25 Listopada 2024 16:24:55
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.37.219
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54G, tomato 1.19 i problem z QoS dla WiFi
koliberk
Siec u mnie w domu wyglada nastepujaco:
img340.imageshack.us/img340/638/schematsiecixw4.jpg

Internet jest z BT, 8MB lacze.
Rozdzielone to jest kablem do mojego stacjonarnego PC i do Linksysa.
Nastepnie po wifi rozdzielam siec dla 3 laptopow, jeden moj, drugi zony i trzeci jest w innym mieszkaniu u sasiada.
Chialbym ustawic/odpowiednio rozdzielic siec dla tych laptopow.
Sasiad ssa torenty, moja zona uzuwa tylko gadu gadu, www i czasami filmi na youtube.
Ja uzywam laptopa glownie do sieci lokalnej i www, czasami do skypa i GG.

Jak ustawic Linksysa, zeby przydzielal odpowiednie pasma lacza dla tych laptopow?

Ustawialem juz QoS, uzywalem generatora Robsona, ale Linksys nie reaguje na te skrypty.
Znaczy reaguje, ale to dziala tylko w zasadzie po sieci LAN od mojego PC do Linksysa.
Laptopy maja nadal pelny transfer.
Wczoraj odpalilem na moim laptopie torenta, to zasysal srednio po 200kbp/s.
Jezeli ustawie szybkosc lacza na 32kbps w generatorze skryptow dla vlan0 to bardzo wolno lacze sie z linksysem z mojego PC.
Jezeli ustawie lacze na ta sama szybkosc ale dla eth0 czy eth1, laptopy dalej moga ssac na full. W ten sposob lacze jest zapchane przez torenty sasiada.

Prosze o wskazowki.

Ponizej kilka screenow z linksysa.
img241.imageshack.us/img241/50/linksysbandwidthws4.jpg
img241.imageshack.us/img241/4928/linksysqosgraphswy2.jpg

Pawel35
Zmien Tomato na wczesniejsze i sprawdz czy bedzie tak samo. Zapisz najpierw konfiguracje i po wgraniu np. 1.17 zresetuj z czyszczeniem NVRAM-u

koliberk
OK, sprawdze to jutro.
dzieki.

p.s. o ile dobrze pamietam, tak samo bylo na 1.17.
Po prostu zresetuje nvram.

koliberk
zresetowalem ustawienia Linksys'a, ustawilem sobie wszystko od poczatku, ale na sofcie 1.19.
Dalej jest tak samo, torent z laptopa zasysa srednio 25-40kb/s.

koliberk.ovh.org/wrt54g/linksys1.jpg
koliberk.ovh.org/wrt54g/linksys2.jpg
koliberk.ovh.org/wrt54g/linksys3.jpg

nizej chwila po wlaczeniu na laptopie torenta:
koliberk.ovh.org/wrt54g/linksys4.jpg
koliberk.ovh.org/wrt54g/linksys5.jpg
Edytowany przez koliberk dnia 13-05-2008 19:05

Dziadek

Cytat

koliberk napisał/a:
zresetowalem ustawienia Linksys'a, ustawilem sobie wszystko od poczatku, ale na sofcie 1.19.
Dalej jest tak samo, torent z laptopa zasysa srednio 25-40kb/s.

Albo ja czegoś nie rozumiem, alby wpuszczasz nas w maliny!
Przecież 40 kb/s to jest prędkość modemu analogowego i ubytku takiego transferu nawet nie zauważysz przy łączu 8 Mb/s!
Chyba, że masz na myśli kilobajty, to w takim razie pisz KB i nie wprowadzaj nas w błąd pisząc o kilobitach!

koliberk
Dziadek, dokladnie chodzi mi o KB - kilobajty.

Pawel35
A jak masz ten skrypt robsona wygenerowany po IP czy po MAC adresie?

