25 Listopada 2024 16:48:41
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.138.114.140
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54GL - router traci net.
Korbicz
Piszę z prośbą o pomoc.

Mam router jak wyżej z Tomato 1.17. Od jakiegoś czasu pojawia się następujący problem: raz na kilka dni (zwykle co 2-3) router ni z tego ni z owego traci kontakt z internetem. Internet jest od Aster. Modem kablowy podłączony ethernetem do routera, a do routera 2 kompy jeden po kablu, jeden po wifi.
I teraz najlepsze - jak się tak stanie, że nie ma internetu nie pomaga ani restart modemu, ani restart routera, ani restart kompa, ani restart wszystkiego naraz. Pomaga natomiast ... przełożenie na chwilę wtyczek kabli sieciowych czyli podłączenie modemu bezpośrednio do kompa z pominięciem routera, a potem z powrotem przez router. I nagle wszystko zaczyna działać, aż do następnego razu 2-3 dni później. I tak w kółko. Irytujące to jest i nie potrafię tego naprawić.
Wygląda to trochę tak, jakby modem dochodził do wniosku, że router to jednak nie komp i odłącza net. W ustawieniach routera jest sklonowany mac karty z kompa i wszystko wygląda dobrze - ale nie jest.
Przyznam się, że od chwili postawienia tego routera dokonałem ze dwóch lub trzech update'ów Tomato natomiast z wrodzonego lenistwa i wykorzystując fakt, że update firmware-u nie resetuje ustawień - nie wpisywałem ich od nowa.
Szczerze mówiąc, liczę na jakąś inną poradę niż "zresetuj router i wpisz ręcznie od nowa całą konfigurację" Wink

Z góry dziękuję,
Korbicz
Edytowany przez Korbicz dnia 17-04-2008 10:56

qba
ja od kilkunastu wersji wgrywam firmware bez resetu ustawien i nie mam problemów jednak u ciebie może taki wystąpić bo masz maca sklonowanego Wink spróbuj wiele czasu nie stracisz a możesz wiele zyskać Wink

Korbicz
No właśnie tego chciałem uniknąć. A jakieś pomysły co może być przyczyną tego dziwnego zachowania?
I przy okazji - gdzie ja mogę znaleźć skrypt Robsonna? coś mi nie idzie znalezienie.
EDIT - dupa ze mnie, już znalazłem Grin
Edytowany przez Korbicz dnia 17-04-2008 11:44

baronson
Tak się składa, że mam dokładnie ten sam problem w aster!
Pomaga tylko przepięcie kabla na chwile bezpośrednio do modemu.
Nie muszę chyba dodawać ze jest to irytujące a na dodatek po takim zabiegu drugi komputer (laptop) z wifi, który nie jest na kablu traci net, tz połączenie jest nawiązywane .... ale netu nie ma. Jeśli wiecie co jest przyczyną bardzo proszę o kilka wskazówek. Może to wina modemu, może aster coś kombinuje ...bladego pojęcia nie mam.

(WRT54GL+TOMATO 1.15+skrytp , Aster 3/6 MBit)

Korbicz
Ok, wygląda mi na to że problem leży po stronie ISP (Aster).
Kilkanaście miesięcy temu miałem inny problem z łączem i w trakcie diagnostyki technik powiedział mi, że z powodu podłączonego routera nie może przeprowadzić pełnej diagnostyki. Router nie pozwala na aktualizację z dhcp bo ma parametry (IP, subnet, DNS-y itd) wpisane na stałe. Zauważyłem, że mimo posiadania stałego IP aktualizacja parametrów z dhcp jest bardzo częsta, właśnie co jakieś 2-3 dni (chodzi o "lease time" z serwera DHCP). I być może modem albo sam Aster odcina net po takiej nieudanej aktualizacji. Kiedyś nie było tego problemu, od kilku miesięcy jest. Może w ten cichy sposób Aster chce pozbyć się problemu dzielenia łącza na kilka komputerów przez użytkowników?

Pytanie brzmi - czy można coś zrobić po stronie routera aby "oszukać" aktualizację "lease" (nie wiem jak to przetłumaczyć - dzierżawy?) coby nie tracić neta? I dlaczego w ogóle ta aktualizacja jest taka częsta skoro mam stałe IP?

Pzdr.

BaRiBaL
Hello All,

mam podobny problem (i net w Aster) ale:
1. Dzieje mi sie to tylko na Tomato - na obecnej i 2 poprzednich wersjach, wczesniej na Thiborze tego nie bylo. Zjawisko wystepuje nieregularnie co kilka/kilkanascie dni.
2. Tez mam sklonowany MAC adres kompa.
2. U mnie wystarczy kliknac zwolnij/odnow dzierzawe w panelu adm. routera dla DHCP i router znow widzi net.
Bartek
R7000

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 76

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,766,157 unikalnych wizyt