Witam,
ostatie 2 dni to walka z powyższym zestawem, bez skutku pozytywnego.
W domu korzystam z WRT54GL+ DD-WRT v24RC6 vpn, router skonfigurowany chodzi stabilnie na 3 kompach już co najmniej 3 miechy, Poleciłem już kilku znajomym ten sprzęt bo jest oki, natomiast w jednym z przypadków w ostatnim routerze nie da się wgrać w/w softu wersja ta sama ale ten sam soft nie działa router się wiesza po skonfigurowaniu dhcp WAN i static Lan. Robiłem nawet test wgrałem soft i podczytałem plik z configiem z mojego routera podmieniłem je miejscami i oczywiscie ten nowy nie działa. Wgrałem oryginalny soft Linksysa - ostatni jaki jest dostępny i przeszedłem do konfiguracji Visty HE Premium.
Okazało się, że na moim routerze pracuje stabilnie ale nie bez problemów. Problemy objawiają się że na oryginalnym sofcie nie da sie ustaić statycznego IP a w Tej Visicie jest problem z DHCP, pomaga czasmi reset IPV4, na stałym IP ustawiony w systemi nie działa po restarcie jest tylko Local network czyli do orutera jest oki od routera nie ma połączenia, nawet nie latają pingi po IP do sieci internetowej. Pomaga czasami reset routera i kompa + reset IPV4. W sumie to nie jest problem dla mnie, ale osoba korzystająca z tego rozwiązania nie jest zaawansowana w IT, więc dla niej to duży problem.
Czy macie jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem.
Tak się zastanawiam czy ta wersja routera jest w pełni kompatybilna z ta vistąi dlaczego takiej podstawowej funkcji jak statyczny IP nie ma w oryginalnym sofcie.
Według mnie ewidentnie jest problem z pobieraniem z DHCP adresu przez Vistę, ostatnio nawet przed restarem IPV4 jak wszedłem do ustawien TCP/IP to były puste pola bez adresu mimo ze wczesniej zaznaczone było pobierani automatyczne adresu z DHCP, to po zablokowaniu dostępu, Vista sama zmieniła na stały pozostawiając puste pola
... i jeszcze jeden przypadek w miejsce adresu wpisała adres bramy
nie mam pomysł co zrobić, aha z tego routera korzystaja 2 kompy z XP i nie ma żadnych problemów.
pozdrawiam
S?awek
----------------------------------------------------
WRT54GL+ VOIP PAP2T+DD-WRT v.24RC6
jezeli chodzi o problem z routerem to nie wiem, wypadaloby wyczyscic wszystkie ustawienia, reset nvram. Ustawic wszystko na swiezo.
Jesli chodzi o dalsza czesc problemu to nie jestes odosobniony. Przypuszczam, ze karta wifi w tym lapku z Vista to Intel 3945abg Ta karta nie pobierze ip przez DHCP, jesli wpiszesz adres ip, brame, maske i DNS (w tym wypadku ten sam co brama, czyli ip routera) wszystko bedzie dzialac jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki Wszelkie zmiany w rejestrze (to co znalazlem w necie) nie daja skutku. Jedyne i calkowicie dzialajace rozwiazanie to wpisanie w karcie tych adresow na sztywno.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON Zotac HD-ID11 (ION2),
Jeśl chodzi o soft Routera to zdobedę JTAG i go prze-flash-uje
Co do WiFi, to jest to ta karta, tylko trzeba by doprecyzować, czy karta wogóle nie działa z DHCP czy tylko ma problem z DHCP, bo to jest różnica. Czasami ten lapek chodzi i 2 tygodnie i jest spokój, pobiera adres z DHCP, przy ustawieniu rouera DHCp na "0" - czyli na jeden dzień Time Lease.
Czasmi się zawiesi Vista i powpisuje głupoty do konfiguracji IPv4 w ciągu 1-2 dni trzeba robić:
netsh winsock reset catalog
netsh int ipv4 reset reset.log
netsh int ipv6 reset reset.log
restart kompa i restart routerka najlepiej
z Visty HE Premium
Wtedy wraca wszystko do normy, pobiera adres z DHCP i działa do kolejnego wykrzaczenia.
A i żeby nie było ten sam problem ma podłączenie na kablu, nawet jak wyłączy się WiFi, jest tylko local network.
Chyba jednak wgram swieży soft i przejdę na tę sama wersję DD-WRT 24RC6 VPN, wtedy nadam stałe adresy IP i będzie po problemie, tak swoją drogą to w routerku asmax najprostszym jaki miałem było IP static dla Lan-u - wstyd że tego w tym modelu Linksysa nie ma.
Edytowany przez srudkowski_wro dnia 31-03-2008 10:17
pozdrawiam
S?awek
O ile sie nie myle to jest poprawka do Visty dla tego problemu (problem z DHCP) i trzeba poszukac. Pozatym lekarstwem moze byc wylaczenie obslugi protokolu IPv6 i kilku innych. Poszukaj na tym forum i na forum www.linksysinfo.org
Pozatym odinstaluj drivery od WiFi i sciagnij najnowsze ze strony Intela i je zainstaluj. Wgraj Tomato na routera i zobacz.
Niestety Vista jest bardziej wrazliwa, a w zestawie z karta Intela to juz loteria, czy bedzie chodzic, czy nie.
A czy ta Vista to ENG czy POL. Jesli ENG to zapodac SP1 na nia.
Wszystkie poprawki są chyba zainstalowane po robiłem ostatnio update. IPv6 również odlączyłem. Poszukam nowych driverów. Wersja jest angielska. Podziałam jak coś znajdę to dam znać
pozdrawiam
S?awek
Nie ma do tego latki, jedyne co mozna znalezc na necie to dodatkowy wpis w rejestrze, ale w moim przypadku to nie pomoglo wcale. Wylaczenie IPv6 to pierwsze co zrobilem, ale rowniez nie daje efektu. Ogolnie jezeli chodzi o ta karte to jest taki problem, sterowniki nowsze nie rozwiazuja sprawy z tego co wiem. Karta zwyczajnie nie pobiera danych przez DHCP, jak wpiszesz recznie to wszystko odrazu dziala. To jest moim zdaniem zenada zeby np w takim lapku HP za prawie 4 tys. zl nie dzialala taka podstawowa rzecz, ale ja na szczescie mam toshibe z 4965agn i z ta karta taki problem nie wystepuje
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON Zotac HD-ID11 (ION2),
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?