z generatorka @Robsonna = The best from the best from the best from the best STUFF Grin
[b]Pan J?zek i kurczaki r?wnie? u?ywaj?

arteq
@robsoon dodac rs232 mozna i do motoroli. Dowód - artekw.suwalki.kom.pl/moto_1.png

zrobie port rs232 do motki na dniach, zrobie super dokumentacje foto Grin
Pozdrawiam, Artur

samboro
GrinArteQ tylko jak robisz zdjecia ,żeby ludziom pokazac to zrób to porzadnieGrin
Edytowany przez samboro dnia 18-08-2006 21:50
WRT54GS HyperWRT 2.1b1+tofu13c
TONZE 2100R 02+ STATION

salonmops.pl.tl

arteq

Cytat

samboro napisał/a:
GrinArteQ tylko jak robisz zdjecia ,żeby ludziom pokazac to zrób to porzadnieGrin

hehehe, to jest porzadana fota
Pozdrawiam, Artur

apol
jest gotowy ten tutorial? z fotkami

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 104

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,350,460 unikalnych wizyt