Teraz pytanie do Tomato - po co Tomato ma opcje ktora antena nadaje, ktora odbiera - skoro jedna radzi sobie z tym wysmienicie, a np. stawiajac dwie anteny na zewnatrz budynku wydaje mi sie nonsensem- czy nadawcza nie bedzie zaklucala odbiorczej i generowala szumow? Jest jakikolwiek udokumentowany przypadek wzrostu wydajnosci routera dzialajacego w ten sposob?
Dwie anteny wykozystuje sie raczej w budynkach i to sprzet wybiera sam z ktorej kozysta- a nie uzytkownik...
Hmm, ni grzyba nie rozumie co chciales mi przez to powiedziec (i Ty pewnie tez nie ...) - ale trudno, napisalem poprzednia wiadomosc troszke chaotycznie i najprawdopodobniej Ty jej tez nie zrozumiales.
Wiem, ze dwie atneny sa do uzytku wewnatrz, tylko ze dziala to nieco inaczej niz pozwala na to Tomato... Nie jedna antena nadaje (np. A), a druga odbiera (np. B) - a raczej dziala tylko jedna jako nadawczo-odbiorcza i wybiera ja sprzet zaleznie ktora antena ma w danej chwili "ladniejszy" zasieg, czystrzy sygnal itd... Odrzuca natomiast antene do ktorej dochodzi fala odbita np. 20razy od przedmiotow, ludzi, scian, podlogi czy sufitu poprzec co zwieksza sie czas komunikacji z kolejnym urzadzeniem i spada predkosc transmisji.
Moje pytanie brzmi calkiem inaczej!
!! Tomato ma w opcjach mozliwosc wyboru anteny nadawczej i anteny odbiorczej !! czlowiek nie wie ktora antena jaki ma sygnal poniewaz to sie zmienia np. z wejsciem psa do pokoju ktory spowoduje ze faja zostanie odbita po raz 25... Za nadzor nad poprawnoscia polaczenia odpowiedzialny jest sprzet to sprawdzajacy...
Pytanie o mozliwosc podlaczenia dwoch anten np. dookolnych do jednego AP i ustawienie ich jako A- nadawcza, B- odbiorcza bylo czysto teoretyczne - czy ktos cos robil takiego i jak to mu dziala? Poniewaz moim zdaniem antena nadawcza umieszczona o kilka metrow obok od odbiorczej (w i tak juz bardzo zasmieconej falami elektro-magnetycznymi i radiowymi przestrzeni) spowoduje spadak jakosci sygnalu i generowanie olbrzymich szumow.
A teraz powtorze pytanie z pierwszego postu:
"Jest jakikolwiek udokumentowany przypadek wzrostu wydajnosci routera dzialajacego w ten sposob?" (Chodzi o dzialanie z dwiema antenami A i B jako nadawcza i odbiorcza).
Z tego co mi wiadomo to nadawanie i odbieranie odbywac sie bedzie naprzemiennie z uwagi na jeden uklad radiowy jaki WRT-ek posiada. Takze watpie we wzrost wydajnosci, powiedzialbym, ze raczej spadnie. Jesli cos pokrecilem to prosze o korekte.
Wlasnie takiej odpowiedzi sie spodziewalem - jest to spowodowane tak jak pisal "Pawel35" posiadanym tylko jednym ukladem radiowym w WRTku, ktory musi sie przelaczac co kilka ms czy sekund na druga antene.
Wiec ustawiajac WRTka jako AP nie maja sensu kombinacje z dwiema antenami na dachu itd... - mialo by to jedynie sens, gdy posiadamy dwie anteny kierunkowe i chcemy sie laczyc na przemian z dwoma APkami znajdujacymi sie z dwoch roznych stron - wystarczy wtedy przelaczyc w Tomato nadawania i odbieranie na antene B ktora jest skierowana dajmy na to na poludnie.
Analogicznie ma sie sprawa z przejsciem na antene skierowana np. na polnoc (ustawiamy nad. i odbier. na antene A)
Takie rozwiazanie wydaje sie jedynym sensownym ktoro przychodzi mi do glowy (chyba ze jest jeszcze inne zastosowanie w/w opcji- jesli tak to prosze o informacje)
A jak ma sie sprawa wydajnosci przy korzystaniu z opcji AUTO w tomato? tzn. nie zmieniajac cyklicznie chcac przejsc na inny AP opcji nad-odbier. A i B i wpisujac w kliencie odpowiednia konfiguracje, a jedynie wybrac opcje "auto" i zmieniac dane dla klienta tzn. nazwe sieci, kanal, adresy IP, DNS... Czy tomato bedzie nadal probowal co jakis czas laczyc sie na drugiej antenie ze skonfigurowana siecia? Jesli tak to jaki to bedzie czas i w jakich warunkach (tzn. przy malym badz zerowym obciazeniu AP, czy w losowo wybranym przez siebie czasie?)
Pytania moje wydaja sie upierdliwe, ale szukam kolejnego APka ktory nawet w najmniej uzywanych opcjach zyskuje na wydajnosci (ziarnko do ziarnka...) - porownuje kilka modeli. A jako ze tomato juz nieco znam- moze uda sie wybrac cos odpowiedniego.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?