Hej
Cytat tu moje pierwsze pytanie. jaka jest zasadnicza różnica między AP+WDS a czystym WDS ?
Roznica jest nast.
AP+WDS - nadaje/odbiera sygnal WDS i rozdziela go jeszcze dla klientow po WIFI
WDS - nadaje/odbiera sygnal WDS ale rozdziela go tylko po kablu
Cytat W wyrtku AP+WDS w zakładce devices po ustawieniu 'link with' w basic pojawiło się nowe urządzenie 'wds0.49153' na drugim wyrtku w devices widzę to samo (no może po wds inne cyferki) . jedno co mnie tylko zastanawia to dlaczego pojawia się i znika w devices br0 192.168.1.2 <- adres wyrtka czystego WDS. czy tak powinno być ? tj czy ten drugi wyrtek powinien być cały czas widoczny w devices br0 ? stoją trochę daleko od siebie i sygnał kiepski jak widzę -> RSSI = -78 dBm a Quality=15 czy zatem to pojawianie się i znikanie to kwestia delikatnie mówiąc kiepskiej jakości sygnału ?
Nie - to calkiem inna rzecz o ktorej nie warto mowic
Przy takich wartosciach sygnalu zapewniam Ciebie bedzie to dzialac rewelcyjniei stabilnie na poziomie internetu jezeli chodzi o inranet to juz troche gorzej
Cytat kolejna rzecz to ustawienia static DHCP/QoS - na pierwszym wyrtku mam ustawione w static DHCP parę urządzeń żeby miały stałe IP. Czy na drugim wyrtku muszę to ustawiać ? to samo z QoS'em - ustawiać na drugim ?
ps. czy ten drugi wyrtek dodawać w static DHCP ?
Nie - nie musisz pod warunkiem ze 2 wrt ma wylaczone przydzielnie DHCP. Wtedy urzadzenia odwoluja sie do ustawien z 1 WRT-ka
Cytat Nie pytałbym gdyby wszystko działało bo nie do końca coś działa - komputer stacjonarny z kartą wifi łączy się z siecią ale zielonego pojęcia nie mam do którego wyrtka. mam pda htc hermes'a i ten teraz po ustawieniu dwóch wyrtków nie chce się w ogóle łaczyć z wifi. zakładam że mimo szajsowatego sygnału który dochodzi z pierwszego do drugiego wyrtka ten drugi powinien wzmacniać sygnał sieci ? tj powinno mi pokazać full zasięg w jego pobliżu ? a stoję jakiś metr od tego drugiego wyrtka i pokazuje mi albo jedną kreskę zasięgu albo że sieć niedostępna - czyli jakby starał się łączyć z tym pierwszym wyrtkiem a drugiego nie widział czyli zupełnie jakby ten drugi jednak niebardzo nadawał sygnał dalej ?
w ramach testów przy ustawianiu miałem wyrtka w trybie WDS podpiętego na kablu do pc'ta a obok stał wyrtek AP+WDS -> widać było że działa jak trzeba bo net w kompie był czyli ten z WDS połączył się z pierwszym.
Z tego co tu wyczytuje to widze wlasnie probelm w ustawieniu AP+WDS.
Na tym drugim WRT gdzie masz slaby sygnal ustaw AP+WDS i wtedy bedzie wlasnie rozsylal net rowniez po WIFI a nie tylko po kablu
Cytat długo i węzłowato ale mam nadzieję że przynajmniej na część pytań uzyskam odpowiedź za co z góry dziękuję.
Nie ma za co
Edytowany przez SaarSatariel dnia 16-05-2008 09:06
|