W zasadzie od poczatku bezprzewodowej zabawy z asusem mam problemy z drukarka i wydrukami. Wczesniej myslalem ze to wina jakosci polaczenia sieci, ale to chyba cos innego...
-Drukarka HP 1315 (urzadzenie wielofunkcyjne) pod USB (kabel 1m) - na wielu forach widzialem informacje ze dziala z wl-500gP, jest to model tani, teraz nie produkowany, ale nie z tych najtanszych (ze swojej serri chyba najlepszej jakosci jezeli mozna przy HP o czyms takim mowic :/ )
-wl-500gP + OpenWRT WhiteRussian
-instalacja wedlug wskazan openwrt.pl i asus
-w sieci dwa komputery z win XP
Sprawa wyglada tak:
Zazwyczaj jedna strona przechodzi bez problemu. Drukuje odrazu. Jesli jest wiecej stron, to w tej chwili prawie zawsze drukuje ktoras do polowy i staje. Po restarcie drukarki (power off/on) drukarka wraca do sowjego normalnego stanu, na windowsie zostaje czesc zawartosci w buforze wydruku co prowadzi do ostrzezenia - pomaga reset bufora), a polecenie top na routerze wskazuje ze proces drukowania zajmuje 99%. I tak pozostaje dosc dlugo (1-2 min) nastepnie po oproznieniu juz bufora na komputerze w windzie i wydaniu polecenia ponownego/kolejnego drukowania zaczyna drukowac to czego nie wydrukowal (ucieta strone robi od nowa) + to co mu zlecilem.
Myslalem ze to wina polaczenia bezprzewodowego miedzy kompami i ruterem, ale wyglada to troche tak jakby router na poczatku przesylal po USB strony w normalnym tempie, a po chwili zaczynal to jakos dziwnie chomikowac, lub jakby za szybko przesylal poczatek wydruku i potem nie czekal na reszte ktora idzie dopiero po fali.
Nie wydaje mi sie, aby byl to problem tylko i wylacznie polaczenia (transfer z hdd po ftp mam stale kolo 10 Mbps, zasieg w miare dobry lub znakomity i, specjalnie sprawdzalem, nie gubi przy tych zawieszkach pakietow. Pliki male (2-3 strony word) i duze (ksiazki, chociaz do tych podlaczam drukarke do laptopa).
Jakies sugestie? Czy daloby sie jakos zaprogramowac router zeby zaczynal drukowanie dopiero po otrzymaniu calej zawartosci dokumentu? Kiedys miedzy systemem a drukarka byly te bity kontrolne czy cos takiego, nie wiem jak jest teraz w USB, ale czy nie daloby sie jakos kontrolowac drukowania zeby zaczynalo sie dopiero po otrzymaniu kompletnego dokumentu, np robiac jakis bufor na pendrive podlaczonym do asusa, jezeli jego pamiec tego nie zniesie?
p910nd jest głupi - on tylko przesyła dane do usb, a ponieważ wszystko jest raw w formacie zjadliwym dla drukarki, to ten programik nie ma najmniejszego pojęcia o podziale na strony, buforowaniu do końca dokumentu itd.
@Obsy
Moglbys mi naswietlic termin "cupsa". Co to jest, pod jakim haslem tego szukac? Rozumiem ze wtedy p910nd moge wywalic z routera.
Przy okazji gdyby ktos mogl mi odpowiedziec na pytanie z Shoutboxa:
Cytat
Ile moge dac bezpiecznie Transmit Power w Asus WL-500gP (chyba moc na antenie) o ile to cos daje, bo wydaje mi sie ze daje(antena standardowa od wl500gP)
To jeszcze tylko zapytam czy sa jakies preferowane wersje CUPSa pod openwrt? Bo widze ze paczki troche waza W FAQ pooki co nie moge znalezc, ani na googlach...
I czy majac CUPSa on udostepnia drukarke jako sieciowa dla innych komputerow, czy tak jak do tej pory zmieniam tylko porty dla drukarki w komputerze? Chodzi mi o to jakich sterow bede mogl uzywac pod windowsem - czy domyslnych windowsowych czy tych od HP - jest tam czesto uzywane ekonomiczne drukowanie i pare innych
Cups sam zapewnia opcje drukowania, do ustawienia przez www - poczytaj znajdziesz.
On robi normalna drukarkę sieciową, z zarządzaniem kolejką, uprawnieniami, swoimi opcjami drukowania itd. Posiada własne sterowniki do drukarek i kilka innych ciekawych opcji. Taki kombajn :).
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?