to coś z rodzaju małego FAQ
to faq dotyczy sytuacji w której torent nam sie zawiesi , znika z listy zadań lub wystąpią jeszcze inne dziwne błędy, a żal nam tego co zostało pobrane do tej pory...
1. wyłączamy pudełko przyciskiem Shutdown (z przodu obudowy) wyciągamy dysk z kieszeni i podpinamy do kompa (ja do tego używam przejściówki ide/sata podłączanej przez USB sprawdza się wyśmienicie)
2. (windows XP) instalujemy sterownik to ext2 http://fs-driver.org/download.html dodam że po instalacji sterownika montujemy partycję za pomocą ikony znajdującej się w Panelu Sterowania
3. gdy mamy dostęp do plików kopiujemy kłopotliwy torent na dysk w kompie, lub zmieniamy nazwę tego katalogu bezpośrednio na dysku
4. usuwamy wszystko z \.transmission\cache
5. robimy kopię interesującego nas torenta z \.dl\.torrent
6. usuwamy torenta z \.dl\bt_dl
8. podłączamy dysk do pudełka, i zapodajemy nowe zadanie pobierania z pliku który skopiowaliśmy z \.dl\.torrent i zostawaimy pudełko na kilka minut, następnie wyłączamy pudełko i znowu podpinamy do kompa
9. wgrywamy wcześniej skopiowane dane (patrz pkt.3 faq) do nowego katalogu torenta który utworzyło nam pudełko lub zmienioną nazwę katalogu torenta (pkt.3) zamieniamy na nową nazwę torenta utworzoną przez pudełko
10. po podpięciu dysku do pudełka i uruchomieniu, powinno nastąpić sprawdzenie torenta i kontynuacja pobierania od miejsca w którym mieliśmy problem...
być może ktoś ma inne sposoby na tego typu przypadki , z miłą chęcią się zapoznam...
Od siebie dodam pomysł na to urzadzenie jest fajny , ale wykonanie jednak ma wiele do życzenia:
1. niska wydajność !!!!
2. bugi softu (niestety hakowanych również) , niskie transfery,
3. brak wentylacji pudełka i dysku
Edytowany przez omegaxx dnia 29-04-2008 17:12
Tyle roboty zeby reanimowac torrenta,ktorego da sie reanimowac z konsoli (telnet/ssh) bez wyjmowania dysku i calych tych zabaw z przepinaniem? Podziwiam
Z tego co wiem, hakowany soft ma te same glowne bledy - bo musi. Oficjalne softy to pelny obraz romu, a hakowane to tylko jego czesc, poniewaz reszta jest w kodzie zamknietym. I po to sa te hakowane softy by moc zmienic ta wydajnosc, ale po sobie wiem ze nie wystarczy wgrac i patrzec czy juz jest lepiej
Edytowany przez samousuniety dnia 19-05-2008 10:51
... LOL, chyba nie miałeś doczynienia z tym urządzeniem, przykładowy dysk 80GB chyba byś "dwa dni" kopiował, naprawiał lub co byś sobie tam chciał "bez wyciągania". Pozatym skoro to takie proste to jest i miejsce na twój sposób, wykaż się.... Łatwo to się najczęściej tylko mówi
Edytowany przez omegaxx dnia 19-05-2008 14:46
Chyba jednak mam doczynienia z tym urzadzeniem i robi sie to prosto w porownaniu z Twoja metoda - prawie wszystko po Twojemu ale pod konsola samego urzadzenia. nie wiem co Ci zajmuje tyle czasu przy kopiowaniu z tej samej partycji na ta sama - bo nie trzeba do tego celu uzywac osobnego nosnika. Jesli wydaje Ci sie, ze katalog .dl istnieje dopiero po wyciagnieciu dysku, to sie mylisz - i strasznie jestem ciekaw jak Ty uzywales tych haczonych softow. Latwo sie mowi i latwo sie robi.
omegaxx napisał/a:
... LOL, chyba nie miałeś doczynienia z tym urządzeniem, przykładowy dysk 80GB chyba byś "dwa dni" kopiował, naprawiał lub co byś sobie tam chciał "bez wyciągania". Pozatym skoro to takie proste to jest i miejsce na twój sposób, wykaż się.... Łatwo to się najczęściej tylko mówi
Kopiowanie idzie z szybkością ok 4,5 MB/s także te dwa dni to duuuża przesada.
Poprawienie błędów na dysku przez e2fsck dla dysku 120GB to max 30 min, najczęściej ok 10 min.
Twój sposób ma sens tylko dla kogoś kto używa tylko oryginalnego firmware (choć i na nim można odpalić telnet i zrobić dokładniejsze sprawdzanie dysku).
Naprawienie problemów z torrentem też jest proste:
1. Zatrzymujesz wszystko co ściągasz/seedujesz
2. Dajesz Clear Download Jobs przez web interface
3. Przez telnet/ssh kasujesz zawartość katalogu /mnt/C/.transmission/cache
4. Restartujesz obudowę
5. Dodajesz jeszcze raz pliki torrent... transmission robi check-a i wznawia ściąganie lub seedowanie.
Edytowany przez fredek dnia 22-05-2008 10:01
Jesli wydaje Ci sie, ze katalog .dl istnieje dopiero po wyciagnieciu dysku, to sie mylisz...