Jesli po IP to zrob na MAC adress kart sieciowych i powinno nie byc problemu. Wstawic pozniej do zakladki Firewall skryptow (jesli nie zmieni nic sie to do Init).

koliberk
OK, czyli jesli nic nie zmieni, to wtedy kasuje ten skrypt w Firewall i wklejam do Init?

Jak ustawic jednoczesnie porty i MAC dla laptopa w generatorze?
koliberk.ovh.org/wrt54g/linksys6.jpg
Chodzi mi o to, zeby konkretny laptop mial restrykcje na p2p, np 20KB/s max.

Jezeli Linksys podlaczony jest do internetu przez port LAN kablem do huba BT, to czy w skrypcie powinienem ustawic pasmo eth1 czy eth0?
Czym jest u mnie eth0 i vlan0 ?
koliberk.ovh.org/wrt54g/linksys7.jpg
Edytowany przez koliberk dnia 13-05-2008 21:00

Pawel35
Tak jak nie pojdzie w Firewall to wklej w Init.

Skryptem tylko ustawiasz Download, a Upload ustawiasz QOS-em. W skrypcie ustaw na sztywno dostep dla wszystkich (podziel wedlug uznania te 8 MB np PC1 - 5MB a reszta lapkow po rowno lacze 1MB)

koliberk
ok, a ustawiac jakis limit TCP i UDP dla ssaczy z netu w skryptach?

Pawel35

Cytat

koliberk napisał/a:
ok, a ustawiac jakis limit TCP i UDP dla ssaczy z netu w skryptach?

Najpierw zostaw bez limitu, a jak nie bedzie dobrze to ustaw i znow zobacz.

A jeszcze jedno bo spojzalem na schemat teraz. Jak tego jednego PC1 masz poza WRT-kiem to bedzie ci trudno ustawic. Bo skrypt bedzie dzialal tylko dla posiadaczy Laptopow (czyli ustawienie 3x1MB). Ale jak zaczniesz cos sciagac na PC1 to wykorzysta on calosc pasma (cale 8MB) i tutaj musisz poustawiac np. w uTorrencie lub innym programie aby maksymalnie wykozystywal te 5MB.

koliberk
Dlaczego po takich ustawieniach, caly czas mam wszystkie polaczenia jako unclassified?
koliberk.ovh.org/wrt54g/linksys09.jpg
koliberk.ovh.org/wrt54g/linksys10.jpg
koliberk.ovh.org/wrt54g/linksys11.jpg
koliberk.ovh.org/wrt54g/linksys8.jpg

Ja tego PC1 podepne pod Linksysa. Bedzie mysle siec sprawniej dzialac.
Na ile ustawic limity TCP i UDP ? jakie macie ustawienia u siebie?
Edytowany przez koliberk dnia 13-05-2008 22:52

koliberk
Dzieki za pomoc.
Jak zwykle wszystko jest na forum, tylko czlowiek musi odpowiednio poszukac.
Wiec problem polegal na tym ze Linksys polaczony byl z hubem BT zapomoca LAN a nie WAN.
Po zmianie adresu Linsysa na 192.168.2.1, podlaczeniu kabla z Huba BT do portu WAN w Linksys i automatycznym pobraniu adresu dla WAN z huba 192.168.1.64 wszystko zaczelo dzialac.

Teraz musze jeszcze sobie odpowiednio skonfigurowac podzial lacza i restrykcje.
Grin

Dziadek

Cytat

koliberk napisał/a:
Jak ustawic jednoczesnie porty i MAC dla laptopa w generatorze?

Wcale nie masz tak ustawiać!
Pasmo pomiędzy usługi dzielisz przy pomocy QoS, regulując uploadem odpowiadającym za te usługi.
Natomiast skryptami Robsonna dzielisz download pomiędzy poszczególne komputery, przydzielając to pasmo albo po adresie IP, albo po MAC-u.
Jeśli masz 8 Mb/s, to możesz np. dla siebie wydzielić 5 Mb/s, a pozostałym trzem laptopom po 1 Mb/s.
Możesz również dać te 3 pozostające megabity do wspólnego wykorzystania przez wszystkie 3 laptopy.

