25 Listopada 2024 16:25:53
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.224.31.82
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54GL v1.1 anemiczne logowanie, czy to normalne?
buczkog
Ponieważ jest to mój 1 post na tym forum więc witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników.

Kupiłem router LINKSYS WRT54GL v1.1. Dokładnie chodzi mi o czas logowania się do routerka w przeglądarce IE bądź Firefox wpisuję ip routera (ten domyślny) po ok 25-30sek. mam ekran do podania nazwy użytkownika i hasła. Wpisanie tych danych to ok 5sek. i teraz komputer łączy się z routerem ok. 4-5min i dopiero pojawia się ekran konfiguracyjny. Chcę przejść na jakąś zakładkę i znowu ok 4min. czekania, zmiana jakiejś opcji i kliknięcie w "save" i znowu 4-5min.. Tak więc zmiana jakiejkolwiek opcji zajmuję łącznie 12-15minut.
Teraz zasadnicze pytanie czy to normalny czas łączenia się z routerem? Komputer podłączałem do wszystkich portów po kolei od 1 do 5 i do WAN-a też, kabel sprawdzony, resetowałem go do ustawień fabrycznych i nic to nie dało a dodatkowo sprzęt sprawdzany na innym kompie czas logowania podobny, soft jest w nim oryginalny Linksys-a (zaraz ktoś napisze: "wgraj Tomato" a ja na razie nie chcę nic zmieniać). Proszę nie pisać o poczytaniu o tym routerze ponieważ CZYTAŁEM całą masę postów (oczywiście że nie wszystkie posty) z tych 91stron, co zajęło mi 3 porządne popołudnia.

Z góry dziękuję za odpowiedź
Edytowany przez buczkog dnia 14-05-2008 15:50

obsy
Oczywiście że nie. Powinien odpowiadać natychmiast.

A czasami nie jesteś też przypięty do innej sieci? Nie masz problemów z windowsem, że szuka czegoś (gatewaya?) i nie może znaleźć?

Odłącz wszystkie inne sieci, przestaw interfejs na dhcp, podepnij się pod jeden z lanów. Powinien otrzymać adres i natychmiast łączyć się do rutera.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

wav-e
Witam.

To nie wina router tylko przeglądarki. Miałem ten sam problem z routerem ADSL D-Link.

Nie wiem jak w IE, ale w Firefox wyczyść cache przeglądarki:
Narzędzia > Wyczyść prywatne dane > wybierz Pamięć podręczną (ewentualnie wszystkie elementy do wyczyszczenia) > przycisk Wyczyść prywatne dane > uruchom przeglądarkę ponownie

Ostateczność to przeinstalowanie przeglądarki, także u mnie na Firefoksie pomogło Smile
Edytowany przez wav-e dnia 14-05-2008 16:21
Pozdrawiam,
WavE
---------------
ISP WiFi 5GHz >><< Ovislink AirLive WLA-5200AP <---> Linksys WRT54GL v1.1 + Tomato v1.19 PL >><< Kompy
...i wszystko ?miga :-)

buczkog
Ogólnie to chcę postawić sieć z 2 kumplami ale na razie można powiedzieć że bawię się na "sucho" router kupiłem po pochlebnych opiniach na forum 3 dni temu i dopiero zbieram wiedzę "co z czym się je".
W kompie jest karta LAN Intel (na płycie)+WiFi Asua WL-160W na USB (przez nią ciągnę nieszyfrowany net) którą odłączyłem na czas "eksperymentów" ale nie było problemów z połączeniem się nią z routerem nie w sensie zalogowania do panelu administratora tylko jako logowanie do punktu dostępowego . Karta Lan jak i ta WiFi dostaje adres IP od routera w Windowsie ładnie pokazuje połączenie 100Mb dla Lan-a dla WiFi 54Mb b.mocny sygnał, system działa bezproblemowo żadnych konfliktów itp. Na tym drugim kompie na którym sprawdzałem jest w innej części miasta a na nim: Neostrada przez modem na USB, sieciówka WiFi(Asus wbudowana w płytę) w okolicy nie wykrywa żadnych sieci, pierwsza k.sieciowa podłączona (jakiś Realtek na PCI)z XBOX360 druga k.sieciowa (Intel wbudowana w płytę) do niej podłączyłem tego WRT54GL. Tu też ładnie przydzielono adresy dla Lana i Wi-Fi.
Edytowany przez buczkog dnia 14-05-2008 16:54

obsy
Nie ma znaczenia, ekrany przełączają sie natychmiast, nie ma zadnego w tym problemu.

Więc - odłącz wszystko, wyczyść cache przeglądarki i ...
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

kaspej
Sprawdź jeszcze w Podglądzie Zdarzeń czy nie występuje u ciebie EventID 4226. Jeżeli tak to Google z chęcią podpowie ci jak ten problem rozwiązać.

buczkog
Oj googlowałem sporo. Wyczyszczenie cache przeglądarki troszkę przyśpieszyło logowanie. Problem tkwił w firewall-u, na obydwu komputerach Panda2008 Internet Security, pomimo że poustawiałem firewall-a który nie pokazywał mi nic że ktoś się np. próbuje połączyć czy zablokowano intruza itd. itp. to on coś chrzanił. Wystarczyło go tylko wyłączyć i routerek śmiga aż miło, wejście w jego ustawienia nie licząc czasu wpisywania hasła to ok 1sekunda.

Temat można uważać za zamknięty.
Dziękuję za zainteresowanie i pomoc w moim problemie.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 79

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,764,002 unikalnych wizyt