Witam,
czy na orginalnym sofcie w tym ap mozna zmienic jego mac?
w czym problem - jest internet radiowy ktory przydzielany jest po macu karty sieciowej.
Chcialem wiec podpiac wap54g jako ap client'a a do niego wrt54g aby rozsylal dalej internet po domu.
Tak wiec jak pomyslalem tak zrobilem i zamiast jednej antenki wapa podpialem antene zewnetrzna z internetu...
nastepnie w panelu administracyjnym wapa zmienilem na apclient oraz wybralem siec w ktorej jestem (dlaczego mac ktory sie wtedy wpisal jest na czerwono? tak ma byc?)
I co dalej?
gdy podpinam wrtka po skretce do apeka to internetu dalej nie ma...
zmienialem juz w routrzeze jego mac na mac karty sieciowej w komputrze ale to tez nic nie dalo....
dlatego wydaje mi sie ze chodzi o to ze siec widzi apeka z jego innym maciem i dlatego nie pozwala na podlaczenie.
jezeli sie myle to moze mi ktos pomoc to skonfigurowac tak aby to dzialalo jak ma dzialac....
witam !
A czy nie lepszym wyjściem będzie zamiana urządzeń miejscami np wrt54g będzie odbierał sygnał, a wap54g podłączony kablem do wrt54g rozsyłał jako AP po domu. Oczywiście w wrt54g będziesz mógł zmienić mac adres. Co do odpowiedzi na 1 pytanie, zmienić mac adres możesz np za pomocą openwrt, ale jak to zrobić to poczytaj na forum. Mac podświetlony na czerwono też tak miałem w swoim wap54g v 1.0 z tym, że u mnie internet działał. Może problem leży np z DNS-ami ?
A jeszcze lepszym rozwiązaniem byłoby podłączenie samego wrt54g, tylko w zależności co siedzi w tym wrt54g i odbierać sygnał i rozsyłać sygnał za pomocą jednego urządzenia z funkcją WDS np, jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi
Edytowany przez iroc dnia 15-04-2008 13:04
co do tego co siedzi w wrt54gl - narazie oficjalny soft - a co by siedziec mialo?
myslalem nad tomato... 1.17 - czy moze inny bedzie lepszy?
a co do wap'a masz moze jakis link ktory soft pozwala na zmienie maca ? bo od kilku dni siedzei czytam parenascie for i mam juz taki metlik w glowie ze to poezja....
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?