Cytat

Chodzi mi o to, zeby konkretny laptop mial restrykcje na p2p, np 20KB/s max.

Nie bardzo widzę możliwość tak precyzyjnego podziału. Masz 2 możliwości:
albo dajesz gościowi 1 Mb/s niech sobie robi co chce z tym pasmem, albo limitujesz gościa przycinając upload dla tej klasy, do której klasyfikuje sie jego p2p, lub ograniczając mu dopuszczalną liczbę połączeń.

Cytat

Jezeli Linksys podlaczony jest do internetu przez port LAN kablem do huba BT, to czy w skrypcie powinienem ustawic pasmo eth1 czy eth0?

Po co wchodzisz w ustawienia zaawansowane?
W Generatorze Skryptów jest ostrzeżenie, żeby tych domyślnych ustawień nie zmieniać, jeśli dobrze sie nie wie, co to spowoduje.
Co do ruchu nieklasyfikowanego, to musisz sprawdzić co to są za połączenia. Z założenia nie jest np. klasyfikowany ruch do routera.
Edytowany przez Dziadek dnia 14-05-2008 10:49

koliberk

Cytat

Możesz również dać te 3 pozostające megabity do wspólnego wykorzystania przez wszystkie 3 laptopy.

Jak to zrobic?
Czy mam to ustawic w ten sposob, ze tylko wydzielam w generatorze 5MB dla PC1 i nie przydzielam pozostalej czesci lacza, tylko zostawiam do automatycznego podzialu przez Linksys?

Cytat

Skrypty są domyślnie generowane dla interfejsu br0 i tego nie zmieniaj.
Co do ruchu nieklasyfikowanego, to musisz sprawdzić co to są za połączenia. Z założenia nie jest np. klasyfikowany ruch do routera.

Zostawie na br0.

Dzieki za pomoc.

Dziadek

Cytat

koliberk napisał/a:

Cytat

Jak to zrobic?

Masz tu olbrzymia dowolność w tym względzie, ograniczoną praktycznie tylko Twoimi stosunkami z sąsiadem:
- Możesz w ogóle nie przycinać pasma sąsiadowi, a jego transfer p2p dławić mu poprzez QoS oraz ograniczanie ilości połączeń (ja tak robię u siebie),
- możesz również dla jego adresu IP przydzielić maksymalny download w określonej wysokości (np. 1 Mb/s), a pozostałym komputerom dać do dyspozycji albo 7 Mb/s, albo nawet całe 8 Mb/s,
- możesz tworzyć grupy komputerów, które będą dysponowały jakimś wspólnym, ograniczonym pasmem,
- jeśli istnieje taka potrzeba, to możesz ustawić dla swojego komputera wyższy priorytet niż pozostałych, wówczas zawsze będziesz miał do dyspozycji pełne pasmo bez względu na to, czy inni korzystają z sieci, czy nie.

Jak widzisz, ograniczeniem tutaj jest tylko Twoja kreatywność Wink

Cytat

koliberk napisał/a:

Cytat

Skrypty są domyślnie generowane dla interfejsu br0 i tego nie zmieniaj.

Zostawie na br0.

W ustawieniach zaawansowanych przywróć ustawienia domyślne i ich więcej nie ruszaj!
Z tym br0 to wcale nie ma pewności, sam mam duże wątpliwości jaka jest rola tego wirtualnego interfejsu br0.
Schematy wewnętrznej architektury WRT54GL oraz niedawną (2.5.08) dyskusję na temat wewnętrznych interfejsów routera znajdziesz tutaj: http://openlinksys.info/forum/viewthr...wstart=160
Jak zobaczysz, sprawa bynajmniej nie jest taka oczywista i dopóki nie ma sie dokładnego rozeznania w temacie, najbezpieczniej jest tych ustawień zaawansowanych w ogóle nie ruszać.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 92

· Użytkowników online: 1
Mala

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,763,923 unikalnych wizyt