, nie zgaduj bo nie jesteś w tym dobry,
Cytat
i strasznie jestem ciekaw jak Ty używałeś tych haczonych softow...
normalnie i jeżeli uważasz ze niezbędne jest do tego SSH to się strasznie mylisz...
Cytat
Naprawienie problemów z torrentem też jest proste:
1. Zatrzymujesz wszystko co ściągasz/seedujesz
2. Dajesz Clear Download Jobs przez web interface
3. Przez telnet/ssh kasujesz zawartość katalogu /mnt/C/.transmission/cache
4. Restartujesz obudowę
5. Dodajesz jeszcze raz pliki torrent... transmission robi check-a i wznawia ściąganie lub seedowanie.
sposób i dobry ale nie na mój przypadek w którym w web interface zamiast torentów zrobiły sie krzaczki, restart pudełka powodował miganie wszystkich diod bez ładu i składu i zamuliło jak nigdy wcześniej.
Pomogło przywrócenie oryginalnego softu na odpiętym dysku, zgranie wszystkich tornetów "moim" sposobem... Od tego czasu nie tykam wynalazków typu hackowany soft... bo to są śmieszne przeróbki do tego do czego to pudełko nie jest wogóle zrobione (za słaba wydajność CPU)... a w dodatku powielane są błędy oryginału.
@ samousunięty
Zacznijmy od wychowania,
spamowanie na każdym forum to raczej nieładne zachowanie
... przejdźmy do treści
... po co ty stukasz na tym forum, nie masz co robić maluj sobie na ścianie, śmieszne to są twoje wynurzenia, odkrywcze jak mało co.
... kończąc na zarzutach o brak umiejętności czytania,
to ty masz chyba problem z samooceną,
Dodając jeszcze do tych haczonych LOL softów, słowo śmieszne w tym wypadku to bardzo delikatne określenie, bo więcej tam ściemniania niż hakowania. Już sam fakt nieumiejętności poprawienia wadliwego kodu programu mówi wiele... a dodawanie obsługi drukarki w sambie z hakowaniem ma tyle wspólnego co TY z myśleniem
Edytowany przez omegaxx dnia 04-06-2008 09:36
Dodając jeszcze do tych haczonych LOL softów, słowo śmieszne w tym wypadku to bardzo delikatne określenie, bo więcej tam ściemniania niż hakowania. Już sam fakt nieumiejętności poprawienia wadliwego kodu programu mówi wiele... a dodawanie obsługi drukarki w sambie z hakowaniem ma tyle wspólnego co TY z myśleniem
Tzw. wadliwy kod programu działa u większości z nas doskonale. To co można było poprawić w tych fragmentach src code które są dostępne zostało zrobione i to dawno. Masz ochotę hakować te fragmenty które są dostępne tylko w pliku wynikowym? Brawo Czekamy na efekty tych działań
Soft alternatywny posiada wiele opcji przydatnych i wartościowych. Fakt, że nie każdy potrafi je wykorzystać lub nie są mu potrzebne tego nie zmienia.
Wiesz, krytykować i narzekać, to wielu potrafi... Mogę spytać ile softów i na jakie routery kompilowałeś z src code, dodawałeś nowe funkcje i gdzie je można znaleźć ? Masz czas/wiedzę/środki na stworzenie softu na ten dysk sieciowy od zera ?
Mam wrażenie, że jesteś kolejnym krzykaczem wychowanym na windows, który jedyne co potrafi to marudzić, że nie ma łopatologicznej instrukcji jak coś wykonać/dodać/zainstalować przez max 3 kliknięcia myszką
samousuniety napisał/a:
Chyba jednak mam doczynienia z tym urzadzeniem i robi sie to prosto w porownaniu z Twoja metoda - prawie wszystko po Twojemu ale pod konsola samego urzadzenia. nie wiem co Ci zajmuje tyle czasu przy kopiowaniu z tej samej partycji na ta sama - bo nie trzeba do tego celu uzywac osobnego nosnika. Jesli wydaje Ci sie, ze katalog .dl istnieje dopiero po wyciagnieciu dysku, to sie mylisz - i strasznie jestem ciekaw jak Ty uzywales tych haczonych softow. Latwo sie mowi i latwo sie robi.
omegaxx no niestety samousunięty miał rację, przetestowałem i działa
Tak więc nie trzeba wcale wyciągać dysku i czarować
Edytowany przez alvaro99 dnia 29-12-2009 22:23
ISP WiFi 5GHz >><< Ubiquiti NanoStation M5 <---> FRITZ!Box Fon VoIP <---> AP+BT+FTP+SAMBA OVISLINK WMU-6500FS i C009-M2 by JKR >><< 3 Kompy po WiFi
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?