25 Listopada 2024 13:29:42
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.12.73.149
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
ekrn.exe
romanek
nie bedzie to strzał w dziesiątke z wyborem forum, ale w końcu mam tez i tomato na wrt54gl Smile

no i właśnie to tomato pokazało mi dziwna rzecz której wcześniej nie zauważyłem, bardzo dużo połączeń nie bardzo wiadomo po co i do kogo.

ale żeby nie było że nic nie napisałem:

-sprawdziłem co je generuje, jest to komp z odpalonym uTorrentem
-netstatem sprawdziłem pid i porównałem sobie co to dokładnie są za połączenia, bo nie bardzo sie wpisują w port ustawiony na uTorrencie
a wiec generuje je proces ekrn.exe
proces ten jest procesem odpalanym przez eset nod'a

czy ktoś wie może poco setki połączeń generuje antyvirus ?
albo ktoś ma u siebie i może sprawdzić czy ma podobny objaw ?
najciekawsze było i w sumie to zwróciło moja największą uwagę ze miałem około 100 połączeń oczekujących do jednego i tego samego ip

dodam ze cały komp przeanalizowałem dosyć dokładnie, korzystając z nowego hiren'sa
czyli przeciw wirusom, rootkitom, adware, spyware i co tam jeszcze mi przyszło pod rękę
łącznie z analiza dokładną przy pomocy hijackthis startu kompa

i cóż... dalej mam to samo a nic sie niewykryło

jakieś pomysły ? ewentualnie ktoś ma podobny zestaw nod'a z utorent ? i może sprawdzić czy ekrn.exe generuje jakoweś połączenia do sieci ?

RoMANek
Edytowany przez romanek dnia 01-04-2008 19:12

mgregor
Jak dla mnie to ekrn.exe jest jadrem NOD'a i pelni role swego rodzaju przezroczystego serwera proxy. Czyli uTorrent chce nawiazac polaczenie z jakims IP ale tak naprawde nawiazuje je ze 127.0.0.1 na ktorym chodzi proxy z NOD'a. I dopiero ekrn.exe nawiazuje polaczenie z żądanym hostem. Jak sie myle to niech ktos mnie poprawi.

romanek
tez tak myslalem, w sumie gdyby nie jeden fakt to bym wogole sie do tego nieprzyczepil ale:

- 100 polaczen na jedno IP ? gdzie statystycznie srednio na inne IP bylo 2 max - 9, oprocz tego jednego konkretnego (sciagnolem wszystkie polaczenia netstatem z PID'ami i obrobilem w excelu)
- ten jeden konkretny jednak po dlugich poszukiwaniach w polaczeniach konkretnych uTorrent'a niezostal odnaleziony, dlatego mnie to... hmmm... zaniepokoilo
- jest troche polaczen na 127... neida sie ukryc
- oprocz tego sa tez polaczenia bezposrednie, normalnie na porcie przekierowanym na routerze, nie tylko na odpowiedni port local loop'a
- co do sugesti ze dziala jak proxy to... hmmm... po co ? niebardzo rozumiem
- oczywiscie po odinstalowaniu noda problem znika Wink ale to nie do konca rozwiazanie

Pawel35
Poczytaj tutaj:
http://www.glaryutilities.com/process...n.exe.html

Ogolnie jest to proces Web Security and Update (Zabezpieczenia sieci i uaktualnienia)

romanek
tak, ogolnie to ja wiem co to jest Smile to ze pamieci duzo trzeba zeby dzialalo to tez wiedzialem, problem z tymi polaczeniami sieciowymi, bo niedoczytalem sie nigdzie w sieci zeby sie tak zachowywal. jakos niewidze powodu takiego dzialania. dlatego moje mysli poszly w kierunku lewego pliku udajacego eset noda
no bo niby po co mialby laczyc sie po calym internecie ?
ja niewidze powodu ?
coz... narazie odinstalowalem

jesli ktos ma nod'a to neich sprawdzi czy tez mu generuje setki poalczen do sieci.

Pawel35

Cytat

romanek napisał/a:
tak, ogolnie to ja wiem co to jest Smile to ze pamieci duzo trzeba zeby dzialalo to tez wiedzialem, problem z tymi polaczeniami sieciowymi, bo niedoczytalem sie nigdzie w sieci zeby sie tak zachowywal. jakos niewidze powodu takiego dzialania. dlatego moje mysli poszly w kierunku lewego pliku udajacego eset noda
no bo niby po co mialby laczyc sie po calym internecie ?
ja niewidze powodu ?
coz... narazie odinstalowalem

jesli ktos ma nod'a to neich sprawdzi czy tez mu generuje setki poalczen do sieci.

Ok a sprawdziles co to byl za adres IP z ktorym sie NOD laczyl http://www.arin.net/whois/ lub tez http://cqcounter.com/whois/, czy tez byl to adres z puli routera?

romanek
Smile
spoko, czy wtyczka jest w gniazdku tez sprawdzilem Pfft

a tak serio to jest to ip w ripe opisane jako: "Connected by GTS Poland"
netname jakis smieszny GTS'owy z ktorego nic niemozna wyczytac

rev wskazuje na jakiegos wiejskiego ISP, niezebym chcial kogos obrazac, ale na stronie maja takie zasiegi i tereny pokazane
z reva wynika ze to gate.costamcostam.pl wiec pewno dobijam sie do jakiegos NAT'a

tez wpadlem na to ze to moze byc cos z eset nod'a ale raczej mi na to niewyglada

mgregor
Romanek: 26 MB w pamieci to jest DUZO? To popatrz na Nortona, Kaspersky'ego, Pande czy cokolwiek innego...

romanek
hmmm... chyba sie niezrozumielismy
ja mam w jednym kompie 2G a w drugi 4G, mnie tu o pamiec niechodzi tylko o setki dodatkowych polaczen na zewnatrz, i to generalnie nie o to ze sprzet wolniej chodzi bo on jest tylko do torrenta to mu starczy mocy, ale o to
- co to za polaczenia!
- po co !
- i czy napewno to nie jakis wredny trojan ktory robi z mojego kompa bezwolne narzedzie atakow

mgregor
Bo napisales:
> to ze pamieci duzo trzeba zeby dzialalo to tez wiedzialem
O to mi chodzilo z ta pamiecia....

romanek
tak jakos po przeczytaniu linka Pawel35 mi sie wyrwalo bo tam glownie na to narzekali a nic ciekawego pozatym nienapisali Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 105

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,736,935 unikalnych wizyt