SPA 3201 i reset Dial Plan
|
bigrobo |
Dodano 17-04-2008 11:48
|

User

|
Witam,
od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem tej brameczki, jednak mam problem, i to dosc powazny. Otoz bez przerwy resetuje mi sie dlaplan co unimozliwia mi dzwonienie.
Jak tego uniknac? |
|
|
|
bigrobo |
Dodano 18-04-2008 09:26
|

User

|
Obserwujac Elapsed Time w panelu bramki zauwazylem, ze resetuje sie ona regularnie co godzine (podobno to normalne) i wowaczas traci zapisywany przeze mnie Dial Plan. |
|
|
|
jimmy |
Dodano 18-04-2008 10:13
|

Super User

|
Nie wiem jakim cudem reset bramki co 1h (czy w ogóle automatyczny reset) jest normalny. 1h (a dokładniej 3600 s) to domyślny czas rejestracji bramki u providera - często zresztą zmieniany np. na 60 s. Poza tym AFAIK elapsed time wskazuje właśnie czas pozostały do następnej rejestracji - w PAP2T jest wpis "Next registration in X s". Nie znam SPA zatem za wiele nie podpowiem ale normalnie bramka powinna chodzić miesiące czy lata bez restartu. Restart następuje tylko po zmianie ustawień np. dial-planu.
Może coś jest nie halo z tym rejestrowaniem - tzn. bramka próbuje się zalogować do providera - wywala błąd i reset. Spróbuj zmienić czas między rejestracjami na mniejszy i zobacz czy będzie się częściej resetować.
Poza tym dial-plan i inne ustawienia są zapisywane w pamięci i nie powinny się "zerować" po resecie.
WRT54 GL v1.1 + Tomato + NetGear 3500L + PAP2T
|
|
|
|
bigrobo |
Dodano 18-04-2008 11:03
|

User

|
Witam, dzieki za zainteresowanie tematem. Sprzet resetuje sie na pewno, poniewaz na chwile trace polaczenie z netem. Nie wiem czy sa jakies bledy - jest jakis log? Nie sadze zeby byl problem z providerami (mam voipdiscount i tlenofon), poniewaz jak ustawie DialPlan wszystko jest ok. Dziwne jest to, ze inne ustawienia pozostaja, w tym loginy i hasla do providerow. Nie wiem rowniez ktory parametr przestawic, zeby zrobic to 60s, domyslam sie ze chodzi o ten fragment:
http://jasne.piwko.pl/linksys-spa3102.gif
Jest jakis manual do tego w ogole?
Dzieki, pozdrawiam |
|
|
|
jimmy |
Dodano 18-04-2008 11:20
|

Super User

|
To co masz na obrazku to ustawienia "provisioningu" - czyli automatycznego pobierania ustawień od dostawcy. Jeśli chcesz je ręcznie konfigurować to provisioning trzeba wyłączyć. Opcja czasu rejestracji jest TU - register expires. Możesz spróbować debugować wgrywając na PCta jakiś sysloger np. winsyslog i ustawiając w zakładce TEJ adres IP PCta gdzie mają być zrzucane logi (w syslog server i debug server) oraz ustaw poziom debugowania na 3. Problem ogólnie dość dziwny i nie obędzie się bez dłuższej zabawy z wyjaśnianiem. Może najprostszym rozwiązaniem będzie przepisanie podstawowych ustawień na kartkę. Reset do ustawień fabrycznych i poustawianie ręcznie (z wyłączonym provisioningiem) od nowa.
WRT54 GL v1.1 + Tomato + NetGear 3500L + PAP2T
|
|
|
|
bigl |
Dodano 18-04-2008 22:58
|

Maxi User

|
Rację ma jimmy - to nie router się resetuje tylko część odpowiedzialna za VoIP przekonfigurowuje się bo masz włączony provisioning (czyli pobieranie ustawień VoIP od providera) co 3600 sekund właśnie.
Także jeśli chcesz coś ustawiać sam to jedyna opcja to wygóle wyłączenie provisioningu (powyłączaj wszystko na zakładce "Provisioning")!!!
Swoją drogą to wyłączenie provisioning jest zalecane jeszcze z jednego powodu - w ten sposób na zawsze odcinasz providerovi VoIP jakąkolwiek możliwość zdalnego "grzebania" w ustawieniach Twojej bramki i założenia blokady tylko na tego providera (jest to jak najbardziej możliwe poprzez przesłanie odpowiedniej konfiguracji albo nowej wersji firmware). Także jak chcesz mieć cały czas swoje ustawienia i dobrą bramkę to wyłącz provisioning zupełnie.
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest)
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB
Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)
|
|
|
|
tadel |
Dodano 21-04-2008 12:08
|

User

|
witam moze sie podepne z tematem o spa3102,jestem nowym uzytkownikiem tego linksysa i w ogole voip, mam taki problem, ze jak dzwonie poprzez telefon tpsa, na komorke nie wyswietla sie numer tel, tylko zastrzezony? czy mozna to jakos poprawic? |
|
|