25 Listopada 2024 14:17:27
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.128.171.192
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54GC problem z rapidshare
Mazaki
Witam mam problem z rapidem, megaupload i tym podobnymi stronkami.
Wcześniej nic sie takiego nie działo, zaczęło się odkąd podłączyłem router "Linksys WRT54GC Router AccessPoint Wireless-G + WUSB54GC".
I od tego momentu coś się popsuło.Wygląda to tak, że cały czas mam limity, albo pisze ze coś aktualnie ściągam, pomimo tego, ze ani ja na laptopie, ani nikt z rodzinki na stacjonarnym nie ściągał, ani nie ściąga w danym czasie z owych stronek.Sprawdziłem też, czy nikt nie podpioł się do mojego internetu
ale w ustawieniach widnieją tylko moje dwa ip, na wszelki przypadek zabezpieczyłem sieć, ale i to nie pomogło. Szukałem i czytałem ale nigdzie nie znalazłem podobnego problemu. Nie wiem czy to ma tu jakiekolwiek znaczenie , ale zmianą jaką zauważyłem jest zmiana ip wcześniej (przed podpięciem routera) moje ip zaczynało się od 192.186. a teraz od 213.134, tylko czemu zostało zmienione , i czy to może mięć wpływ na te limity?? I jak to naprawić, bo przyznam się szczerze ze bardzo mnie to denerwuje, a niestety potrzebuje bardzo często ściągać z tych stronek, a teraz jest to praktycznie niemożliwe Sad
Edytowany przez Mazaki dnia 27-03-2008 17:17

jimmy
O jakim IP piszesz - zewnętrznym przydzielanym routerowi czy wewnętrznym przydzielonym przez router Twojemu PC. Zakładając, że to pierwsze - 192.168.X.X to adresacja zarezerwowana dla sieci LAN (podejrzewam że dostawałeś właśnie 192.168 a nie 192.186). Natomiast adresacja 213.134.X.X powinna być poprawną adresacją IP publicznego w internecie. Dziwne jest to, że właśnie poprzednio mógłbyś mieć problemy z "ściąganiem" z rs i mu (bo dzieliłeś zewnętrzne IP z kimś jeszcze). Najlepiej wejdź na jakąś stronę testującą IP (google -> my ip) i zobacz czy to wyświetlane jest takie jak dostaje router. Jeśli nie to jesteś w praktyce za podwójnym natem (ISP i swoim własnym LAN) - współdzieląc u ISP zewnętrzny IP z kimś jeszcze. Inną opcją byłoby tunelowanie przez kogoś połączeń przez Twój router ale na wrt54gc to raczej niemożliwe (brak telnet/ssh). Nie napisałeś jeszcze jak dostajesz net od ISP - domyślam się że po kablu i rozsyłasz po wifi.
WRT54 GL v1.1 + Tomato + NetGear 3500L + PAP2T

Mazaki
W tych sprawach jestem zupełnym laikiem, sprawdziłem to ip i wyskoczyło mi
213.134.x.x lecz nie mam zielonego pojęcia jak sprawdzić jakie dostaje router.Przy zakładaniu internetu poprosiłem gościa ktory to zakładał aby mi dał takie ip, żebym go z nikim nie dzielił, bo zależało mi właśnie na rs i mu. Z netem wcześniej łączyłem się za pomocą kabla podpiętego do modemu a następnie do PC(jak to coś pomoże to dostawcą była firma Aster).Zgodnie z instrukcją podpiąłem odpowiednio kabel->modem->kabel->router->PC. Może czegoś w ustawieniach nie zrobiłem, jak mowie w tych sprawach jestem zupełnie zielony, pierwszy raz w życiu robie takie rzeczy więc proszę o pomoc i jak można to o wytłumaczenie tego w sposób łopatologiczny (możliwie jak najprościejSmile).

jimmy
Sprawdź na routerze (zakładka status tak jak TU) czy router dostaje to IP (adresacja po stronie WAN). Jeśli dostaje identyczne to mocno wątpliwe by ktoś "współdzielił" z Tobą to IP. Jeśli sprawdziłeś że nikt nie podpiął się do Twojego neta np. po wifi (np. wyłącz wifi na jakiś czas i podepnij pcta kablem i wtedy testuj). W ostateczności sprawdź czy nie masz zainstalowanego jakiegoś progsa który mógłby coś sam ściągać z rs/mu (wątpliwe). Skoro dużo ściągasz z RS zainwestuj w konto premium - kasa w miarę niewielka a przy stałym IP jakie dostajesz to zawsze musisz czekać. Ostatnia rzecz jaka mi przychodzi do głowy to sprawdzenie czy nie masz w przeglądarce jakiegoś proxy ustawionego ew. jakiegoś programu typu hide ip przełączającego się po proxy.
Edytowany przez jimmy dnia 28-03-2008 08:13

Mazaki
Wydaje mi sie ze problem się rozwiązał Smile
Faktycznie router dostawał inne ip, które zaczynało sie na 10.x.x.x reszty nie nie pamiętam.Strasznie mnie zdziwiło to ip, więc popytałem znajomych, którzy instalowali routery u siebie w domu, jeden z nich powiedział, żebym sprawdził w ustawieniach routera, czy sklonował on tam jakiś mac. Okazało się ze funkcja ta była wyłączona.
Sklonowałam mac na głównym PC i jak zarazie działa, więc wnioskuje ze w tym tkwił mój problem Smile

jimmy
Adresacja 10.1.x.x to też adresacja zarezerwowana dla sieci LAN. Twój ISP jest chyba dość liberalny bo zezwolił "niezidentyfikowanym" adresom MAC na korzystanie z neta Smile. Normalnie to dostawca identyfikuje komputer/router wg MACa i jeśli jest spoza puli nie przydziela w ogóle IP/dostępu do Inetu.

Mazaki
Liberalny to raczej nie, po prostu zadzwoniłem do nich, ze zmieniłem kompa a dokładniej, że chce obecnie korzystać z innego kompaSmile i żeby zapisał sobie mój nowy mac (niby laptopa a w rzeczywistości routera) a tamten pozostawił w bazie na wypadek gdybym chciał użyć stacjonarnego.
Szkoda, ze nie wiedziałem wcześniej, że wystarczyło skopiować mac ze stacjonarnego, zaoszczędził bym czas i nerwy Wink

LukaszC89
Witam
Mam taki sam problem. Ustawiłem te wszystkie opcje routera zgodnie z ipconfig/all w cmd (gdy miałem podłączony bezpośrednio modem do komputera). Wszystko jest ok tylko że nie mogę pobierać plików z rs. Pisze że mój adres IP już coś ściąga albo że muszę odczekać limit... (Mac wpisałem również z ipconfig/all i go sklonowałem, lecz w moim przypadku nic nie pomogło)
Proszę o pomoc
Edytowany przez LukaszC89 dnia 13-04-2008 14:51

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 112

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,746,095 unikalnych wizyt