Jestem ciekawy ilu klientów maksymalnie można podpiąć do jednego AP żeby nie było problemów z wydajnością, jakie ustawienia najbardziej obciążają go, czy do trybu AP+WDS można podpiąć 10 może 20 klientów, czy jest jakiś soft bardzo okrojony żeby spełniał funkcję tylko AP i jednocześnie nie obciążał zasobów (resztą zajmie się serwer).
Ja mam dziewięciu userów i coś nie tak, a mianowicie: mamy DSL 4Mbit, jak siedzą wszyscy to jest tak: transfer jest ok czyli przy ściąganiu jakiegoś pliku leci na maxa, jakość połączenia jest bardzo dobra, a chodzenie po www jest czasem koszmarem, trzeba czekać długo (5-30sek) aż strona zacznie się ładować, a jak zacznie się już ładować to dojdzie do połowy i znowu przerwa (5-10sek).
Efekt ten nie występuje na komputerze podłączonym kablem.
Może mam coś źle poustawiane, próbowałem już różnych sposobów i nic,
no, ok, ale serwer zajmuje się dzieleniem łącza i każdy dostanie tyle ile mu serwer pozwoli. chodzi o to, że kilku naraz jest podłączonych naraz i strony zaczynają otwierać się z opóźnieniem a jak coś się zaciągnie to leci pełnym pasmem, może to AP jest za wolny i nie radzi sobie z większym ruchem.
Dlatego też pytam ilu ktoś podłączył komputerów do jednego AP przez WIFI?
ja mam czasem 20 i dziala sprawdz tak jak radzil Qba (karty kliento moze kroras byc uszkaodzona i problem sie rozwiaze) a to zatrzymanie to chyba serwer - co ile ( czas) ma sprawdzac .
Jaki masz duzy serwer w3cach? jak mozesz to ustaw nawet 20GB
piotrg załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?