Witam, posiadam w tej chwili Asusa WL-600g ale nie spełnia on moich oczekiwań. Mam w domu neostrade 6mb i zal jest jej nie wykorzystac. Zadko bywam w domu wiec chcialbym moc zdalnie dodawac pliki do sciagania do klienta torrent. Oto co chce uzyskac:
Acces Point z możliwie dużym zasięgiem
Printserver
Hdd na usb ok 300GB
Mam modem Thomson ST330 i bylaby to najtansza metoda aby połaczyc sie z neo
Samba, by moc zamontowac dysk jako sieciowy w windows
klient torrent najlepiej z gui
Gui do zarzadzania Asusem zdalnie
QoS (w sieci 2-3 kompy)
dyndns
Aby to wszystko zrealizowac potrzebuje dodatkowego portu USB. Nie chcialbym nic lutowac (boje sie utraty gwarancji) ale czy hub usb spelni moje wymagania? Czy modem Thomsona to dobre rozwiazanie. Ten wbudowany w mojego obecnego asusa jest o niebo lepszy. Kupno routera z modemem adsl to ok 70zl a nie chcialbym byc za podwojnym natem. Thomsona juz mam wiec koszt jest zerowy. Ktorego torrenta wybrac (stabilnosc i dostep przez gui)? Moze warto zrezygnowac z wygoday na koszt stabilnosci? Czy sa kompilacje przygotowane juz pod moje oczekiwania? Ewentualnie takie, gdzie nie bede musial za duzo majstrowac.
Acces Point z możliwie dużym zasięgiem OK
PrintserverOK
Hdd na usb ok 300GBOK
Mam modem Thomson ST330 i bylaby to najtansza metoda aby połaczyc sie z neozły pomysł patrz na dole*
Samba, by moc zamontowac dysk jako sieciowy w windowsOK
klient torrent najlepiej z guinie do konca
Gui do zarzadzania Asusem zdalnieOK
QoS (w sieci 2-3 kompy)OK
dyndnsOK
kup modem z wyjsciem rj45 np. TP-Linka albo Speedtoucha bedzie moze nie taniej ale lepiej o wiele
- rtorrent dziala b.dobrze na asusie wl500gp ale nie ma web gui przynajmniej u goscia instalowalem rtorrenta i nie odpawalem zadnego www, dostep jest przez ssh i jest bardo przejżysty także nie powinno byc zadnych problemow
Wiem ze spelnia te wszystkie oczekiwania Troche juz o tym czytalem. Co do modemu to podlabys jakis model dokladnie? Najlepiej zeby byl w action do kupienia W zasadzie to moze wyjsc taniej bo nie bede potrzebowal portow usb kolejnych. Czyli jestem do przodu o gwarancje albo hub Torrent pewnie ten co proponujesz, w koncu o linuxie duzo nie wiem ale to dobry bodziec zeby sie nauczyc. W takim razie moze ktos powie jaka kompilacje wgrac, pewnie do takich wymagan znajde juz cos gotowego
U mnie na wl-500gP dzialal modemik z tepsy Thomson 330 (na usb)
Troszke z nim bylo zabawy, ale ostatecznie zadzialal.
mialem:
- firmware olega,
- jakies dodatkowe moduly do jadra
- firmware dla modemu ze strony thompsona
- kilka programikow do startowania modemu znalezionych na forum wl500g.info
- troche przerobilem skrypty startowe (inny interfejs wan, firewall, startowanie pppd na starcie)
Ogolnie duzo bylo z tym roboty, ale dzialalo bardzo stabilnie (tylko nie klazdzie thompsona na asusie bo modem sie przegrzeje i bedzie zwisal).
Tak btw. to czy nie starczy wl600g? ma wbudowanego ADSL-a, a z 500gP bylo strasznie duzo zabawy.
A moge nim sciagac torrenty? Tak to bym juz sobie darowal i go zostawil, bo spisuje sie calkiem spoko. A mi na torrencie najbardziej zalezy.
gusman
czy moglbys powiedziec cos wiecej? Bardzo mnie temat thompsona interesuje, chyba jednak postaram sie jakos uruchomic go a jesli sie nie uda to wtedy zdecyduje sie na tani routerek. Napisz jeszcze co miales tam uruchomione. Bardzo mnie to ciekawi.
Edytowany przez ded dnia 05-05-2008 20:33
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?